Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Postihne víc černošky než bělošky, varují experti kvůli zrušení ústavního práva na potrat v USA

Autor: ČTK - 
27. června 2022
13:49

Páteční rozhodnutí amerického nejvyššího soudu zrušit ústavní právo na potrat postihne barevné Američanky více než bělošky. Černošky a ženy z jiných menšin už i tak čelily větším překážkám v oblasti reprodukční péče, napsala s odvoláním na experty agentura Reuters.

Verdiktem nejvyššího soudu se rozhodování o legislativě o potratech vrací do jednotlivých států. Šestadvacet z nich pravděpodobně nebo určitě potraty za většiny okolností zakáže.

Půjde především o jižanské státy, v nichž tvoří černošky větší procento žen než v těch ostatních. Například v Mississippi tvoří černoši 38 procent obyvatel, zatímco v celých USA 13 procent.

Podle údajů Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) z roku 2019 je počet potratů mezi černoškami ve srovnání se situací bělošské populace pětkrát vyšší, u Latinoameričanek dvakrát. Situace mezi černoškami je odborníky připisována nepoměru v přístupu ke zdravotním službám – chybějící zdravotní pojištění, nedostupnost antikoncepce a špatné pokrytí některých komunit službami.

V Mississippi připadlo v roce 2019 na černošky 74 procent potratů. „Ten nehorázný útok soudu na základní lidská práva je nepopiratelně přímý útok na všechny ženy, ale černošky to zasáhne nepoměrně více,“ řekla Janette McCarthyová Wallaceová, která působí jako hlavní poradce v asociaci bránící práva černošských obyvatel NAACP.

Bude-li víc černošek nuceno dokončit těhotenství proti své vůli, zvýší se podíl úmrtí této skupiny žen při porodu, tvrdí studie Dukeovy univerzity.

Bílý dům uvádí, že v USA umírá při porodech více žen něž v jiných rozvinutých zemích. Přitom úmrtí černošek je ve srovnání s běloškami třikrát vyšší. Ve srovnání s celou populací je úmrtí mezi černošskými matkami o 21 procent vyšší, zákaz interrupcí může tento údaj zvýšit na 33 procent.

Verdikt nejvyššího soudu „zahajuje novou zdravotní krizi v komunitě černošských žen,“ řekla Michelle Webbová z nevládní organizace Black Women’s Health Imperative zaměřené na zlepšení zdraví černošek.

Národní úřad hospodářského výzkumu ve své studii z roku 2020 uvádí, že ženy, které budou přinuceny mít nechtěné dítě, se budou ve větší míře potýkat s finančními potížemi, vystěhováním z bytů a bankrotem. Studie také upozorňuje, že tyto ženy čekají výdaje s předporodní a poporodní péčí a výchovou dítěte, vyčíslenou ročně na více než 9000 dolarů (210 000 korun).

Video  Blesk Podcast: Depp a Heardová jako show roku. Oběťmi se stali oba  - Jiří Marek, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

pravlast ( 28. června 2022 14:11 )

Sluníčkáři zabodovali a už teď z toho vyplývá že při tmavší ženy budou stále častěji žebrat i soc.dávky a milodary a to proto,že jejich partneři neřeší chudo­bu,prá­ci,zod­pověd­nost a ani budoucnost svých mnoha dětí.Amerika tak nádherně zčerná a postoupí k životu v džungli.

Zobrazit celou diskusi