Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Letadlo s 22 turisty zmizelo v Nepálu z radaru. Pátrací tým zahlédl požár, míří k němu

Aktualizováno -
29. května 2022
14:31
Autor: ČTK - 
29. května 2022
08:25

V nepálských horách zmizelo z radarů letadlo soukromé letecké společnosti s 22 lidmi na palubě. Stroj mířil z města Pokhara, které leží asi 200 kilometrů severozápadně od hlavního města Káthmándú a které je vyhledávanou turistickou destinací, na severozápad do města Jomsom. Pátrání po letadle komplikuje špatné počasí, záchranné týmy ale později vyrazily na místo, kde místní zaznamenali požár, informovala agentura Reuters.

Šlo o pravidelný let, který využívají turisté a který běžně trvá asi 15 minut. Letadlo ztratilo kontakt s řídicí věží asi pět minut před přistáním, řekl agentuře Reuters činitel aerolinek, který si nepřál být jmenován. Letecká společnost uvedla, že na palubě byli čtyři Indové, dva Němci a 16 Nepálců. Tento výčet zahrnuje i tříčlennou posádku. Na palubě bylo sedm žen.

Stroj provozuje společnost Tara Air, která létá převážně s letadly Twin Otter kanadské výroby, které jsou uzpůsobeny ke startům a přistáním na krátkých ranvejích. Stroj, který dnes zmizel z radarů, podle serveru Flightradar24 létá od dubna 1979.

V oblasti už několik dnů prší, lety však omezeny kvůli počasí nejsou. Letadla na této trase prolétávají mezi horami a pak přistávají v údolí. Na trase tohoto spoje, který pro výpravy do hor často využívají turisté, není podle úřadů žádné jiné letiště, kde by se dalo přistát.

„Jeden pátrací vrtulník se kvůli špatnému počasí vrátil do Jomsomu, aniž to letadlo našel,“ uvedl nepálský úřad pro civilní letectví. „Jakmile se zlepší povětrnostní podmínky, pátrací vrtulníky jsou připraveny vzlétnout z Káthmándú, Pokhary a z Jomsomu. Armádní a policejní pátrací týmy vyrazily směrem k místu,“ dodal.

Státní nepálská televize později informovala, že místní zahlédli hořící letadlo v blízkosti pramenů řeky Langu Khola. „Pozemní pátrací týmy k tomu místu vyrazily,“ oznámila letecká společnost. „Může to být požár, který založili vesničané anebo pastevci. Může to být cokoliv,“ dodal mluvčí společnosti.

Velmi nebezpečné letiště

Letiště v Jomsomu je často označováno za jedno z nejnebezpečnějších na světě - leží ve výšce 2682 metrů nad mořem a má jedinou asfaltovou dráhu. Je výchozí branou jak pro zahraniční milovníky trekingu, kteří odtud vyrážejí do oblasti hory Annapurna, tak pro hinduistické poutníky, jejichž cílem je uctívaný chrám Muktinath.

Nepál, kde se nachází osm ze čtrnácti nejvyšších hor světa, má rekordní počet leteckých nehod. Počasí se v horách může rychle měnit a přistávací plochy jsou obvykle v těžko přístupných horských oblastech.

Na začátku roku 2018 se let společnosti US-Bangla Airlines z Dháky do Káthmándú při přistání zřítil a začal hořet. Zahynulo 51 ze 71 lidí na palubě. V roce 1992 zemřelo všech 167 lidí na palubě letadla společnosti Pakistan International Airlines, když stroj při pokusu o přistání v Káthmándú narazil do kopce.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Jirik-ta ( 29. května 2022 10:03 )

O čem se mlčí - Vladimír Štěpán
„Ruský plyn je pro nás nenahraditelný. Firmy už propouští a dlouho nevydrží.“ – Ivan Noveský
http­s://ww­w.you­tube­.com/w­atch?­v=iCE4­uDoW­17E

Zobrazit celou diskusi