Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Vedro trápí sousedy: Rýn u kritického bodu, velké lodě mají stopku. Dojde na přerušení dopravy?

13. srpna 2022
18:15

Vlna horkého počasí by měla po víkendu ve střední Evropě mírně polevit. Předpovídá to alespoň pro velké části Německa místní meteorologická služba DWD. Ještě v neděli však mají teploty podle německých meteorologů šplhat až ke 35 stupňům. Kvůli suchu nadále klesá hladina řeky Rýn, což omezuje místní lodní dopravu, která možná bude muset být příští týden zcela přerušena.

Ještě v neděli má být v Německu převážně jasno a sucho, uvedla DWD. Jen v centrálních středohořích a v Bavorském lese hrozí přeháňky. Teploty vystoupí na 28 až 35 stupňů.

V noci na pondělí se už má tlaková výše s označením Oscar přesunout do severovýchodní Evropy.

V Německu se budou častěji vyskytovat mraky a přeháňky. Na severu a severozápadě Německa a v podhůří Alp se mohou vyskytnout i bouřky. Převážně však zůstane počasí suché a denní teploty dosáhnou 26 až 31 stupňů. Letní teploty mají vydržet do úterý, až pak se výrazněji ochladí.

Právě dlouhotrvající evropské sucho způsobuje v Německu výrazný pokles hladin řek, ve Francii pak i rozsáhlé lesní požáry.

Hladina Rýna v Německu se dnes podle agentury AP přiblížila ke kriticky nízkému bodu a plavební společnosti se připravují na to, že budou muset přepravu zboží po veletoku přerušit.

Velké lodě s těžkými náklady musela nahradit menší plavidla a náklady se přepravují po menších částech.

Oficiální vodočet u městečka Kaub nedaleko Koblenze na středním Rýně dnes odpoledne ukazoval 37 centimetrů. Velké lodě po Rýně nemohou plout, pokud údaj klesne pod hodnotu 40, a pro lehčí plavidla je kritická hodnota 35 centimetrů. Nesplavná je řeka pod 30 centimetry, což by podle úřadů mohlo nastat počátkem příštího týdne.

Video  Jak se bránit před extrémními vedry?  - Videohub
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi