Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

„Prodala mu duši a uctívala ho jako boha.“ Vztah Epsteina a Maxwellové rozkrývají blízcí

Autor: Darina Jíchová - 
30. prosince 2021
13:40

Britské celebritě Ghislaine Maxwellové hrozí desítky let za mřížemi, soud ji shledal vinnou z toho, že napomáhala svému někdejšímu společníkovi, americkému finančníkovi Jeffreymu Epsteinovi, zneužívat nezletilé dívky. Jaká byla povaha vztahu mezi Epsteinem a Maxwellovou? Podle některých známých mu „zaprodala duši“ a „uctívala ho jako Dia“, uvedl to na svém webu list Daily Mail.

„Byli milenci. Byl to její sugardaddy. Byli to partneři ve zločinu,“ zaznívají spekulace o vztahu mezi Epsteinem a Maxwellovou, v mnohých pak vyvolává i úžas. Jejich vztah je v tisku popisován jako enigmatický, znepokojivý a zvrácený. Ona byla jeho první milenkou, on jí dopřával život v luxusu. I tak jejich vztah zůstává zastřen snůškou lží a nejasnostmi, mnohdy ani jejich nejbližší nevědí, jak to mezi párem fungovalo.

Maxwellová nic neobjasnila ani poté, co byl Epstein v roce 2019 nalezen mrtev ve své cele. Finanční poradce byl na jednu stranu bohatý a pohledný, na druhou stranu byl také společensky neobratný, místy trapný, zamlklý a amorální delikvent a pedofil. Maxwellová byla na rozdíl od něj společenská žena se vzděláním z Oxfordu a dobrými kontakty. Stala se jeho partnerkou a následně důvěrnicí a konspirátorkou.

„Ghislaine byla klasická kariéristka“

Díky ní se dostal do světa vyšší společnosti, po kterém toužil, setkával se společenskými celebritami, prezidenty i členy královských rodin. Bez ní by se muž z dělnické třídy z Bostonu neseznámil s britským princem Andrewem. Jako finanční poradce si přišel na značné jmění, a mohl jí financovat luxusní život, na který byla zvyklá.

I pro její známé, současné i někdejší, je náročné určit moment, kdy přišla o svůj morální kompas a kdy se stala Epsteinovou „bordelmamá“ a začala pro něj verbovat mladé dívky, které pak sexuálně zneužíval. Někdejší známí dcery bývalého mediálního magnáta Roberta Maxwella netuší, zda ji s Epsteinem pojilo silné romantické pouto nebo zda se mezi nimi jednalo o pragmatické partnerství.

Publicista R. Couri Hay si je jistý, že jejich vztah byl založen na tom, „co jeden může udělat pro druhého“. „V první řadě bych rád podotkl, že nejsem přítel ani jednoho z nich, a když jsem se s nimi seznámil, nikdo z našich kruhů neměl sebemenší ponětí ani podezření, co se dělo. Nebylo nic, co by napovídalo takovému skandálu,“ prohlásil. „Ghislaine byla klasická kariéristka, zajímala se jen o bohaté a mocné. Mluvila s vámi a neustále se dívala přes vaše rameno, zda neuvidí někoho, kdo je výše na sociálním žebříčku,“ popsal Hay.

Muže si vybírala po vzoru otce

„Nebylo žádným tajemstvím, že jejich vztah je transakční. Když poprvé přijela do New Yorku, měla pronajatý byteček s nájmem dva miliony korun ročně, pak najednou měla peníze na sídla, helikoptéry, tryskáče a jachty,“ shrnul Hay. „Chtěla někoho, jako byl její otec – bohatého a mocného, a to byl Jeffrey,“ komentoval.

„Byla velmi společensky zdatná a měla kontakty, mohla mu představit britského prince, díky tomu byla v jeho očích hvězdou,“ dodal Hay. „Viděl jsem je na mnoha akcích, vodila ho mezi lidmi jako na vodítku. Jeffrey byl stydlivý a neobratný. Ona ho držela za ruku a promenádovala kolem. Bylo zřetelné, že Jeffrey nerad chodil do společnosti, byl radši v kontrolovaném a známém prostředí svých sídel,“ nastínil Hay.

„Její jmění náhle stouplo na sta tisíce milionů. Kde to vzala? Byly to Jeffreyovy peníze. Prodala mu svou duši, je moc chytrá na to, aby teď tvrdila, že ji ošálil. Dobře věděla, co dělá. Vzhlížela k němu, jako by byl Zeus. Uctívala ho. Moc dobře věděla, co byl za úchyla, ale nezastavila ho a stala se jeho komplicem. Nikdy mi nepřišlo, že by do ní byl zamilovaný, ale pravda je, že vypadali jako pár,“ uvedl Hay. S Epsteinem se seznámil přes společného známého.

Už mě nebaví, že každý článek o mně začíná upomínkou na něj, na pedofilního miliardáře. Mnohokrát bylo řečeno, že uměl rychle měnit masky, rozdával peníze charitám, setkával se s papežem. Jednou mi řekl: Jediné, co po mně nikdo nemůže chtít, je, abych se oženil,“ zavzpomínal Hay. „Stali se toxickým odpadem New Yorku a všichni, kdo se s nimi stýkali, se stydí. Ale zdůrazňuju, nevěděli jsme o jejich nemravnosti,“ řekl Hay.

Během procesu s Maxwellovou byly odhaleny snímky jejich symbiotického soužití, Maxwellová obletovala Epsteina, masírovala mu nohy, obdivně na něj zírala a na fotkách se k němu často tulila. Mezi známé páru patří také Christina Oxenbergová, módní návrhářka, dcera princezny Alžběty Jugoslávské a vzdálená příbuzná prince Andrewa.

Hosty Maxwellová přijímala v kalhotkách

„První setkání s Ghislaine v roce 1990 bylo bizarní, moc jsem se s ní nesblížila, byla přespříliš sebevědomá a chybělo jí sebeuvědomění,“ prohlásila Oxenbergová. „Pozvali mě na čaj a Ghislaine měla jen podprsenku a kalhotky. Tolerovalo se to, protože šlo o Ghislaine. Měla pověst, že ráda šokuje. Lidé ji měli za vtipnou, nevím proč, mně to nepřišlo. Byla spíš herečka,“ tak Maxwellovou popsala ve své knize Odpad: Setkání s Ghislaine Maxwellovou.

„Přes její vzdělání a kontakty měla dost psychologické zátěže z dětství, hledala si otcovskou postavu. Jednou mi řekla, že ji otec varoval, aby si nezačínala nic s chudými lidmi,“ dodala Oxenbergová. I ostatní známí se shodli na tom, že Maxwellová Epsteina obdivovala. Investigativní novinářka Conchita Sarnoffová, která odhalila pravdu o Epsteinově pedofilii, uvedla, že jejich vztah měl různé nuance. Dodala také, že jí nabídli úplatek, aby své poznatky o Epsteinovi nepublikovala.

Sarnoffová se s párem seznámila v 90. letech, nejdříve poznala jeho, pak teprve Maxwellovou. „V tu dobu spolu nechodili. Ghislaine byla šarmantní a vtipná se šibalským smyslem pro humor. Byla to excentrická Britka,“ Sarnoffová dodala, že Maxwellovou přitahovali mocní a násilničtí muži. „Její otec byl novinový magnát a taky monstrózní šikanátor, který měl tendence lidi kontrolovat. Uměl ale být i okouzlující,“ zmínila Sarnoffová.

Podle novinářky se k sobě Epstein a Maxwellová nehodili

„Jako Jeffrey i její otec byl podvodník, což vyšlo najevo po jeho smrti v roce 1991, kdy spadl z jachty pojmenované po jeho nejoblíbenější dceři z devíti dětí Lady Ghislaine,“ objasnila Sarnoffová. Když se dozvěděla, že Epstein a Maxwellová tvoří pár, dost ji to překvapilo. „Prvně jsem je viděla spolu na party v Palm Beach, Ghislaine mi řekla, že s ním žije. Nikdy jsem si je nepředstavovala jako pár. Už z toho mi řekla: Otec mě vychoval pro prince, se mi k Jeffreymu nehodila,“ vylíčila novinářka.

„Setkali se krátce poté, co jí zemřel otec. Zřejmě se po jeho boku cítila bezpečně a mocně. Dali se dohromady po jejím rozchodu s italským podnikatelem a pilotem, hrabětem Gianfrancem Cicognou. Byl to vnuk Mussoliniho ministra financí a člen bohatého klanu, se kterým byla od roku 1986,“ vysvětlila Sarnoffová. „Jako všichni její milenci byl i Ital o poznání starší než ona, to on z ní udělal ženou, kterou se stala. Rozešli se v roce 1990, o dva roky později už chodila s Epsteinem,“ dodala.

„Nejdřív ji respektoval a pak snad i miloval,“ zanalyzovala Epsteinovy city Sarnoffová. „Problém je, že Ghislaine mu často ustupovala, čímž jeho respekt zase ztratila. Byla zvyklá na chlácholení bestie, přece jen vyrostla v problémové domácnosti,“ vysvětlila novinářka a připojila: „V otcově případě aspoň dokázala rozeznat to dobré od zlého.“ Sarnoffová konfrontovala Maxwellovou s obviněními, kterým Britka čelí.

„Nezněla provinile, zahanbeně, nebo aspoň znepokojeně, spíš působila lhostejně. Řekla mi, že obvinění jsou nesmysly, že byla Jeffreyho přítelkyně a najímala mu masérky, které všechny byly zletilé,“ řekla Sarnoffová. Epstein byl sexuálně závislý a potřeboval neustálé uspokojení, Maxwellová mu vodila nezletilé dívky, které pak zneužíval, zaznělo u soudu.

Sourozenci se proti rozsudku odvolali

Maxwellová měla vlastní milence, patřil mezi ně třeba i miliardář Ted Waitt, zakladatel počítačové společnosti Gateway. Chodili spolu okolo roku 2005, kdy se policie začala zajímat o obvinění ze sexuálního zneužívání vznesených proti Epsteinovi. Rozešli se v roce 2010, tedy v roce, kdy Epstein doznal, že si objednal nezletilou prostitutku.

Nikdo neví, kdy Maxwellová a Epstein ukončili svůj sexuální vztah. Mnoho novinářů podotklo, že během přelíčení, kdy byla Britka shledána vinnou, chyběl v soudní síni její manžel Scott Borgerson, další bohatý muž, kterého si vzala v roce 2015. Kdo však nechyběl u soudu, byli sourozenci Maxwellové. Ti už podali odvolání proti rozsudku a v prohlášení vzkázali, že věří, že jejich sestra bude ospravedlněna.

Video  „Pandemie nás konfrontuje se smrtí!" Psycholožka o nakřáplých vztazích i vánočních konfliktech  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi