Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Klíčové dálnice v Austrálii jsou zaplavené, doprava stojí: Jídlo i léky vozí lidem vrtulníky

Autor: ČTK - 
4. února 2022
21:25

Kvůli vytrvalým dešťům a záplavám jsou v Austrálii pod vodou dlouhé úseky páteřní dálnice, která spojuje sever a jih kontinentu, což prakticky zastavilo dálkovou dopravu. Na některých místech vázne zásobování, protože objížďky jsou dlouhé i několik tisíc kilometrů, informovala stanice ABC.

Stuartova dálnice, která spojuje severoaustralský přístav Darwin s městem Port Augusta v Jižní Austrálii, je dlouhá asi 2700 kilometrů. Zablokovaná je kvůli záplavám, které postihly zejména region kolem města Glendambo. Znamená to, že některé oblasti hlavně na severu země jsou kvůli neexistujícím alternativním trasám téměř odříznuté od světa. Silniční objížďky jsou dlouhé až 3000 kilometrů a vedou přes státy Nový Jižní Wales a Queensland, uvedla stanice Sky News Australia.

Do města Coober Pedy se lze aktuálně dostat pouze vrtulníkem, leteckou dopravu musejí využívat například lidé, kteří potřebují zdravotní péči. Vrtulníky do města dovážejí i potraviny.

„Dostat vodu z dálnice, posoudit možné poškození a vrátit ji co nejdříve do provozu. To je teď naše největší priorita,“ řekl ve čtvrtek premiér Jižní Austrálie Steven Marshall.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi