Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

11 dětí zahynulo při útoku armády. Stříleli na školu z vrtulníků, líčí svědkyně v Barmě

Autor: ČTK - 
20. září 2022
11:31

Nejméně 11 dětí přišlo o život při leteckém útoku barmské armády, který v pátek zničil školu v jedné z vesnic na severu Barmy. Podle agentury AFP o tom dnes informoval Dětský fond OSN (UNICEF). Vojenská junta, která v Barmě vládne, obvinila místní povstalce, že využívají civilisty jako lidské štíty.

"Dne 16. září zahynulo nejméně 11 dětí v důsledku leteckého útoku a střelby v civilních oblastech, včetně školy v regionu Sakain," uvedla barmská pobočka UNICEF.

"Minimálně 15 dalších dětí ze stejné školy zmizelo. Dětský fond UNICEF vyzývá k jejich okamžitému propuštění," dodala organizace OSN.

Barmská junta dnes potvrdila, že operace jejích vrtulníků ve zmíněné oblasti si minulý pátek vyžádala "několik mrtvých a zraněných vesničanů". Při operaci bylo rovněž zabaveno 23 min a osm podomácku vyrobených bomb.

Při vojenských taženích proti povstaleckým skupinám a prodemokratickým silám v Barmě často umírají civilisté, počet zabitých dětí při pátečním útoku je ale zřejmě nejvyšší od loňského února, kdy se vojenská junta při převratu ujala moci, píše agentura AP.

Zaměstnankyně napadené školy, která používá přezdívku Mar Mar, prohlásila, že vojáci na školní budovu stříleli z vrtulníků Mi-35. Použili při tom kulomety i těžší zbraně. Školu, která je součástí komplexu buddhistického kláštera, navštěvuje podle ní 240 žáků od školkového věku do osmé třídy.

Mar Mar řekla, že se po převratu účastnila hnutí občanské neposlušnosti a nyní se ve vesnici ukrývá se svými třemi dětmi před vládním pronásledováním. Když se nad školou začaly vznášet helikoptéry, problémy prý neočekávala, protože nad vesnicí přelétávaly vrtulníky už dřív. Tentokrát ale vojáci zahájili střelbu, která trvala zhruba hodinu.

"Když letecký útok skončil, asi 80 vojáků vstoupilo do klášterního komplexu a pokračovalo v palbě. Pak nařídili všem, aby vyšli ven z budov. Viděla jsem asi 30 studentů, kteří měli zraněná záda, stehna, obličeje," vypověděla Mar Mar. Těla mrtvých dětí vojáci podle ní odnesli. Dalších asi 20 lidí, včetně devíti zraněných dětí a tří učitelů, vojáci odvedli.

Barmský státní tisk uvedl, že bezpečnostní síly podnikly ve vesnici razii na základě informací, že se tam ukrývají členové Lidových obranných sil, které zřídila barmská vláda národní jednoty sestavená odpůrci vojenského převratu. Podle armády ve vesnici vyhledali útočiště rovněž příslušníci Armády kačjinské nezávislosti, v níž působí povstalci z řad etnika Kačjinů.

Armáda uvedla, že odpůrci vojenské vlády se ukrývali v domech a buddhistickém klášteře. Povstalci začali na vojáky střílet a zasáhli při tom i civilisty z vesnice, tvrdí armáda.

Od 1. února loňského roku, kdy byla při vojenském puči svržena vláda civilní vůdkyně Do Aun Schan Su Ťij, vede junta krvavou kampaň proti svým odpůrcům. Zabito bylo téměř 2300 civilistů a přes 15.000 lidí bylo zatčeno, uvádí místní nevládní organizace AAPP.

Video  Ministr školství Balaš v Blesku: Jak řešit problém s dětmi Ukrajinců v novém školním roce 
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi