Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Nejen covid straší před olympiádou Peking: Tuhý boj se smogem a potíž s počasím

Autor: sova - 
27. ledna 2022
05:00

Zatímco do zahájení 24. zimních olympijských her v Pekingu zbývají necelé dva týdny, čínská vláda uvedla, že bojuje s „extrémně nepříznivým“ počasím, aby vyčistila oblohu od nebezpečného smogu. V neděli se aplikace ukazující znečištění ovzduší obyvatelům Pekingu zbarvila do fialova, což znamená „velmi nezdravou“ úroveň poletujících drobných prachových částic. Návrat k mlhavým dnům v Pekingu během olympijských her by byl obzvláště nepříjemný pro město, které vynaložilo velké úsilí, aby během letních her v roce 2008 zajistilo modrou oblohu. Úsilí k vyčištění ovzduší si tehdy vyžádalo uzavření nebo přemístění stovek továren a tisíce domácích kotlů na uhlí byly přetransformovány na zemní plyn. Píše to list The Washington Post.

Předpovědi na příštích sedm dní naznačují zlepšení v polovině týdne a poté další zhoršení před 31. lednem, tedy lunárním Novým rokem, kdy se úřady nejspíš budou muset vypořádat se slavnostními ohňostroji, které vypustí do ovzduší další oblaka kouře.

V pondělí tamní ministerstvo ekologie a životního prostředí uvedlo, že olympijské hry přicházejí právě v době, kdy sezónní počasí vytváří „mimořádně nepříznivé podmínky“ na severu Číny. Představitelé ministerstva slíbili, že situaci napraví ještě před zahajovacím ceremoniálem 4. února, a pověřili místní samosprávy, aby přijaly „nezbytná opatření“ ke zlepšení kvality ovzduší.

„Zelená“ olympiáda? Plané sliby, varuje vědec

Ačkoli je situace méně vážná než během nechvalně známé pekingské zimy před deseti lety, kdy došlo ke „vzdušné kalamitě“, prudce rostoucí úroveň znečištění nedovoluje zvýšenou fyzickou námahu venku právě v době příjezdu sportovců a zvyšuje obavy, že Čína nesplní sliby o „zelené“ a uhlíkově neutrální olympiádě.

Lauri Myllyvirta, vedoucí analytik finské skupiny Centre for Research on Energy and Clean Air, uvedl, že pokles kvality ovzduší navzdory rozsáhlým vládním přípravám „jen ukazuje, jak daleko musí Peking zajít, aby systematicky omezil znečištění ovzduší v zimě“.

„I po všech pokrocích v kontrole emisí znamená obrovská koncentrace průmyslu v okolí Pekingu, že když je počasí nepříznivé, smog se vrací,“ řekl vědec.

Pomoci mají umělé mraky i nižší výkon továren

Přesto, že jsou olympijské hry už téměř za rohem, má čínská vláda stále řadu možností, jak rychle zlepšit kvalitu ovzduší. Patří mezi ně rozsáhlý program modifikace počasí, který využívá technologii vysévání mraků ke zvýšení srážek ve snaze vyčistit znečištěnou oblohu.

Další metodou je další snížení produkce oceláren a uhelných elektráren, které produkují mohutný dým. V Tchang-šanu, hlavním ocelářském městě Číny, asi 160 kilometrů východně od Pekingu, bylo většině továren nařízeno, aby od srpna do března pracovaly na mnohem nižší výkon.

Příliš tvrdý postup by však mohl znamenat riziko odporu ze strany průmyslu poté, co úřady slíbily minimalizovat ekonomické náklady her. V prosinci bylo ministerstvo životního prostředí nuceno popřít zvěsti o tom, že plánuje nařídit omezení výroby v průmyslových odvětvích spalujících uhlí v několika provinciích.

Ohňostroje jen výjimečně, nakázal Peking

Dále tu jsou nadcházející novoroční oslavy. Zákaz nepovolených ohňostrojů v centru Pekingu je dlouhodobým prvkem kampaně proti znečištění, ale zákaz byl jen částečně úspěšný při omezování amatérské pyrotechniky v ulicích města. Letos v zimě byla omezení rozšířena na předměstí a proběhl také masivní zátah na nelegální prodejny s pyrotechnikou.

V posledních třech měsících roku 2021 zabavila pekingská policie 8 604 krabic petard a 103 pachatelům uložila tresty od napomenutí až po trestní vazbu. Za tipy na provinilce byly občanům nabízeny peněžní odměny až do výše 20 000 jüanů (zhruba 68 000 korun).

Video  Podívejte se na olympijský nácvik v Pekingu: Medaile si pověste na krk opět sami!  - Profimedia.cz
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

jajas ( 27. ledna 2022 08:43 )

Twl. tak olympiáda ve smogu..."v zdravém těle zdravý duch"...potažmo vzduch? Takže učastníci se zhluboka nadýchají při svých sportovních výkonech a na závěr všeho chytnou covid....ale hlavně že byli na olympiádě! Nerozumím tomu...za takových podmínek....

Zobrazit celou diskusi