Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Íránské revoluční gardy plánovaly vraždu poradce Bílého domu, tvrdí USA. Nabízely tučnou odměnu

Autor: ČTK - 
10. srpna 2022
18:50

Americké ministerstvo spravedlnosti v nepřítomnosti vzneslo obvinění proti 45letému muži z Íránu, který se podle něj loni pokoušel připravit atentát na někdejšího poradce prezidenta Donalda Trumpa pro národní bezpečnost Johna Boltona. Obviněný je údajně členem íránských revolučních gard a za vraždu nabízel až 300 000 dolarů (přes sedm milionů Kč). Informace byly dnes odtajněné u soudu ve Washingtonu.

„Íránské revoluční gardy se prostřednictvím obviněného pokusily zosnovat nestoudnou akci - atentát na bývalého amerického činitele na americké půdě v odvetě za kroky Spojených států,“ uvádí v tiskové zprávě státní zástupce Matthew Graves. Ministerstvo spravedlnosti za pravděpodobný motiv plánu označuje odvetu za likvidaci velitele elitních íránských jednotek Kásema Solejmáního, kterého na začátku roku 2020 zabil americký úder v Bagdádu.

Z přípravy atentátu na Boltona americká vláda obviňuje Šahrama Púrsafího, který údajně začal s lidmi v USA v této souvislosti komunikovat loni v říjnu, tedy v době, kdy už Bolton více než dva roky nebyl ve funkci. V listopadu podle ministerstva spravedlnosti Púrsafí nabídl jisté osobě za Boltonovu „eliminaci“ 250.000 dolarů, později částku zvýšil o 50 000 dolarů. „Púrsafí doplnil, že měl dodatečnou 'práci', za kterou by zaplatil milion dolarů,“ uvádí tiskové prohlášení.

Úmyslem údajně bylo vraždu vykonat ve washingtonském federálním distriktu nebo v sousedním státě Maryland, letos na jaře ale plán vyzněl do ztracena. Obviněnému Íránci přesto hrozí až 15 let vězení za „snahu poskytnout materiální podporu pro mezinárodní osnování vraždy“. Púrsafí se nezdržuje v USA.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi