Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

V Kazachstánu zemřelo už 164 lidí, i holčička (†4). USA: Odvolejte povolení střílet demonstranty

Aktualizováno -
9. ledna 2022
19:50
Autor: ČTK - 
9. ledna 2022
09:35

V Kazachstánu při nepokojích přišlo o život celkem 164 lidí a mezi nimi nejméně tři děti. Podle ruských a kazachstánských médií to oznámilo ministerstvo zdravotnictví. To ale večer uvedlo, že žádný údaj oficiálně nezveřejnilo. V největším městě Almaty v noci na neděli pokračovaly střety s demonstranty, oznámily podle agentury Interfax úřady. Podle místních médií se ozývaly výstřely, většinou však údajně výstražné. Americký ministr zahraničí Antony Blinken dnes kritizoval povolení střílet na demonstranty bez varování, které v pátek vydal kazachstánský prezident Kasym-Žomart Tokajev. Podle Blinkena by příkaz měl být zrušen, uvedla agentura Reuters.

„Demonstranti stále kladou ozbrojený odpor. Je to stabilizované, ale občas propukne divoký odpor,“ řekl jedné z místních televizí místostarosta Almaty Jeržan Babakumarov. Ruská televize Mir 24 dnes uvedla, že noc v Almaty byla poměrně klidná. V různých částech města sice bylo slyšet střelbu, zdálo se však, že jde jen o varovné výstřely.

V Almaty - stejně jako ve zbytku země - stále platí zákaz nočního vycházení, na jeho začátek upozorňuje siréna. Poté ulice znatelně utichnou a neprojíždějí jimi v podstatě žádná auta, popisuje Mir 24.

Tisková služba prezidenta Kasyma-Žomarta Tokajeva uvedla, že policie zadržela od začátku týdenních protestů téměř 6000 lidí, mezi nimi mnoho cizinců. Místní aerolinky v Kazachstánu zrušily více než polovinu plánovaných vnitrostátních spojů, zejména kvůli situaci v Almaty. Ministerstvo vnitra podle místních médií informovalo o 5135 zadržených a 125 zahájených trestních stíhání.

Největší problém: Dodávky potravin a omezený provoz lékáren

Podle reportérů stanice je nyní v Almaty největší problém s dodávkami potravin a úřady se snaží zajistit zejména zásobování malých obchodů a večerek. Někde je po několikadenním výpadku možné platit kartou. Brzy by se měla otevřít tržiště.

Lékárny fungují v omezeném režimu, podle televize mají zásoby léčiv na měsíc, některé i na delší dobu. „Místní úřady žádají obyvatele, aby byli opatrní, řídili se všemi bezpečnostními opatřeními a plnili požadavky armády,“ uvedla TV Mir 24.

Ministerstvo vnitra uvedlo, že při demonstracích vznikla škoda v přepočtu za 4,28 miliardy korun. Demonstranti podle úřadu vyplenili přes 100 obchodů a bank a zničili přes 400 vozidel. „Situace je dnes stabilizovaná ve všech regionech země,“ uvedl nicméně ministr vnitra Erlan Turgumbajev. Zároveň dodal, že „pokračuje protiteroristická operace k obnovení pořádku v zemi“.

Nejhorší nepokoje za 30 let a střelba na auto s dítětem

Nepokoje, které tento týden zachvátily Kazachstán, jsou označované za nejhorší od dosažení nezávislosti bývalé sovětské republiky před třemi desetiletími. V Kazachstánu při nynějších nepokojích přišlo o život 164 lidí, tvrdí kazachstánská a ruská média. Dosavadní úřední informace hovořily o desítkách mrtvých a stovkách zraněných.

Podle sdělení kazachstánské dětské ombudsmanky v pátek při potyčkách v Almaty zemřela čtyřletá dívka, když na auto, ve kterém jela, začaly střílet blíže neurčené osoby. Mrtvé dětí mají být podle ombudsmanky minimálně tři.

Protesty vypukly v neděli ve městě Žanaozen den po zrušení cenového stropu na zkapalněný ropný plyn (LPG), jehož ceny se pak zdvojnásobily, což se dotklo většiny motoristů v regionu.

Tokajev v pátek povolil bezpečnostním složkám střílet do demonstrantů bez varování ostrými náboji a zároveň prohlásil, že nebude vyjednávat s účastníky protestů, které označil za teroristy. Do země mezitím na prezidentovu žádost dorazily jednotky zemí postsovětské Organizace Smlouvy o kolektivní bezpečnosti (ODKB) v čele s ruskými výsadkáři, podle dnešního vyjádření Tokajevovy kanceláře pomáhají s ochranou strategických budov.

Kazachstánské úřady na neurčito uzavřely mezinárodní letiště v Almaty, které na krátký čas ovládli demonstranti; podle ministerstva průmyslu bude provoz obnoven, až se situace v zemi stabilizuje. Původně mělo letiště opět fungovat od pondělí. V celé zemi dnes bylo zrušeno 120 z celkem 224 plánovaných vnitrostátních letů.

Americký ministr: Příkaz střílet a zabíjet je špatný

Ministr zahraničí USA Antony Blinken dal zároveň najevo, že Washingtonu není jasné, proč Kazachstán povolal jednotky Ruska a dalších postsovětských zemí z Organizace Smlouvy o kolektivní bezpečnosti (ODKB) na potlačení domácích nepokojů, a bude žádat po středoasijské republice vysvětlení.

„Je to něco, co naprosto odmítám. Příkaz střílet a zabíjet je v současném rozsahu špatný a měl by být odvolán,“ uvedl ve vysílání televizní stanice ABC Blinken.

Počínání kazachstánských úřadů kritizovaly i organizace na ochranu lidských práv. Například organizace Human Rights Watch ho označila za nepřijatelné a v rozporu s mezinárodními závazky země a s právem na život.

Video  Protesty v Kazachstánu kvůli zdražení zkapalněného ropného plynu (LPG)  - Reuters
Video se připravuje ...

kuniksicht ( 11. ledna 2022 08:00 )

Vasich prvnich 4 a pul radku......... co me to jenom pripomina???

kuniksicht ( 11. ledna 2022 07:54 )

Souhlas. Pokud demonstranti meli strelne zbrane na "pokojne" demonstraci za zvyseni paliva, tak se nelze divit, ze doslo k povoleni pouzit zbrane i represivnim slozkam. Je smutne, ze zemreli deti ale naskyta se otazka proc se ocitli s dospelymi na takovem miste......a snad posledni....... Nechapu, proc by Kazachstan mel vysvetlovat zadost o pomoc voj. svazku......je to obdoba r1968. Pozadalo se a prislo se. A tim konci veškerá debata. To si musi vyresit jejich parlament a nemusi nikomu predkladat jakekoliv ucty krom svym obcanum

deratizater ( 10. ledna 2022 06:05 )

Střílet ozbrojené demonstranty pučisty je nutnost. Přece s nimi nebude bojovat policie s plácačkami na mouchy. Američani se ozvali protože v tom mají prsty ,pokus o další destabilizaci postsovětské země a dosazení loutkové vlády jim nevyšel.

janek490 ( 9. ledna 2022 23:02 )

Kazachstan je uzemne vetsi nez cela Evropa, mnozstvi zlata v prirode je na dnesni dobu v regionu enormni, nemluve o uranu a dalsich nerosty potrebne treba v raketovem prumyslu je vetsi nez v Rusku. To je jasny, ze tam ted budou tahanice. Bylo to dobre pripravene , protoze ani specialni jednotky na zacatku nezasahli a nektktere se nechali odbrojit. Obycejny puc. Rusove to nedaji, byly by hloupi.

Zdenek ( 9. ledna 2022 19:36 )

Za zvací dopis z roku 1968 Vasil Biľak stíhán nebude

Někdejší člen předsednictva ÚV KSČ Vasil Biľak se nebude před soudem zodpovídat za takzvaný zvací dopis z roku 1968, v němž představitelé konzervativního křídla komunistické strany žádali Sovětský svaz o pomoc "všemi prostředky" proti nebezpečí kontrarevoluce v tehdejším Československu.

F O R --- O přerušení trestního stíhání rozhodla speciální prokuratura, která to odůvodnila tím, že není možné sehnat více důležitých svědků z Česka.

//Společně s ním ho podepsali i další členové a funkcionáři ústředního výboru strany Alois Indra, Antonín Kapek, Drahomír Kolder a šéfredaktor tehdejšího Rudého práva Oldřich Švestka, rovněž člen předsednictva ÚV KSČ.
//

Úřady začaly trestní stíhání v březnu 1991.... NASTAL soudruzsky protahujici proce ......Při předložení návrhu na podání obžaloby v roce 2000 měl spis více než 23.000 stran. Krajský soud v Bratislavě však o rok později vrátil případ k došetření, s jeho postupem souhlasil také Nejvyšší soud. Podle soudu bylo zapotřebí získat také originál zvacího dopisu a dát ho prozkoumat grafologům, aby se potvrdila pravost Biľakova podpisu. Moskva však poskytla pouze kopii dopisu, originál odmítla vydat.


leden 2011 - for - O přerušení trestního stíhání rozhodla speciální prokuratura, která to odůvodnila tím, že není možné sehnat více důležitých svědků z Česka.

+ + + RSDr. Vasiľ B i ľ a k ,nositel řádu Klementa Gottwalda - (11. srpna 1917 Krajná Bystrá – 6. února 2014 Bratislava) byl slovenský komunistický politik rusínského původu, známý jako přední neostalinista, podporovatel sovětské invaze a normalizace a ideolog KSČ.

6.2.2014 U M R E L

Zobrazit celou diskusi