Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Šéfka Sněmovny je na Tchaj-wanu, cestu sledovaly miliony lidí. Čína v reakci zahájí vojenské cvičení

Aktualizováno -
2. srpna 2022
17:51
Autor: ČTK, DVL, swp - 
1. srpna 2022
21:20

Předsedkyně americké Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová dnes přiletěla na Tchaj-wan navzdory čínským hrozbám, že takový krok bude mít vážné následky. Ve středu se má setkat s tchajwanskou prezidentkou Cchaj Jing-wen a podle zasvěcených zdrojů, které citovala agentura Reuters, je na programu také schůzka se skupinou aktivistů otevřeně kritizujících stav lidských práv v Číně. Čínské ministerstvo zahraničí po příletu Pelosiové na ostrov vydalo prohlášení, v němž návštěvu ostře odsoudilo. Podle něj má tato cesta závažný dopad na politické základy čínsko-amerických vztahů a narušuje svrchovanost Číny. Čína bezodkladně zahájí společné námořní a letecké cvičení ve vzdušném prostoru severně, jihozápadně a jihovýchodně od Tchaj-wanu

„Návštěva naší kongresové delegace na Tchaj-wanu je poctou neochvějnému závazku Spojených států podporovat tchajwanskou demokracii,“ uvedla Pelosiová v prohlášení krátce po přistání v Tchaj-peji. „Americká solidarita se 23 miliony obyvatel Tchaj-wanu je dnes, kdy svět stojí před volbou mezi autokracií a demokracií, důležitější než kdy jindy.“

Peking cestu odsoudil. „(Návštěva) podkopává mír a stabilitu v Tchajwanské úžině a vysílá vážně míněný signál separatistickým silám usilujícím o 'nezávislost Tchaj-wanu',“ uvedlo čínské ministerstvo v prohlášení, které zveřejnila oficiální tisková agentura Nová Čína.

„Čína se proti tomu důrazně ohrazuje a ostře to odsuzuje. Na světě existuje pouze jedna Čína, Tchaj-wan je nezcizitelnou součástí čínského území a vláda Čínské lidové republiky je jedinou legální vládou zastupující celou Čínu,“ dodalo čínské ministerstvo zahraničí.

Čína bezodkladně zahájí společné námořní a letecké cvičení ve vzdušném prostoru severně, jihozápadně a jihovýchodně od Tchaj-wanu, uvedlo podle agentury Reuters velitelství čínských východních sil. Učiní tak v odpovědi na „nedávné kroky Spojených států“, což podle agentury AFP znamená dnešní návštěvu předsedkyně americké Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiové na Tchaj-wanu

Její cesta byla ostře sledována lidmi po celém světě. Sledování jejího letu dokonce zapříčinilo vypadnutí webu Flightradar24.com, který byl přetížený a měl výpadky. 

Peking uvedl, že pokud Pelosiová navštíví Tchaj-wan, který Čína pokládá za svou odpadlickou provincii, nebude čínská armáda nečinně přihlížet. „Američtí politici, kteří si v otázce Tchaj-wanu zahrávají s ohněm, neskončí dobře,“ řekl čínský ministr zahraničí Wang I.

Bílý dům mezitím varoval Čínu před přehnanou reakcí na cestu Pelosiové na Tchaj-wan a vyslal čtyři válečné lodě na „rutinní“ nasazení východně od ostrova, informoval server NDTV.

Podle místních médií Čína před příletem Pelosiové na Tchaj-wan uzavřela vzdušný prostor nad Tchajwanskou úžinou pro všechna civilní letadla; nad linií rozdělující Tchajwanskou úžinu krátce před příletem Pelosiové proletěly čínské vojenské letouny, dodal NDTV.

Na letišti v tchajwanské metropoli Tchaj-peji se shromáždily davy lidí skandujících: „Vítejte, Pelosiová!“ Uvítali tak přílet stroje, který byl od svého startu z Kuala Lumpuru nejsledovanějším letounem na světě, jak se uživatelé internetu snažili zjistit, jestli Pelosiová po skončení oficiální návštěvy Malajsie skutečně zamíří na Tchaj-wan.

Washington udržuje oficiální diplomatické vztahy pouze s Pekingem, zatímco oficiální vztahy s Tchaj-pejí přerušil v roce 1979. S Tchaj-wanem mají ale Spojené státy čilé neoficiální styky a nadále mu dodávají zbraně. Tvrdí, že tak činí proto, aby mu pomohly udržet obranyschopnost.

Možný útok na Tchaj-wan? Čína bude trpět, vzkazují politici

Američtí zákonodárci mají pro Čínu a prezidenta Si Ťin-pchinga svou vlastní zprávu: „Nezahrávejte si s námi.“

Ve vodách východně od ostrova se mezitím rozmístily čtyři americká válečná plavidla, včetně jedné letadlové lodi. Podle amerického námořnictva se jedná o rutinní záležitost.

Člen Sněmovny reprezentantů USA za demokratickou stranu Eric Swalwell varoval, že pokud se Čína poučila ruskou invazí na Ukrajinu, tak by se Peking měl stáhnout. „Čína si tady zahrává s ohněm, pokud si nevezmou ponaučení z Ukrajiny, pokud se domnívá, že může násilně narušit tchaj-wanskou teritoriální integritu, aniž by to následně nepoškodilo jejich reputaci a nezpůsobilo by jim to ekonomické obtíže,“ řekl Swalwell pro Daily Beast.

„Pokud Čína dnes zaútočí na Tchaj-wan… budou velmi trpět,“ řekl pro Daily Beast Seth Moulton, člen Sněmovny reprezentantů USA za demokratickou stranu. Podle něj by Čína měla dělat něco lepšího, než plánovat útok na Tchaj-wan nebo vynucovat vojenské reakce na návštěvu Pelosiové.

Válka Rusko vs. Ukrajina
21:30
27. 4. 2024

Děkujeme za pozornost, kterou našemu online přenosu věnujete. Vše, co se týká ruské agrese na Ukrajině, budeme sledovat zase od nedělního rána.

21:25
27. 4. 2024

Začaly se objevovat zprávy o tom, že Rusko naverbovalo chudé Kubánce, aby bojovali ve válce na Ukrajině. Mělo tak být učiněno podvodem, kdy byla rekrutům přislíbena práce v Rusku nebo vysoký finanční obnos za účast v boji. Ani k jednomu však nedošlo. „Už jsem ve válce nějakou chvíli a neplatí se nám. Mnoho z mých přátel bylo už zabito,“ vypověděl jeden z obelhaných. Celý článek čtěte ZDE

20:30
27. 4. 2024

Ukrajinská společnost Naftohaz v ranním prohlášení uvedla, že při dnešním útoku na její plynárenská zařízení nebyl nikdo zraněn a že útok „nebude mít vliv na poskytování služeb ukrajinským spotřebitelům ani zákazníkům skupiny“.

Rusko v posledních týdnech zintenzivnilo vzdušné útoky na ukrajinskou energetickou infrastrukturu. Rozsáhlé škody utrpěly zejména tepelné elektrárny a přenosová soustava.

Cílem útoků byly v minulosti také podzemní zásobníky plynu, které jsou v hloubce i několika stovek metrů umístěny na západní Ukrajině. Ukrajina má větší skladovací kapacity než kterákoliv jiná země na západ od Ruska a aktivně se snaží přimět evropské obchodníky, aby tam uskladňovali své zásoby.

19:59
27. 4. 2024

Dnešní vzdušný útok ruských sil na ukrajinskou energetiku cílil na plynárenská zařízení, která jsou důležitá pro dodávky do EU, uvedl ukrajinský prezident Volodomyr Zelenskyj.

19:20
27. 4. 2024

OBRAZEM: Odklízení škod po ruském ostřelování budovy psychiatrické léčebny v Charkově. 

18:34
27. 4. 2024

Ruským silám se podařilo proniknout dál do části Očeretyne, frontové vesnice v Doněcké oblasti. Uvádí to The Kyiv Independent s odkazem na mluvčího skupiny Khortytsia.

Nazar Voloshyn také dodal, že okupované části jsou pod ukrajinskou palbou. 

„Podnikají se všechny kroky k vytlačení nepřítele,“ řekl Voloshyn.

17:30
27. 4. 2024

OBRAZEM: Život v Borodyance se stal kvůli válce obtížnějším, městečko poblíž Kyjeva se ale začíná zase dávat dohromady. 

Rusko zaútočilo na Ukrajinu v únoru, ale lídři po celém světě zareagovali a podpořili Ukrajinu dodávkami zbraní a zatížili ruskou ekonomiku prostřednictvím sankcí. Mezitím ruské síly oslabily a nepodařilo se jim získat klíčové objekty na dobývaném území.

Varování od zákonodárců přichází s blížícím se termínem návštěvy Pelosiové. Během dvouhodinového rozhovoru, který proběhl v pátek, varoval čínský prezident Si Ťin-pching amerického prezidenta Joe Bidena, že pokud jde o Tchaj-wan, aby si „nezahrával s ohněm“. Informovala o tom agentura Reuters.

Gerry Connolly, další člen Sněmovny reprezentantů USA za demokratickou stranu, podotknul, že Čína by si měla uvědomit, že spojenci Tchaj-wanu pomohou stejně rychle, jako pomohli Ukrajině. „Odhodlaný odpor vůči holé agresi může být účinný,“ okomentoval situaci Connolly.

USA zásobují Tchaj-wan zbraněmi

Tom Malinowski, bývalý náměstek ministra zahraničí v kabinetě Barracka Obamy a nyní další člen Sněmovny reprezentantů USA za demokratickou stranu, se vyjádřil jasně: „Neútočte na Tchaj-wan.“

USA zásobuje Tchaj-wan rok od roka dalšími zbraněmi. Čím déle bude Čína vyčkávat na útok, tím bude Tchaj-wan těžším cílem.

Na otázku, jestli jsou Tchaj-wan a USA dostatečně připraveni na potencionální čínskou invazi, Moulton odpověděl: „Ne. Myslím, že máme před sebou ještě hodně práce.“ Dále dodal, že doufá, že zákonodárci a Bidenův kabinet může využít své zkušenosti z Ukrajiny, aby posílilo Tchaj-wan před možnou invazí. Moulton a Výbor Sněmovny pro ozbrojené síly „tlačí na administrativu, aby řádně pracovali na přípravu a prevenci proti invazi na Tchaj-wan“. „Chceme se dostat do takového bodu, kdy to vůbec nebudou brát jako možnost,“ dodal.

Již tento rok USA schválilo dva balíčky protivzdušné obrany – jeden v hodnotě 100 miliónů dolarů a další v hodnotě 95 milionů dolarů. Oba balíčky byly zaměřeny na poskytnutí vybavení, výcviku a dalších služeb.

Biden varoval, že USA by reagovalo „vojensky“, pokud by se Čína rozhodla zaútočit na Tchaj-wan. Toto prohlášení vyjasnilo, jaký postoj Amerika vůči Tchaj-wanu zaujímá – USA uznává Tchaj-wan jako součást Číny, neuznává však čínské nárokování, a dlouhodobě zastává strategicky nejednoznačný postoj k tomu, zda by v případě útoku Číny zasáhla silou.

Čína je nebezpečnější než Rusko

Nicméně zde panuje jisté znepokojení, že by Čína mohla být na válku připravena lépe než Rusko, připustil Anthony Brown, další člen Sněmovny reprezentantů USA za demokratickou stranu. „Za ruské nedostatky na Ukrajině může především nešikovná organizační struktura, náročné rozhodování, špatná logistika, a tak si nejsem jistý, že bychom takové nedostatky mohli vidět u Číny,“ přiznal Brown Daily Beastu. „Nemyslím, že bychom viděli stejnou neschopnost.“

Čínská lidová osvobozenecká armáda (PLA) a jejich přípravné práce na obsazení Tchaj-wanu zahrnují spuštění poplašných zvonů po celém hlavním městě již po dobu několika let. PLA nedávno převzala velké organizační reformy a modernizovala programy, jak uvádí výroční zpráva Ministerstva obrany. Především PLA pracovala na rozvoji schopností k odvrácení zásahu během možné tchajwanské invaze a na „zneškodnění intervence třetích stran“.

Očekává se, že Peking bude i nadále tlačit Tchaj-wan ke sjednocení, zatímco rétorika USA je v tuto chvíli spíše reakční.

Přestože mnoho členů Kongresu věří, že Čína by neměla diktovat Pelosiové cesty na Tchaj-wan, obavy ohledně čínských vojenských schopností a ochotě zaútočit na Tchaj-wan nyní vede Kongres k pochybnostem, zdali by Pelosiová měla na ostrov vyrazit.

Podle poslance Rubena Gallega, člena výboru Sněmovny reprezentantů pro ozbrojené složky, mohou být čínské hrozby jen způsob, jak dosáhnout svého a přimět americké představitele ustoupit v otázkách Tchaj-wanu. „Tenhle rozruch, který Čína ukazuje, je jen velký nesmysl,“ vyjádřil se Gallego a poznamenal, že návštěvu Pelosiové podporuje. „Neměli bychom hrát jejich hru.“

prochaskanamoste ( 2. srpna 2022 23:42 )

Neznáš základní věci a proč píšeš? Ostrov Tchajwan je je nedílnou kontinuitou kontinentální Čínské republiky. V 1945 získala Čínská republika oficiálně správu nad tímto ostrovem. V současnosti Čína zahrnuje i Tchajwan,jako mezinárodně n e u z n a n ý stát !!!!!Stát musí ostatní státy uznat, nestačí se za cosi jen prohlašovat. A mj. ani Ukrajina nemá dosud ofiko vykolíkované území. Baba akorát provokuje, to je stejné, jako by ignorovala našeho Fialu v Praze a jela jednat s někým na Slezsko o Ostravy.

prochaskanamoste ( 2. srpna 2022 23:34 )

Nevím, co tam USA zase řeší. Tchajwan, nebo-li Čínská republika, je kontinuitou kontinentální Čínské republiky. V 1945 získala Čínská republika správu nad tímto ostrovem. V současnosti Čína zahrnuje i Tchajwan,jako mezinárodně n e u z n a n ý stát !!!!!Stát musí ostatní státy uznat, nestačí se za cosi prohlašovat

prochaskanamoste ( 2. srpna 2022 23:22 )

Před spočinutím si chce trošku zaválčit, jak Madla nebo Marfuša

prochaskanamoste ( 2. srpna 2022 23:16 )

Že si amíci nedají pokoj. Zase rozvrtají další konflikt. Už tam zase navážejí zbraně a zcvrklá bába provokuje.

e.lesanova ( 2. srpna 2022 19:43 )

Mohla by na skok i do ČR, my ve spolku EU už také žádné "právo" dlouho neviděli

Zobrazit celou diskusi