Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Královna pověřila Liz Trussovou sestavit vládu. „Odvážně snížíme daně,“ slibuje premiérka

Aktualizováno -
6. září 2022
18:48
Autor: ČTK, mav - 
6. září 2022
07:40

Britská královna Alžběta II. ve svém skotském letním sídle Balmoralu přijala demisi končícího britského premiéra Borise Johnsona. Do čela vlády pak jmenovala dosavadní ministryni zahraničí Liz Trussovou, která byla ve vnitrostranickém hlasování zvolena šéfkou Konzervativní strany místo Johnsona.

„Musíme snížit břemeno na rodiny a na živobytí lidí,“ prohlásila čerstvě jmenovaná premiérka Spojeného království před sídlem na Downing street 10. „Přeměníme Británii v ambiciózní stát s dobře placenými pracovními místy, bezpečnými ulicemi a kde každý, kdekoliv, bude mít příležitosti, jaké zasluhuje.“

Svému předchůdci Borisi Johnsonovi poděkovala, že dokončil brexit, že pomohl se zavedením vakcín proti covidu-19 a že se postavil Rusku, které zaútočilo na sousední Ukrajinu. Bez bezpečí v sousedství nemůže podle Trussové být bezpečno ani doma. Osobně se také hodlá postavit energetické krizi způsobené Putinovou válkou. 

„Mám odvážný plán na ekonomický růst skrze snižování daní a reformy,“ dodala k hospodářské situaci. „Jsem přesvědčena, že společně dokážeme přečkat bouři. Že dokážeme obnovit naši ekonomiku a že se nám podaří být moderní skvělou Británií.“ 

Na otočku do Skotska

Ráno odstupující předseda vlády Boris Johnson podle zvyklostí pronesl projev před premiérským sídlem v Downing street. Poté vyrazil do skotského Balmoralu, kde královna tráví léto. Dorazil tam po poledni středoevropského času, za několik desítek minut bylo vše vyřízeno a expremiér zase odjel.

Trussová cestovala z bezpečnostních důvodů jiným letadlem, které se ovšem o něco zpozdilo kvůli mlze nad aberdeenským letištěm. Na hrad dorazila před půl druhou středoevropského času, načež se jí panovnice formálně zeptala, zda je připravena sestavit kabinet. Zhruba ve 13:45 se Trussová stala třetí ženou v čele britské vlády.

Před ní vedly kabinet Margaret Thatcherová a Theresa Mayová. Tento ceremoniál už královna Alžběta podstoupila čtrnáctkrát, Trussová je patnáctým předsedou vlády Jejího Veličenstva; na trůn usedla Alžběta II. za Winstona Churchilla.

Johnson vyzval ke konci politikaření a podpoře Trussové. Británie podle něj z krize vzejde silnější. Po jeho boku nechyběla při odchodu z Downing Street 10 manželka Carrie ve výrazném růžovém overalu, manžela doprovodila i na rychlou cestu do Skotska. I Trussovou doprovázel ke královně a zpátky do nového sídla její choť Hugh O'Leary.

Do pár minut od demise už novou realitu reflektoval i Johnsonův profil na Twitteru, kde už stojí „bývalý předseda vlády“ - a profil „10 Downing Street“ připadl Trussové.

Nezvyklé místo

V Británii je od doby vlády královny Viktorie v 19. století zvykem, že noví premiéři jsou uvedeni do funkce v Buckinghamském paláci. Změna místa proto v Británii vyvolala spekulace o zdravotním stavu 96leté panovnice, která v posledních měsících odřekla několik veřejných akcí. Má údajně problémy s pohybem. Snímky s novou premiérkou jsou po skoro dvou měsících prvními fotografiemi královny, které veřejnost vidí.

Královna oba státníky přijala v zeleném obývacím pokoji, který je běžně užíván spíše pro odpočinek královské rodiny než pro přijímání politických hostů. Deník Daily Express uvedl, že pokoj je symbolem prosperity a svěžesti a nábytek a koberec působí uklidňujícím dojmem.

Nová šéfka Konzervativní strany by záhy měla jmenovat svůj kabinet. Vzhledem k naléhavým problémům, kterým vláda čelí, bude muset jednat rychle, aby obsadila nejvyšší posty, uvedl zpravodajský server iNews. Podle webu se předpokládá, že Trussová svou vládu již sestavila. Její členové ale musí funkce oficiálně přijmout před středečním zasedáním vlády, které Trussová poprvé povede.

Královna pověřila Liz Trussovou sestavit kabinet. Královna pověřila Liz Trussovou sestavit kabinet. | ČTK / AP / Jane Barlow

O postech jsou zatím kusé informace. Vicepremiérkou a ministryní zdravotnictví má být podle serveru Sky News Therese Coffeyová, blízká spojenkyně Trussové. V čele ministerstva kultury zase nechce pokračovat Nadine Dorriesová, ač ji o to Trussová požádala.

Politický redaktor webu Independent Andrew Woodcock v rozhovoru s BBC uvedl, že nový britský premiér má běžně čas užít si po svém uvedení do funkce krátkou dobu hájení. Trussová ale podle něj vejde „přímo do hurikánu“. „Lidé čelí chudobě, firmám hrozí krachy. Potřebujeme řešení velice, velice rychle,“ řekl Woodcock.

Těsná výhra

Trussová v pondělí zvítězila ve vnitrostranickém hlasování nad Rishim Sunakem a byla zvolena šéfkou Konzervativní strany. Podle agentury Reuters zvítězila Trussová s menším náskokem než kterýkoli z jejích předchůdců, což naznačuje, že bude muset vynaložit velké úsilí, aby sjednotila vládní stranu, která je hluboce rozdělená a zaostává v průzkumech veřejného mínění.

Británii sužuje krize rostoucích životních nákladů a cen energií, se kterými se potýkají také další evropské země, částečně kvůli ruské invazi na Ukrajinu. Veřejnost a opozice očekávají, že Trussová přinese řešení těchto problémů. V krátkém projevu po pondělním oznámení výsledků uvedla, že prosadí „odvážný plán snížení daní“, který přinese růst britské ekonomice a vyřeší krizi cen energií.

Podle Sky News zastropuje ceny energií, také ponechá dotace. Státní kasu to vyjde odhadem na 100 miliard liber (2,8 bilionu Kč), na což si půjčí - daně zvyšovat nehodlá.

Video  Jindřich Forejt pro Blesk: Královně chybí po boku její princ!  - Vera Renovica
Video se připravuje ...

Dianthos ( 7. září 2022 11:41 )

Bude to mít obtížné, neměla dostatečně velkou podporu. S tím bojovala Tereza May také. Ženy stále nejsou v politice dostatečně oblíbené. Muži je neradi respektují.
Mě tedy poněkud překvapilo její jmenování do funkce, kdy jí jindy elegantní královna přijala v rodinou užívaném obýváku, ne v nějakých reprezentačních prostorách, oděna ve skotské sukni a poněkud vytahaném vlněném svetru. Mohlo to být osobní, když Truss před lety bojovala za zrušení monarchie. Ale vzhledem k tomu, že před asi čtyřmi lety královna přijala kohosi v tomtéž obýváku a o něco hezčím svetru, je to zřejmě oděv, který ve Skotsku obléká. Ale vypadá, jako by se právě vrátila z procházky z lesa.

jajas ( 7. září 2022 06:58 )

Zbytečně zacházíš do krajností s tím Chur­chille­m...ne­řekl jsem o ní, že je chlap, ale nesympatická anglánka. Jak bude anglánům "vládnout" se teprve uvidí...

Dianthos ( 7. září 2022 05:25 )

Dobrá taktika. Pokud se Británie stane daňovým rájem, nejenom, že její obyvatelé budou spokojení, ale ekonomika se opět zvedne.
Dobrý vzor pro naší republiku, která ráda Británii kopíruje.

Dianthos ( 7. září 2022 05:21 )

Překvapivě umíš číst. Tak začni makat, nebudeš potřebovat slevu!

Dianthos ( 7. září 2022 05:18 )

Mně se celkem líbí. Hlavně jde o to, aby byla schopná. Na vzhledu, v její funkci, až tak nezáleží. Pořád je pohlednější, než Churchill.

Zobrazit celou diskusi