Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Odměna za hlavu spisovatele Rushdieho stoupla! Kdo přihodil na smrt?

Autor Satanských veršů Salman Rushdie
Autor Satanských veršů Salman Rushdie  (Autor: Profimedia)
22. února 2016
16:05

V roce 1989 vyzval někdejší íránský duchovní vůdce ajatolláh Rúholláh Chomejní k zavraždění indicko-britského spisovatele Salmana Rushdieho. Na jeho hlavu byla dokonce vypsána odměna 73 milionů dolarů. Ta byla nyní navýšena o téměř 15 milionů.

Chomejní na Rushdieho kvůli jeho knize Satanské verše uvalil 15. února 1989 fatvu, která vyzývá k zavraždění autora. Írán rovněž vypsal finanční odměnu pro toho, kdo tento náboženský dekret naplní. Nově íránská státní média společně nabídla další peněžní bonus – na 40 subjektů celkem ‚přihodilo‘ na 15 milionů korun. Agentura Fars, která je napojená na revoluční gardy, přispěla sumou přibližně 30 000 dolarů (731 000 korun). Britský list The Independent poznamenal, že prohlášení íránských médií se shoduje s výročím fatvy.

Bývalý íránský reformátorský prezident Mohammad Chátamí v roce 1998 prosazoval, aby Írán upustil od vykonání fatvy, ale právo zrušit ji má jen její autor, který mezitím zemřel. Jeho nástupce Alí Chameneí prohlásil, že Rushdie je odpadlík od víry a může být beztrestně zabit. O stálé platnosti fatvy loni informovalo íránské ministerstvo kultury.

Fatva se netýká pouze Rushdieho, ale všech, kdo se na vydání knihy podíleli. Rushdie zůstává naživu, ale například japonský překladatel jeho knihy byl zavražděn a jeho italský kolega a norský vydavatel byli po napadení zraněni. V Turecku dav podpálil hotel, v němž bydlel tamní překladatel – při tragédii zemřelo 37 lidí.

Zobrazit celou diskusi