Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Bidenova pravá ruka zabilancovala nad prvním rokem ve funkci. Co Harrisová označila za chybu?

Autor: Darina Jíchová - 
29. prosince 2021
13:49

Americká viceprezidentka Kamala Harrisová za sebou nemá nejlehčí ani nejúspěšnější první rok ve funkci. Loni v listopadu se stala první ženou a osobou tmavé pleti zastávající druhý nejdůležitější úřad Spojených států. Po nástupu do nové práce dostala Harrisová na starost dost složité úkoly, mimo jiné i migraci. Podle průzkumů s jejím výkonem Američané nejsou moc spokojení, uvedl magazín People.

Harrisová v rozhovoru pro stanici CBS zhodnotila svůj první pracovní rok. Podotkla, že by si přála více cestovat a „dostat se z D. C.“, cestování musela oželet kvůli pokračující pandemii covidu-19. To je i jejím předsevzetím pro nastupující rok, chtěla by vyjet na více pracovních cest po USA i do zahraničí. „Už nikdy nechci být v bublině,“ komentovala Harrisová.

To, že byla „uzavřena“ v americké metropoli, považuje viceprezidentka za jednu ze zásadních chyb, které se ve své roli dopustila. „Prezident a já jsme vládu přejímali v době rozjeté pandemie, a tak jsme vlastně vůbec cestovat nemohli,“ prohlásila Harrisová. Když se restrikce trochu uvolnily, Harrisová i prezident Joe Biden mohli podniknout několik výjezdů za hranice.

Do dalšího roku si přeje více výjezdů

Viceprezidentka poznamenala, že na druhou stranu ji tato nastalá situace ještě více sblížila s jejím „šéfem“. „S prezidentem jsme trávili hodiny ve stejné kanceláři a další hodiny jsme strávili na Zoomu nebo jiné platformě, protože jsme se nemohli dostat z Washingtonu,“ objasnila Harrisová. Osobně by si přála více času trávit mezi voliči, kteří ji „dostali do úřadu“.

Zmínila, že součástí jejího programu je také prosazování volebních práv, péče o dítě a zdravotní péče o rodičky. „To jsou témata, o která se hluboce zajímám.“ Harrisová uvedla, že je pro ni velmi důležité setkávat se s těmi, kterých se problematika přímo týká. Ráda by také ukázala voličům, že Biden i ona naslouchají jejich obavám a řeší je.

Viceprezidentka USA Kamala Harrisová s manželem Douglasem Emhoffem Viceprezidentka USA Kamala Harrisová s manželem Douglasem Emhoffem | Reuters

„Lidé mají právo na to, aby viděli, že jejich vláda je vidí a slyší,“ řekla během interview. Američany rovněž ujistila, že zdravotnický systém je připraven na vlnu varianty omikron, mutaci covidu-19, která se v současnosti v zemi šíří. Harrisová vyzvedla preventivní opatření jako nošení roušek a také nutnost nechat se očkovat. „Všichni se musí nechat očkovat,“ urgovala Američany.

V rámci rozhovoru se pochlubila také úspěchy Bidenovy administrativy, mluvila například o snížení míry nezaměstnanosti na 4,2 procenta, „Ekonomové předvídali, že sem se dostaneme až za několik let. Ale podívejte se na to, už jsme toho dosáhli.“ Svými prohlášeními chtěla zmírnit obavy z ekonomické krize, jíž se obávají nejen Američani.

Složitým otázkám se vyhýbala

Viceprezidentka Harrisová s moderátory rovněž diskutovala o průběžných (tzv. midterm) volbách, které se budou konat v následujícím roce. Podle politologů se očekává, že demokrati neobhájí svou pozici. Podle nich za to budou moci i nesplněné sliby, jako například odpuštění studentského dluhu. Harrisová u té příležitosti zavzpomínala na svá vlastní vysokoškolská léta a přiznala, že ona se také kvůli vysokým poplatkům zadlužila, ostatně jako většina univerzitních studentů v USA. Jasnou odpověď na to, zda se Bidenově vládě podaří ulevit studentům a mladým Američanům, nedala.

Na otázku hrozeb pro USA a věcí, které jí nedají spát, Harrisová poskytla pro mnohé šokující odpověď. „Naše demokracie,“ řekla a vysvětlila to tím, že je to jedna z věcí, jež není přísně tajná. Podle Harrisové ochabuje postavení USA jako státu, zvláště když země odstupuje od smluv, jakou je Pařížská dohoda, a izoluje se od spojenců. To byla ze strany viceprezidentky narážka na předchozí vládu.

Krátce se dotkla témat jako přítomnost ruských jednotek u hranic s Ukrajinou či problémů v Afghánistánu. „Vedeme přímé hovory s Ruskem,“ komentovala Harrisová. Viceprezidentka se následně zdráhala přímo vyjádřit k chaosu, který probíhal v srpnu při evakuacích poté, co se vlády nad zemí chopil Tálibán. V současnosti se nejvíce zajímá o podporu práv afghánských žen a dívek. Uvedla, že na jejich prosazení spolupracuje s OSN.

Viceprezidentka ztrácí podporu Američanů

Jedna z věcí, které jsou Harrisové vyčítány, je její cesta do Guatemaly a osudná výzva pro migranty: „Nechoďte k nám!“ Viceprezidentka od Bidena dostala nelehký úkol, a to vypořádat se s nelegální migrací. Do USA totiž zvláště ze Střední Ameriky míří davy migrantů. Svého prohlášení podle vlastních slov nelituje, vysvětlila, že záměrem její cesty bylo vyřešit příčiny migrace a pomoc středoamerickým státům. Popularita Harrisové se během roku propadala, těsně před Vánoci měla sympatie jen 21,4 procent všech registrovaných voličů, více než polovina voličů její politiku neschvaluje.

Video  „Pandemie nás konfrontuje se smrtí!“ Psycholožka o nakřáplých vztazích i vánočních konfliktech.  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi