Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Pobodaný spisovatel Salman Rushdie je na dýchacím přístroji, hrozí mu ztráta oka

Autor: ČTK, red - 
13. srpna 2022
06:51

Spisovatel Salman Rushdie po útoku pravděpodobně ztratí jedno oko. Britský autor indického původu se nachází na jednotce intenzivní péče, uvedl dnes jeho agent Andrew Wylie v prohlášení tisku. Rushdie se v pátek stal obětí útoku nožem, podezřelého policie zadržela.

Podle Wylieho se Rushdie nachází na dýchacím přístroji a nemůže mluvit. „Zprávy nejsou dobré,“ uvedl o zdravotním stavu svého klienta. Podle informací agenta hrozí, že Rushdie ztratí jedno oko. Útočník mu navíc přetrhal nervy v paži a poranil játra.

Britského spisovatele pobodal čtyřiadvacetiletý muž při veřejném vystoupení v pátek v kulturním centru v městečku Chautauqua ve státě New York. Rushdie tam měl vystoupit v rámci debaty o tom, jak Spojené státy slouží jako azyl pro pronásledované spisovatele. Na začátku setkání však z publika vyběhl muž, který ho napadl nožem. Lehce poranil i moderátora setkání. Podle policie útočníka zadrželi další účastníci setkání, kteří poskytli i první pomoc zraněnému spisovateli. Ten byl pak převezen vrtulníkem do nemocnice.

Podpora mocných a slavných

Policie v pátek večer uvedla, že nezná důvody, proč zadržený muž napadl britského autora. Úřady také stále zvažují, z jakých trestných činů ho obviní.

Útok odsoudila řada politiků a umělců, například britský premiér Boris Johnson či předsedkyně amerického svazu spisovatelů PEN America Suzanne Nosselová. Jeho boj je naším bojem, uvedl francouzský prezident Emmanuel Macron. „V posledních 33 letech Salman Rushdie ztělesňuje svobodu a boj proti tmářství. Zbaběle na něj zaútočily nenávist a barbarství,“ uvedl Macron.

Fatva a odměna za Rushdieho hlavu

Rushdie kvůli své tvorbě léta dostával výhrůžky smrtí. Jeho kniha Satanské verše je od roku 1988 zakázaná v Íránu. Nad Rushdiem vynesl ve své fatvě rozsudek smrti někdejší íránský duchovní vůdce Rúholláh Chomejní. Přestože se íránská vláda od tohoto postoje distancovala, fatva je podle konzervativního výkladu stále platná.

Na Rushdieho hlavu byla vypsána odměna, kterou v roce 2012 zvýšila polooficiální íránská náboženská nadace z 2,8 milionu dolarů na 3,3 milionu dolarů (přes 78 milionů korun).

Kritika z muslimských kruhů Rushdiemu vyčítala, že v knize urážel korán a proroka. Rushdie se kvůli fatvě musel v minulosti nesčetněkrát stěhovat z jednoho přísně tajného místa střeženého britskou vládou na druhé. Jeho překladatel do japonštiny byl zavražděn, italský překladatel a norský vydavatel byli zraněni.

Západní státy kvůli fatvě přerušily diplomatické styky s Íránem, v muslimských městech se konaly demonstrace podobné těm, které o téměř 20 let později protestovaly proti karikaturám proroka Mohameda zveřejněným dánským tiskem.

Rushdieho romány dostaly řadu literárních ocenění, například za Děti půlnoci získal v roce 2008 prestižní Man Bookerovu cenu. V roce 2012 vydal memoárovou knihu Joseph Anton: Vzpomínky (2012), v níž vzpomíná i na Václava Havla, který jej podporoval. Do češtiny byla přeložena většina jeho děl, včetně kontroverzních Satanských veršů.

Video  Salman Rushdie napaden přímo na pódiu: Autora Satanských veršů pobodali v USA  - Reuters
Video se připravuje ...

Život Salmana Rushdieho přepsaly jeho Satanské verše

  • Rushdie se narodil 19. června 1947 v Bombaji jako syn liberálního muslimského obchodníka.
  • Když se rodina začátkem 60. let přestěhovala do Pákistánu, začal Rushdie ve 14 letech studovat v anglickém Rugby. Získal tradiční britské vzdělání a s angličtinou se sblížil natolik, že jí dal přednost před mateřskou urdštinou, když zahájil vlastní literární tvorbu.
  • Na Cambridgeské univerzitě vystudoval historii a začal pracovat jako novinář, divadelní herec či reklamní textař. Od poloviny 70. let, kdy vyšel jeho první román Grimus, se úspěšně živí psaním.
  • V červnu 2007 ho britská královna Alžběta II. povýšila do šlechtického stavu, což vyvolalo v islámských zemích novou vlnu protestů.
  • Satanské verše v létě 1988 v Londýně vyšly zpočátku téměř bez povšimnutí, až po pár měsících byla kniha kvůli výhradám muslimů stažena z pultů v Indii. Kritika z muslimských kruhů Rushdiemu vyčítala urážení koránu a proroka Mohameda.
  • Hrdinu knihy autor nazývá Mahoundem, jak kdysi hanlivě zvali anglosasští duchovní proroka islámu. I další alegorie zraňovaly i muslimy ve víře vlažné: Mahound navštěvuje veřejný dům „stan u Černého kamene“ (evokuje svatyni Kaba v Mekce), prostitutky se dokonce jmenují stejně jako manželky proroka a nejoblíbenější z nich je popsána nahá.
  • Teprve v únoru 1989 si Satanských veršů všimly oficiální kruhy v Íránu. Sice už předtím se i tam objevila kritika knihy, teprve později rozpoutaná kampaň ale přivedla do ulic davy, jejichž nadšení z revoluce ochabovalo. Rushdie své dílo nejprve bránil, poté se kál, že nechtěl věřící urazit.
  • Teprve v roce 1998 se tehdejšímu britskému ministru zahraničí Robinu Cookovi podařilo přimět íránského kolegu, aby slíbil zrušení fatvy. Přesto ji část fundamentalistů nadále považuje za platnou - odvolat ji mohl jen Chomejní, který mezitím zemřel. V únoru 2003 navíc íránští konzervativní duchovní platnost klatby potvrdili.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině