Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Exotický ráj zasáhlo zemětřesení: Na Sumatře se otřásaly budovy, zprávy o obětech zatím nejsou

Aktualizováno -
23. srpna 2022
19:11
Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
23. srpna 2022
17:25

Zemětřesení o síle 6,4 stupně zasáhlo pozdě večer tamního času (odpoledne SELČ) pobřeží jižní Sumatry v Indonésii. S odvoláním na německé geofyzikální centrum GFZ to oznámila agentura Reuters. První zprávy o hypocentru, tedy ohnisku zemětřesení, podle německého centra hovořily o hloubce deseti kilometrů, později byly aktualizovány na údaj 57 kilometrů.

Americká geologická služba U.S. Geological Survey informovala, že se ohnisko nacházelo 117 kilometrů jižně od města Pagar Alam v provincii Jižní Sumatra, podle ní v hloubce 59 kilometrů, uvedla agentura AP.

Podle svědků mnoho obyvatel nejdříve narychlo vyběhlo z domů, později však obdrželi textové zprávy s tím, že nehrozí nebezpečí přílivové vlny cunami. Podle indonéské agentury pro meteorologii, klimatologii a geofyziku byl však jev, který označili sílou 6,5 stupně, byl dost významný na to, aby mohl cunami vyvolat. Bezprostředně poté však nebyly hlášeny žádné vážné škody ani oběti.

Zemětřesení jsou v Indonésii, která je tvořena více než 17.000 ostrovy a ostrůvky, častým jevem. Indonésie, která čítá 270 milionů obyvatel, se totiž nachází v takzvaném ohnivém kruhu, kde se setkávají tektonické desky.

V únoru například při zemětřesení o síle 6,2 stupně zahynulo v provincii Západní Sumatra nejméně 25 lidí a více než 460 jich bylo zraněno. V lednu 2021 zemětřesení o síle 6,2 stupně zabilo v provincii Západní Sulawesi více než 100 lidí a téměř 6 500 jich zranilo.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi