Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Teroristé jí v Bataclanu rozstříleli ruku. Doktor chtěl vydělat na rentgenovém snímku tisíce

Autor: ČTK, for - 
24. ledna 2022
20:33

Francouzský chirurg čelí žalobě kvůli pokusu o prodej rentgenového snímku, na němž je vidět zranění ženy, která v roce 2015 přežila teroristický útok na pařížský hudební klub Bataclan. Ženu prý nesmírně šokovalo, když zjistila, že lékař zkusil snímek prodat v podobě digitálního díla NFT (non-fungible token, nezaměnitelný token). Listu The Guardian to sdělila její právní zástupkyně.

Web Mediapart o víkendu informoval, že vysoce postavený lékař z pařížské nemocnice Georgese Pompidoua nabízí jako NFT snímek ženina předloktí, na němž je vidět, jak v blízkosti kosti uvízla kulka z útočné pušky kalašnikov.

Chirurg Emmanuel Masmejean čelí žalobě a disciplinárnímu řízení, protože si nevyžádal svolení pacientky. V popisu digitálního díla ji navíc popsal jako mladou ženu, která při teroristickém útoku přišla o svého přítele.

„Tento lékař se nespokojil s tím, že porušil povinnost lékařského tajemství vůči pacientce, ale myslel si, že by bylo dobré popsat soukromý život této mladé ženy a učinit ji tak dokonale identifikovatelnou,“ uvedla právní zástupkyně Elodie Abrahamová. Masmejean podle advokátky v neděli ženě zavolal, aby se ospravedlnil, ale nevyjádřil vůči ní sebemenší lítost či empatii. Žena si přeje zůstat v anonymitě.

Web Mediapart uvedl, že digitální dílo bylo nabízeno k prodeji za 2776 eur (68.000 Kč) přes mezinárodní marketplace pro NFT – OpenSea. Nabídka byla od té doby stažena.

Chirurg se dnes za své chování omluvil. „Byla to hrubá chyba, které hořce lituji,“ uvedl na twitteru Masmejean. „Uvědomuji si, že jsem se zcela ztratil v nesmyslném a nemístném přístupu, který oprávněně urazil ty, které jsem měl tu čest léčit: oběti útoků,“ prohlásil. Lékař řekl, že dílo zničil, nevydělal na něm žádné peníze a nikdo si jej nebude moci koupit. Omluvil se, zejména přeživším útoků, a dodal, že si přeje pokračovat ve své práci v nemocnici.

Video  Madonna v slzách přerušila koncert aby promluvila o útocích v Paříži.  - youtube
Video se připravuje ...

Během koordinovaných útoků na šesti různých místech Paříže ze 13. listopadu 2015 zahynulo celkem 130 lidí a stovky dalších atentátníci zranili. S údajnými pachateli se od září koná soud v Paříži. Proces má trvat do konce května 2022. Obžalováno je 20 lidí, z nichž šest je na útěku. Většině hrozí doživotní vězení. Sedm sebevražedných atentátníků zemřelo při útocích.

NFT je digitální dílo s certifikátem pravosti, které se teoreticky nedá odcizit. V posledních letech popularita těchto tokenů mezi sběrateli prudce stoupá, přičemž některé NFT se v aukcích prodaly i za několik milionů dolarů. Mohou to být buď jen digitálně vytvořená díla, nebo digitalizované verze skutečných děl. Je možné je darovat nebo s nimi obchodovat, ale není možné je pozměnit nebo rozmnožit.

Vedle koncertní haly Bataclan se přes zaschlou krev hromadí květiny a svíčky. Lidé uctívají památku padlých. Vedle koncertní haly Bataclan se přes zaschlou krev hromadí květiny a svíčky. Lidé uctívají památku padlých. | Profimedia.cz

sasa vs.cenzor ( 24. ledna 2022 21:10 )

Tak laskavě dejte pokoj ! Nevyvolávejte vášně a neurážejte nejen Muslimy ale jakékoliv věřící či bezvěrce !

za tímto krveprolitím Bohužel stojí samotní zaměstnanci této redakce a jejich postoj k žurnalistice jako takové, a o to je to smutnější...

sasa vs.cenzor ( 24. ledna 2022 21:03 )

Byl bych velmi rád - aby se široká veřejnost HLUBOCE ZAMYSLELA - PROČ došlo k útoku ve zmiňovaném Clubu Bataclan + rovněž PROČ došlo k útoku na Redakci STUPID Recesistického časopisu - Charlie Hebdo - který URAZIL a URÁŽÍ snad všechny a všechno svou satirou !

Absolutně se tomu BOHUŽEL nedivím - a tento ATAK byl stejně nevyhnutelný jako reakce KATOLICKÉ CÍRKVE a uvěznění + upálení Mistra Jana Husa roku 1415 !

Zobrazit celou diskusi