Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Sucho odhalilo na dně Dunaje německé válečné lodě plné výbušnin. Ohrožují nás, říkají v Srbsku

Autor: ČTK - 
19. srpna 2022
19:44

Nejhorší sucho, jaké sužuje Evropu za celé roky, snížilo hladinu Dunaje na jednu z nejnižších úrovní za téměř století. V srbském říčním přístavním městě Prahovo klesající voda odhalila kýly desítek výbušninami naložených německých válečných lodí potopených během druhé světové války, napsala dnes agentura Reuters.

Tato plavidla patřila ke stovkám lodí, které v roce 1944 potopila černomořská flotila nacistického Německa podél Dunaje při ústupu před sovětskými vojsky, a dodnes při nízkém stavu vody brání říční dopravě.

Letošní sucho, které vědci považují za důsledek globálního oteplování, odhalilo více než 20 lodí na úseku Dunaje u Prahova ve východním Srbsku, z nichž mnohé stále obsahují tuny munice a výbušnin, a představují tak nebezpečí pro lodní dopravu.

„Německá flotila za sebou zanechala velkou ekologickou katastrofu, která ohrožuje nás, obyvatele Prahova,“ řekl Velimir Trajilović, 74letý důchodce z Prahova, který o německých lodích napsal knihu.

Ohroženi jsou zaměstnanci rybářského průmyslu nejen v Srbsku, ale také v Rumunsku, které leží na opačném břehu Dunaje.

Některé lodě, rozeseté po celém řečišti, se stále pyšní střeleckými věžičkami, velitelskými můstky, zlomenými stěžni a pokroucenými trupy, zatímco jiné už jsou z větší části zasypané písečnými břehy.

V březnu srbská vláda vypsala výběrové řízení na vyproštění těchto lodních vraků a odstranění munice a výbušnin. Náklady na tuto operaci byly odhadnuty na 29 milionů eur (více než 714 milionů korun).

Video  Jak se bránit před extrémními vedry?  - Videohub
Video se připravuje ...

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi