Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Orbán podle předběžných výsledků znovu vyhrál maďarské volby. Ale ztratí ústavní většinu?

Aktualizováno -
3. dubna 2022
21:50
Autor: ČTK, Mii - 
3. dubna 2022
09:13

V Maďarsku dnes v 19:00 skončily parlamentní volby, ve kterých se rozhodovalo o tom, zda konzervativní premiér Viktor Orbán, který vládne od roku 2010, zůstane u moci další funkční období. Tentokrát se proti jeho straně Fidesz postavila šestičlenná opoziční koalice a očekával se vyrovnaný souboj. Podle odhadů jež zveřejnila veřejnoprávní TV, ale zvítězil Fidesz premiéra Orbána. To potvrzují i částečné výsledky - po sečtení asi třetiny hlasů má 58 procent, uvedla volební komise.

Podle průzkumu institutu Medián mezi voliči, kteří již hlasovali, získal Fidesz 121 ze 199 křesel v parlamentu. Opoziční koalici Společně za Maďarsko by podle stejné ankety připadlo 77 poslaneckých míst. Agentura APA napsala, že Fidesz zřejmě zůstane u moci další čtyři roky, v parlamentu ale přijde o dvoutřetinovou většinu.

Částečné výsledky po sečtení 36,3 procenta odevzdaných volebních lístků ukazují, že Orbánovi připadá 58 procent hlasů, opoziční koalici pak 30,4 procenta hlasů, informovala volební komise. Fidesz ovládl i většinu jednomandátových volebních obvodů. V maďarském parlamentu zasedá 199 poslanců.

Opozice chtěla změnit chod maďarských dějin

Orbán podle agentury Reuters u volební urny řekl novinářům, že očekává „velké vítězství“. Hlasování označil za volbu mezi „mírem a válkou“ a své odpůrce znovu obvinil, že se snaží zatáhnout Maďarsko do konfliktu na Ukrajině. Opozice tato obvinění odmítá. Orbán vystupuje jako pragmatik, podle kterého se Maďarsko musí starat především o vlastní zájmy, včetně energie za rozumné ceny. Země je závislá na odběru ruského plynu a ani invaze na Ukrajinu nezměnila nic na rozhodnutí maďarské vlády, že jadernou elektrárnu Paks dostaví ruský Rosatom.

Na Orbána se v projevu zveřejněném v noci na dnešek obrátil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Řekl, že celá Evropa se snaží zastavit válku a vrátit mír. „Proč se Budapešť oficiálně staví proti Evropě, proti všem civilizovaným zemím? Proč?“ zeptal se Zelenskyj. Prohlásil, že ze strany maďarské vlády neviděl snahu zastavit válku, a připomněl, že Maďarsko nepovoluje přes svoje území převážet na Ukrajinu zbraně z jiných zemí. Orbán podle Zelenského při svých kontaktech s Ruskem přišel o slušnost.

Předseda Společně za Maďarsko, konzervativní ekonom Péter Márki-Zay sliboval, že vítězství opozičních kandidátů bude znamenat návrat demokracie a právního státu. Jde o principy, kvůli jejichž omezování je Orbánova vláda léta terčem kritiky ze strany Evropské komise i dalších mezinárodních organizací. Márki-Zay také slibuje vrátit Maďarsku prozápadní orientaci a Orbánovi vytýká, že nedostatečně podporuje Ukrajinu čelící ruské agresi.

Při odchodu z volební místnosti opoziční lídr uvedl, že doufá, že tyto volby „změní chod maďarských dějin“. Maďaři podle něj rozhodují o Orbánově zkorumpovaném pravicově populistickém systému. „Nyní bojujeme za demokracii, bojujeme za slušnost,“ dodal Márki-Zay.

Na dodržování pravidel pro demokratické a férové volby dohlíží podle agentury APA přes 330 pozorovatelů Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE). Při minulých volbách v roce 2018 konstatovala, že opoziční strany neměly rovné podmínky. Národní volební úřad (NVB) by měl předběžné výsledky zveřejnit ještě dnes večer.

Zároveň s parlamentními volbami se konalo vládou prosazené referendum o takzvaném zákonu proti pedofilii, který se týká sexuálních menšin. Zákon kritizují ochránci lidských práv i Evropská komise.

Video  Ostrý proslov prezidenta Zelenského k Orbánovi: "Poslouchej, Viktore."  - Videohub
Video se připravuje ...

gemino ( 4. dubna 2022 10:46 )

Tak, Pekarová a Černochová, vy dvě Sorosovy loutky, to je na demisi

sarina ( 4. dubna 2022 10:38 )

stonek., máš úplnou pravdu, že si Maďaři vzali ponaučení od nás Čechů, jsme pro ně odstrašující příklad jak nechtěli dopadnout!!!

fayet ( 4. dubna 2022 08:51 )

„Nikdy jsme nevypadali tak dobře jako dnes večer,“ řekl maďarský premiér Viktor Orbán, podle kterého jeho Fidesz získal v nedělních parlamentních volbách obrovské vítězství. „Vyhráli jsme tak, že je to vidět i z Měsíce, ale určitě to je vidět z Bruselu.“ prohlásil Orbán v neděli večer.
„Každý cent věnovaný maďarské levici byly vyhozené peníze, zdá se že maďarská levice byla nejhorší investice strýčka Sorose za 12 let,“ komentoval výsledky mluvčí kabinetu Zoltán Kovács.

mim33 ( 4. dubna 2022 08:23 )

I kdyby se někdo solidní našel, neměl by v této zemi šanci. Většina českých voličů jsou prostě... (nepovolený výraz).

mim33 ( 4. dubna 2022 08:05 )

Ono když se to s propagandou takto přehání, přestává to účinkovat. Rudému právu taky málokdo věřil a nyní je to podobné.

Zobrazit celou diskusi