Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Na Rushdieho útočil syn (24) emigrantů z Libanonu. U soudu vinu nepřiznal, v Íránu se radují

Autor: ČTK, mav - 
13. srpna 2022
20:58

Čtyřiadvacetiletý muž, který v pátek ve státě New York pobodal spisovatele Salmana Rushdieho, se narodil ve Spojených státech poté, co jeho rodiče emigrovali z Libanonu, píše agentura AP. Rushdieho agent informoval, že spisovatel je připojen k dýchacímu přístroji a není schopen mluvit. Muž, označovaný za útočníka, u soudu vinu nepřiznal. e obviněn z pokusu o vraždu a z napadení.

Policie podezřelého po incidentu identifikovala jako 24letého Hadiho Matara z Fairview ve státě New Jersey. Byl zatčen na místě činu v neziskovém vzdělávacím centru Chautauqua Institution ve městečku Chautauqua, kde měl britský spisovatel indického původu promluvit.

„Člověk odpovědný za útok, Hadi Matar, byl nyní formálně obviněn z pokusu o vraždu druhého stupně a z útoku druhého stupně,“ sdělil později v sobotu státní zástupce okresu Chautauqua Jason Schmidt. „Obviněn byl v pátek večer a zůstává bez kauce ve vazbě,“ uvedl podle agentury Reuters.

Sympatie k íránským gardám

Matar se narodil libanonským rodičům, kteří emigrovali z jiholibanonské pohraniční obce Járún, řekl agentuře AP járúnský starosta Alí Tihfí. Motiv útoku zatím nebyl objasněn. Na akci v Chautauqua Institution si zakoupil vstupenku, sotva přišel Rushdie na pódium, vyběhl za ním a mnohokrát ho bodl. Zatčen byl na místě a bude předveden k soudu. Motiv útoku je zatím nejasný.

Nejmenovaný představitel orgánů činných v trestním řízení uvedl, že podle prvních informací podezřelý na sociálních sítích vyjadřoval sympatie k šíitskému extremismu a íránským revolučním gardám, uvedl web stanice NBC News. Policie v pátek večer zablokovala ulici vedoucí k domu v New Jersey, který je spojen s podezřelým. Podle NBC se podezřelý narodil v Kalifornii a do New Jersey se přestěhoval nedávno, nalezen u něj byl padělaný řidičský průkaz.

Na svět Matar přišel až deset let poté, co Rushdiemu vyšel román Satanské verše, pobuřující spoustu muslimů, včetně mnohých vlažnějších ve víře. Hrdinu knihy autor nazývá Mahoundem, jak kdysi anglosasští duchovní hanlivě označovali proroka islámu. Mahound navštěvuje veřejný dům „stan u Černého kamene“, což evokuje svatyni Ka'aba v Mekce, prostitutky se jmenují stejně jako manželky proroka a nejoblíbenější z nich je popsána nahá.

Tehdejší íránský nejvyšší duchovní ájatolláh Rúholláh Chomejní proto vyzval muslimy, aby Rushdieho zabili za rouhačství. Kritika z muslimských kruhů Rushdiemu vyčítala, že v knize urážel korán a proroka Mohameda.

Na Rushdieho hlavu byla vypsána odměna, kterou v roce 2012 zvýšila polooficiální íránská náboženská nadace z 2,8 milionu dolarů na 3,3 milionu dolarů (přes 78 milionů korun). V roce 2019 twitter pozastavil Chameneímu účet kvůli příspěvku, v němž bylo uvedeno, že Chomejního fatva proti Rushdiemu je neodvolatelná.

Tisíckrát bravo!

Írán zatím útok na Rushdieho oficiálně nekomentoval. Deník Kajhán, jehož šéfredaktora jmenuje íránský nejvyšší duchovní ajatolláh Alí Chameneí, však útok chválil. „Tisíckrát bravo.... statečnému a poslušnému člověku, který zaútočil na odpadlíka od víry, zlého Salmana Rushdieho,“ uvedl. „Ruka muže, který zlomil vaz nepříteli Boha, musí být políbena.“ 

Íránský deník Vatane Emrúz v sobotním titulku napsal „nůž v krku Salmana Rushdieho“, zatímco deník Chorásán uvedl: „Satan na cestě do pekla“. Zpravodajský web Asr Írán mezitím otiskl často opakovaný Chameneího výrok o tom, že „šíp“, který vystřelil Chomejní, „jednoho dne zasáhne cíl“.

Představitel Íránem podporovaného libanonského ozbrojeného hnutí Hizballáh agentuře Reuters řekl, že nemá žádné další informace o útoku na Rushdieho. „O tomto tématu nic nevíme, takže to nebudeme komentovat,“ řekl představitel skupiny, který si přál zůstat anonymní.

Agentura AP v íránském hlavním městě Teheránu zjišťovala, jak se k napadení spisovatele staví sami Íránci. Někteří podle ní útok chválili, zatímco jiní se obávali, že incident povede k ještě větší izolaci Íránu na pozadí stagnujících rozhovorů o oživení mezinárodní jaderné dohody z roku 2015 mezi Teheránem a světovými mocnostmi.

„Salmana Rushdieho neznám, ale byl jsem šťastný, když jsem se dozvěděl, že byl napaden, jelikož urážel islám,“ uvedl 27letý poslíček Rezá Amírí. „Mám pocit, že ti, kteří to udělali, se snaží Írán izolovat,“ poznamenala 39letá učitelka zeměpisu Mahšíd Barátíová. „Tohle negativně ovlivní vztahy s mnohými, dokonce is Ruskem a Čínou,“ dodala podle AP.

Video  Salman Rushdie napaden přímo na pódiu: Autora Satanských veršů pobodali v USA  - Reuters
Video se připravuje ...

DBBS ( 14. srpna 2022 00:07 )

Další muslimáckej šmejd...Evropa by se mu ještě omluvila..v USA snad dostane křeslo. I když kulka s prasečí krví by byla lepší varianta...

doktormediciny ( 13. srpna 2022 20:13 )

Cela historie je prp stredoevropa dost zarazejici

Zobrazit celou diskusi