Salmonela v čokoládách Kinder: Stovky nemocných dětí a milionové ztráty, šéf společnosti se omlouvá
Celkem 3000 tun čokolád Kinder, které byly kontaminovány salmonelou, nechala firma Ferrero stáhnout z trhu od dubna, kdy se v Evropě objevily první případy nákazy. Ztráty dosáhly „desítek miliónů eur“ a firma ztratila značnou část důvěry zákazníků, řekl šéf společnosti Ferrero ve Francii Nicolas Neykov, kterého citovala agentura AFP.
Neykov dnes poprvé od propuknutí aféry s kontaminovanými výrobky Kinder poskytl rozhovor francouzskému listu Le Parisien a informoval o finančních dopadech skandálu na firmu. V rozhovoru se zákazníkům omluvil, slíbil odškodnění a oznámil první kolo hygienických změn v továrnách firmy.
Kvůli produktům značky Kinder, která spadá pod italskou skupinu Ferrero, v celé Evropě onemocněly stovky dětí. Bakterie salmonely způsobují gastroenteritidu, která může být i velmi závažná. Ve Francii bylo hlášeno 81 případů, z toho 22 dětí skončilo v nemocnici.
Za kontaminací je filtr v belgické továrně
Podle interního vyšetřování společnosti Kinder pocházela kontaminace z „filtru umístěného v nádrži na mléčné máslo“ v belgické továrně. „Do továrny se dostala buď prostřednictvím kontaminovaných surovin, nebo lidí,“ dodal šéf francouzské pobočky skupiny, která vyrábí i značky jako Nutella nebo Ferrero Rocher.
Tato krize značně podkopala důvěru zákazníků ve značku. Podle Nicolase Neykova už značce „nevěří 60 procent spotřebitelů“. O Velikonocích, které jsou pro výrobce čokolád vrcholným obdobím, se její obrat propadl o 40 procent, dodal Neykov.
Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.