Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Prodávají děti, aby měli na jídlo. Kvůli hladovění Afghánců rozmrazí peníze Tálibánu?

Aktualizováno -
26. ledna 2022
20:10
Autor: ČTK, sova, simao - 
24. ledna 2022
13:24

Delegace islamistického hnutí Tálibán se vydala na své vůbec první jednání do Evropy od srpnového převzetí moci. Rozhovory v hotelu v horách nad norským Oslem se stáčely mj. ke zmírnění humanitární krize Afghánistánu. Miliony Afghánců čelí extrémnímu hladu, vzdělávání a sociální služby jsou v zemi na pokraji kolapsu, řekl ve středu Radě bezpečnosti OSN generální tajemník organizace António Guterres. Zároveň vyzval k uvolnění zmraženého afghánského majetku. Vládnoucí islamistické hnutí Tálibán musí uznat základní práva žen a dívek v zemi, dodal.

Zhruba 9,5 miliardy dolarů (206 miliard Kč) z afghánské centrální banky zůstává zablokováno mimo zemi. Afghánistán přišel o velkou část mezinárodní finanční podpory loni v srpnu, kdy Tálibán převzal kontrolu nad zemí.

Podle údajů OSN hrozí nedostatek jídla až 55 procentům afgánské populace. Řada zemí po Tálibánu chce, aby respektoval práva žen a umožnil jim se vzdělávat.

Gutteres pro uvolnění zmrazeného majetku

„Naléháme na Tálibán, aby využil tuto chvíli a získal důvěru a dobrou víru mezinárodního společenství skrze uznání a ochranu základních lidských práv, která náleží každé dívce a ženě,“ řekl šéf OSN Guterres při jednání Rady bezpečnosti.

Mezinárodní společenství podle něj na druhé straně musí posílit podporu Afghánců, a to zejména uvolněním zmraženého majetku ze strany Světové banky a Spojených států.

Prodávají děti i orgány

„Více než polovina Afghánců čelí extrémní míře hladu,“ uvedl Guterres s tím, že některé rodiny musí „prodávat své děti, aby si koupily jídlo“. Mezinárodní společenství by podle něj mělo zmírnit podmínky a pravidla, která brání afghánskému hospodářství v růstu a komplikují humanitární operace OSN.

„Musíme dát finančním institucím a obchodním partnerům právní záruky, aby pracovali s humanitárními organizacemi beze strachu, že porušují sankční nařízení,“ dodal Guterres.

O prodeji dětí či orgánů v Afghánistánu kvůli jídlu píše i web Sky News. Zmiňuje případ tří bratrů a dvou sester, kteří prodali své orgány, aby mohli koupit jídlo pro zbytek rodiny. 

„Seděli jsme s matkou truchlící nad svým batoletem, které zemřelo hlady. Vyslechli jsme několik rodičů, kteří nám řekli, jak se nyní uchylují k prodeji svých dětí. Ano, prodávají je,“ píší reportéři Sky News.

Delegát Tálibánu: Netrestejte běžné Afghánce

Zástupci Tálibánu tlačili na rozmrazení téměř deseti miliard dolarů ve Spojených státech a dalších západních zemích již při jednání v Oslu.

„Žádáme je, aby rozmrazili afghánská aktiva a netrestali běžné Afghánce kvůli politické debatě,“ řekl v neděli v noci delegát Tálibánu Šafiulláh Azam. „Kvůli hladovění, kvůli smrtící zimě nastal myslím čas na to, aby mezinárodní společenství podpořilo Afghánce, a ne je trestalo kvůli politickým rozepřím,“ řekl Azam.

Před rozhovory za zavřenými dveřmi v Norsku se západní diplomaté setkali s afghánskými aktivisty za ženská a lidská práva a vyslechli si požadavky zástupců občanské společnosti v Afghánistánu a afghánské diaspory a také jejich hodnocení současné situace. Setkání se zúčastnili také zástupci EU, USA, Británie, Francie, Itálie a hostujícího Norska.

Ve společném prohlášení, které v noci na pondělí zveřejnil na Twitteru mluvčí Tálibánu Zabíhulláh Mudžáhid, se účastníci jednání shodli, že „porozumění a spolupráce jsou jedinými řešeními všech problémů Afghánistánu“ a zdůraznili, že „všichni Afghánci musí spolupracovat na lepších politických, hospodářských a bezpečnostních výsledcích v zemi“.

OSN poskytla Afghánistánu určitou likviditu a umožnila tálibánské administrativě platit za dovoz, včetně elektřiny. Zahraniční vlády ale vládu Tálibánu neuznávají kvůli minulosti radikálního hnutí. Islamisté se moci v Afghánistánu chopili loni v srpnu, když se ze země stahovali poslední vojáci USA a jejich spojenců.

Konta afghánské centrální banky uložená v USA jsou zmrazena a omezena byla také humanitární pomoc, na níž je Afghánistán do velké míry závislý.

Mezinárodní dárci loni v prosinci souhlasili, že Světová banka uvolní 280 milionů dolarů (zhruba 6,3 miliardy Kč) na pomoc Afghánistánu skrze Světový potravinový program (WFP) a Dětský fond OSN (UNICEF). Podle odborníků jde o jednu z možností, jak pomoci afghánskému obyvatelstvu, aniž by peníze dostala vláda Tálibánu.

„Naléhavě potřebujeme uvolnit dalších 1,2 miliardy dolarů (26 miliard Kč, ze zmražených afghánských fondů), abychom Afgháncům pomohli přežít zimu,“ uvedl Guterres, podle kterého je klíčová rychlost tohoto kroku.

Na pomoc Afghánistánu je zároveň podle zvláštní zmocněnkyně OSN pro Afghánistán Deborah Lyonsové potřeba dalších 3,6 miliardy dolarů (78 miliard Kč). Částka poputuje na pokrytí základních potřeb Afghánců, včetně vzdělávání a zdravotnictví.

Video  Co je hnutí Tálibán?  - Videohub
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Skrhola ( 26. ledna 2022 22:35 )

„Přijměme milión uprchlíků“ řval tenkrát na Václaváku ten "filozof", "umělec" a největší exot Kohout

buban ( 26. ledna 2022 22:10 )

Vskutku je mně jich velmi líto,proto otevřeme náruč a přijmeme jich co nejvíce do Evropy.Oni zde budou pracovat,se vzdělávat-i když vlastně sem míří hlavně docenti a inženýři.Proč tedy nezvelebují svoji rodnou zem,ale derou se do Evropy?

Citronel ( 26. ledna 2022 21:30 )

To u nás je to protizákonné i kdyby člověk umíral hlady, tak toto mu úřady nepovolí a raději ho nechají pojít.

kralovna-vsech-mori ( 26. ledna 2022 21:16 )

Vypadá to jako všude kde amíci chtěli nastolit tu svojí zvrácenou demokracii.

laurerahardy ( 24. ledna 2022 14:10 )

A místo Ramadánu vepřové hody!

Zobrazit celou diskusi