Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 23°C

Hřib se setkal s boxerem a politikem Kličkem. Na Ukrajině nakoukl i do krytu

Aktualizováno -
15. února 2022
16:22
Autor: ČTK, Mii - 
15. února 2022
07:47

Pražský primátor Zdeněk Hřib dnes společně s primátorem Varšavy Rafalem Trzaskowským vyjádřil v Kyjevě solidaritu Ukrajině, poblíž jejíchž hranic Rusko v posledních měsících shromáždilo desítky tisíc vojáků. Starosta Kyjeva Vitalij Kličko ocenil, že se jeho český a polský kolega vydali na Ukrajinu právě v této době.

Hřib v pondělí řekl, že jeho cestu do Kyjeva nelze zrušit, ačkoliv české ministerstvo zahraničí v pondělí i v neděli varovalo před cestami na Ukrajinu. Primátor do země zamířil jako reprezentant Paktu svobodných měst, který Praha spolu s Budapeští, Bratislavou a Varšavou založila v roce 2019.

„Jsem upřímně vděčný primátorovi Prahy a starostovi Varšavy, kteří přijeli do Kyjeva na symbolickou návštěvu v tak těžké době pro Ukrajinu,“ sdělil Kličko podle zprávy na portálu Kyjeva.

Pražský primátor v ukrajinském hlavním městě navštívil také kryty civilní letecké obrany a inovační technologickou čtvrť. Upřesnil, že Kyjev kryty v posledních osmi letech zrenovoval a že zařízení může poskytnout ochranu milionu obyvatel metropole. Ocenil části města se startupy, novými bytovými domy a příjemnými prostranstvími.

Hřib s Trzaskowským nabídli Kyjevu, aby se přidal do takzvaného Paktu svobodných měst, který od roku 2019 sdružuje Prahu, Bratislavu, Budapešť a Varšavu a usiluje o ochranu demokratických hodnot, jako jsou svoboda slova, shromažďování a tisku. Kličko nabídku přijal, uvedl Hřib v tiskové zprávě.

Hřib dal společně se starostou Varšavy, Bratislavy a Budapešti najevo znepokojení nad současnou situací a ohrožením ukrajinské bezpečnosti a zdůraznil svou podporu Ukrajině.

„Zcela podporujeme svobodu ukrajinského lidu ve volbě svého vlastního osudu a spojenců. Kyjev musí zůstat svobodným městem a Ukrajina svobodnou a demokratickou zemí,“ uvedli ve společném prohlášení starostové hlavních měst ČR a Polska. „Pokud se cokoliv stane, jsou Varšava i Praha připraveny pomoci,“ doplnil Trzaskowski podle portálu Wiadomości.pl.

Rusko na svém území poblíž ukrajinských hranic podle západních představitelů shromáždilo přes 100 000 vojáků a dalších 30 000 vyslalo na cvičení do Běloruska. Odmítá ale, že by mělo v plánu na Ukrajinu zaútočit. Západní země tvrdí, že Moskva svou vojenskou přítomnost u hranic s Ukrajinou stále posiluje, podle USA a Francie se však prezident Vladimir Putin zatím k výpadu vůči svému západnímu sousedu pevně nerozhodl.

Video  Co se děje na Ukrajině?  - Videohub
Video se připravuje ...

e.lesanova ( 15. února 2022 17:36 )

Hřib a jeho "fotečky".. Zbytečné vměšování se do problému a snahy o eskalaci, to je dílo těchto blbů

Citronel ( 15. února 2022 17:33 )

Ukrajinci neví kdo je Hřib, maji za to, že je to delegace z Čech vyslaná naším státem.

kralovna-vsech-mori ( 15. února 2022 14:05 )

Tak aby nedostal od klička na hřib.

obrobr ( 15. února 2022 10:34 )

AZŽ TAM VYKVETE ATOMOVÝ HŘIB , TAK BUDE MÍT hŘIB KAMARÁDA

Zobrazit celou diskusi