Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Svržená a vězněná vůdkyně Su Ťij: Na krku má pět dalších obvinění z korupce

Autor: ČTK - 
14. ledna 2022
13:56

Svržená barmská vůdkyně Do Aun Schan Su Ťij a sesazený prezident Win Myin čelí dalším pěti obviněním z korupce. Za každé z nich jim hrozí až 15 let vězení. Informovala o tom dnes agentura Reuters s odvoláním na zdroje blízké vyšetřování.

Nová obvinění se týkají především pronájmu vrtulníku v době, kdy byli Su Ťij a Win Myin v úřadu, uvedly zmíněné zdroje, které si nepřály být jmenovány.

Nositelka Nobelovy ceny za mír Su Ťij si nyní odpykává šest let vězení, k nimž byla odsouzena v různých kauzách. Tento týden dostala čtyřletý trest za nelegální dovoz a držení vysílaček, předtím byla odsouzena mimo jiné za podněcování k násilí.

Národní liga pro demokracii (NLD) nyní 76leté Su Ťij vyhrála s převahou volby v listopadu 2020.

V únoru 2021 pak těsně předtím, než mohla její vláda zahájit druhý pětiletý mandát, následoval vojenský puč. Vedení armády odůvodnilo převrat tím, že volby byly zmanipulované; to ale nezávislí volební pozorovatelé nepotvrdili. Převrat vyvolal masové demonstrace, které armáda krvavě potlačila.

Stoupenci Su Ťij uvádějí, že obvinění vznesená vůči ní jsou nepodložená a jejich cílem je ukončit politickou kariéru vlivné opoziční vůdkyně.

Video  Rath po propuštění z vězení: Budu pracovat jako lékař, politiku neplánuji.  - ČTK/Blesk
Video se připravuje ...

pravlast ( 14. ledna 2022 23:50 )

Mně to přijde že pokud obvinění jsou podložená důkazy,pak ona je takový vlastizrádný Ha*vel v sukních a hodně daleký střední Evropě.Čistě náhodou,nebude třeba jistý cizinec Fenič žádat o změnu jména letiště někde v daleké Asii???

Zobrazit celou diskusi