Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Děsivá nehoda boeingu se 132 mrtvými. Letadlo poslali k zemi schválně, šokují vyšetřovatelé

Autor: ČTK - 
18. května 2022
06:50

 Záznamy z černé skříňky naznačují, že březnový pád Boeingu 737-800 letecké společnosti China Eastern Airlines, při kterém zahynulo 132 lidí, byl úmyslný. Píše to list The Wall Street Journal s odkazem na předběžnou analýzu amerických expertů, kteří se účastní vyšetřování pádu. Podle zdroje agentury Reuters vyšetřovatelé nenalezli známky o technické poruše letadla, a proto se zaměřili na chování pilotů. Čínský úřad pro civilní letectví informace nekomentoval.

„Letadlo udělalo to, k čemu mu někdo v kokpitu dal pokyn,“ řekl deníku nejmenovaný zdroj obeznámený s poznatky amerických vyšetřovatelů. Čínské úřady podle deníku zatím americké experty neupozornily na to, že by havarovaný Boeing 737-800 měl nějakou technickou závadu. Pozornost amerických odborníků se proto zaměřila na chování pilotů. Není ani vyloučeno, že někdo vnikl do kokpitu a zmocnil se řízení letounu.

Šest let starý Boeing 737-800 havaroval v březnu v Čuangské autonomní oblasti Kuang-si. Kontrola letového provozu se snažila neúspěšně navázat kontakt s posádkou kvůli rychle klesající výšce letadla. Letoun dopadl velkou rychlostí do hornatého terénu, což zpočátku ztížilo hledání černých skříněk. Úřady v druhé polovině dubna uvedly, že zařízení jsou velmi poškozená, což zpomalilo analýzu záznamů.

Letecká společnost China Eastern Airlines uvedla, že vyšetřování nepřineslo důkaz, který by mohl potvrdit či vyvrátit, že letadlo mělo poruchu. Společnost zopakovala své dřívější prohlášení, že všichni členové posádky byli plně kvalifikovaní a v dobré kondici. Aerolinky na zhruba měsíc pozastavily provoz svých Boeingů 737-800 a jejich vzlet znovu povolily v polovině dubna.

Video  Pád letadla v horách na jihu Číny: Na palubě bylo 132 cestujících  - reuters
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Jirik-ta ( 18. května 2022 13:13 )

západní taky nouzový stav pokračuje, nákup vakcín taky
Nekula chce půl miliardy na nákup zásob jídla jo, samý překvápko.

frantacizek ( 18. května 2022 09:52 )

východní kultura nepřestává překvapovat..

Zobrazit celou diskusi