Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

České reakce na válku: Bezohledný bandita Putin, nejhorší scénář a sen o obnově SSSR

  • Autor: ČTK,ula,Darina Jíchová,trm - 
    Aktualizováno -
    24. 2. 2022
    13:48
    24. 2. 2022
    07:17

    Ruský prezident Vladimir Putin dnes ráno oznámil, že dal svolení ke speciální vojenské operaci na ukrajinském Donbasu, uvedly agentury. Moskva prý nemůže tolerovat hrozby, které přicházejí z Ukrajiny a cílem operace bude ochrana lidských životů. V řadě ukrajinských měst včetně Kyjeva jsou slyšet výbuchy, uvádí ukrajinská agentura Unian. Útok odsuzují i čeští politici. Premiér Petr Fiala označil invazi na neospraveditelný akt agrese, ministryně obrany Jana Černochová (ODS) svolala kvůli útoku štáb ministerstva obrany.

  • 1.Premiér Petr Fiala: Akt agrese

    Ruská invaze na Ukrajinu je naprosto neospravedlnitelný akt agrese vůči nezávislému státu, který nemůže zůstat bez reakce Evropské unie a NATO, napsal na twitteru premiér Petr Fiala (ODS).

    Na dnešních 11:00 svolal mimořádné jednání bezpečnostní rady státu, večer se v Bruselu zúčastní mimořádného jednání Evropské rady.

    „Akt agrese vůči suverénnímu stát, postup ruského prezidenta Vladimira Putina jednoznačně odsuzuju a nemůže zůstat bez odezvy,“ řekl premiér Petr Fiala (ODS) k ruské invazi na Ukrajinu.

    „Pro mnoho z vás je to nečekaná a stresová situace, chci vás ujistit, nejsou žádné informace ani signály, že by naší zemi hrozilo bezprostřední nebezpečí. Naštěstí jsme součást EU a NATO, které garantují naši bezpečnost,“ dodal premiér.

  • 2.Jana Černochová: Putin je bezohledný bandita

    Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) svolala kvůli ruskému útoku na Ukrajinu štáb ministerstva obrany. Rusko podle ní porušilo mezinárodní právo, ruského prezidenta Vladimira Putina označila za banditu. Uvedla to dnes na twitteru.

    „Rusko přepadlo mírumilovnou a svobodnou Ukrajinu. Porušilo mezinárodní právo a ani sebevětší množství lží, které Kreml produkuje na tom nic nezmění,“ uvedla. „Nejde o denacifikaci, demilitarizaci ani o mírovou misi, Putin se zachoval jako bezohledný bandita,“ dodala.

    Očekává, že NATO nyní požádá Česko o posílení východního křídla aliance. O situaci v těchto chvílích jedná krizový štáb ministerstva obrany, zasedá na generálním štábu.

    „Bohužel se naplnil ten úplně nejhorší scénář z těch možných scénářů, které byly,“ řekla ministryně. České instituce podle ní nyní svolávají své krizové štáby, zasedat bude Bezpečnostní rada státu, severoatlantická rada a uskuteční se telefonáty mezi jednotlivými zeměmi. „Můj osobní názor je, že by naše reakce měla být co nejtvrdší, protože skutečně došlo k zcela bezprecedentnímu útoku na suverénní zemi a je to země, ke které nás jako Českou republiku váže nejen část naší historie, ale možná i společný osud,“ řekla.

  • 3.Jan Lipavský: Barbarský akt agrese

    Ruskou invazi na Ukrajinu dnes ráno odsoudil ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). Podle něj je to barbarský akt agrese, rozhodnutí Kremlu k naprosto nevyprovokovanému útoku je nepřijatelné a zcela v rozporu s mezinárodním právem, napsal Lipavský na twitteru.

    Zároveň svolal na 7:30 na ministerstvu zahraničí krizový štáb, v 8:30 bude na pracovní úrovni jednat Rada NATO na úrovni velvyslanců, řekl ČT.

  • 4.Vít Rakušan: Stojíme za Ukrajinou

    „Stojíme za Ukrajinou. Doslova. Válka je blíž, než si sami dokážeme připustit. Podporou Ukrajiny bráníme i naši zemi. Hranice svobody České republiky i naší společné Evropy,“ vyjádřil podporu ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

  • 5.Marian Jurečka: Ruští švábi

    Místopředseda vlády Marian Jurečka (KDU-ČSL) uvedl, že bezdůvodně byla napadena svobodná země. „Šílencem, který otevřeně mluví o uspořádání Evropy a sfér vlivu z konce minulého století! Do dnešního dne to někteří ruští švábi u nás hájili a bagatelizovali!,“ napsal. Podle něj nyní musí přijít tvrdé sankce vůči Putinovu režimu ze strany EU a spojenců.

  • 6.Jiří Ovčáček: Krutost války je nezměrná

    Prezident Zeman obdržel podrobné informace o útoku na Ukrajinu. Vyjádří se prohlášením, Hrad nyní řeší podrobnosti, sdělil ČTK mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček.

    Jiří Ovčáček na svém twitteru uvedl, že se modlí na nevinné a ukrajinský lid.

  • 7.Jan Bartošek: Putin se vymkl kontrole

    Ostře odsoudil ruskou invazi na Ukrajinu místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL). „Ten, kdo se zcela vymkl kontrole, je Putin, podle mě se jedná o emočně nestabilního člověka, který si odehrává nějaký svůj velký sen o obnovení Ruska, sen o obnovení Sovětského svazu v něm stále dřímal. Tento mocenský sen chce naplnit bez ohledu na cokoli, kašle na obyčejné lidi i na to, že tam budou umírat mladí muži,“ řekl pro ČT.

    Lidovec Jan Bartošek (KDU-ČSL) řešil v OVM kauzu Babišova syna a pozici premiéra Lidovec Jan Bartošek (KDU-ČSL) řešil v OVM kauzu Babišova syna a pozici premiéra | Reprofoto ČT

  • 8.Andrej Babiš: NATO musí posílit

    Útok odsoudil i expremiér Andrej Babiš (ANO). „Tvrdě odsuzuji chladně promyšlený a ničím nevyprovokovaný útok Ruska na Ukrajinu. Chtěl bych také vyjádřit jasnou podporu Ukrajincům, jejich státu, vládě a nezávislosti. NATO musí posílit a Evropa musí začít brát svou obranu a bezpečnost o řád vážněji než dosud,“ napsal na twitteru.

  • 9.Miloš Vystrčil: Protiprávní invaze

    Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS), který dnes na twitteru označil Putinovu invazi na Ukrajinu za protiprávní, nespravedlivý mocenský krok.

  • 10.Markéta Pekarová Adamová: Ruský barbarský útok

    Podle šéfky Sněmovny Markéty Pekarové Adamové (TOP 09) je nutné na „ruský barbarský útok“ odpovědět rázně, uvalit nejtvrdší sankce a Rusko mezinárodně izolovat.

  • 11.Karel Havlíček: Akt bezohlednosti

    Exministr dopravy a průmyslu a obchodu Karel Havlíček označil ruskou agresi na Ukrajině za akt bezohlednosti, který není možné tolerovat. „Čelit mu lze pouze, pokud budeme jednotní, a to jak na mezinárodní, tak národní úrovni,“ napsal na twitteru.

  • 12.Alena Schillerová: EU a NATO musí jednat

    Bývala ministryně financí Alena Schillerová uvedla, že došlo na nejhorší a nyní musí EU a NATO jednat.

Video se připravuje ...
Další videa