Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Za Navalným otočme list, řekl Putin o kritikovi. Vyzval k očkování a zaryl do Západu

Autor: ČTK, sova - 
23. prosince 2021
14:15

Ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrtek před novináři hájil ruský zákon označující jeho oponenty a kritiky, nepohodlné nevládní organizace a nezávislá média za „zahraniční agenty“. Ruský zákon je podle Putina „mnohem liberálnější“ než obdobný zákon v USA. Prezident také navrhl „otočit list“ za otravou svého hlavního oponenta na domácí scéně, nyní uvězněného opozičního politika Alexeje Navalného - aniž by ovšem Navalného jméno vůbec vyslovil.

Důvodem má být podle Putina to, že Moskva nedostala od Západu „ani jediný materiál“, potvrzující otravu, Západ prý ani nepřipustil ruské experty ke zkoumání otravy, která podle západních laboratoří byla dílem bojové látky ze skupiny novičok.

Opoziční politik a bloger zkolaboval loni v srpnu na palubě letadla, kterým se vracel do Moskvy. Nejprve byl ošetřován v sibiřském Omsku, kde stroj nouzově přistál, později byl po mezinárodním tlaku a naléhání rodiny v bezvědomí přepraven do Berlína. Němečtí lékaři našli v jeho těle stopy otravy, v říjnu potvrdila přítomnost látky v těle Navalného i Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW). Moskva tvrdí, že ruské testy stopy jedu neodhalily.

Navalnyj si nyní odpykává trest odnětí svobody v délce zhruba 2,5 roku kvůli porušení podmínky staršího rozsudku, který se týkal obvinění ze zpronevěry. Podmínku hlásit se pravidelně úřadům nesplnil, protože v kómatu ležel v berlínské nemocnici. Evropský soud pro lidská práva považuje proces za nespravedlivý.

Putin: Postihujeme špionáž mírněji než USA

Rusko nelze porazit, lze jej zničit jen zevnitř,“ prohlásil Putin v odpovědi na otázku týkající se soustřeďování moci v Rusku v jediných rukou, což v minulosti vedlo k válkám a revolucím. „Kdo ničil Rusko zevnitř za první světové války? Ti, co byli ve službách cizích států,“ dodal Putin, nejspíše v narážce na financování bolševiků císařským Německem.

Ve Spojených státech podle Putina hrozí za působení ve službách cizího státu až pět let vězení, zatímco „u nás nic nezakazujeme, chceme jen znát jasný zdroj financování“.

Ruský prezident Vladimir Putin na své výroční tiskové konferenci (23. 12. 2021) Ruský prezident Vladimir Putin na své výroční tiskové konferenci (23. 12. 2021) | ČTK / AP / Alexander Zemlianichenko

Americký zákon o registraci zahraničních agentů obsahuje několik výjimek pro lidi zastupující komerční zájmy, kteří zaregistrovali svou činnost v souladu se zákonem o otevřeném lobbingu. V Rusku však obdobný zákon neexistuje, poznamenala stanice BBC. Americký zákon se také nevztahuje na zahraniční média, která nefungují v zájmu svých vlád, veřejně je kritizují a neskrývají zdroje svého financování. Další rozdíl spočívá v tom, že „zahraniční agent“ v USA musí dostávat peníze přímo z rozpočtu jiného státu. V Rusku se lze stát „zahraničním agentem“ obdržením peněz z libovolného zdroje v zahraničí, dodala BBC.

Zákon o takzvaných zahraničních agentech Rusko přijalo v roce 2012 a postupně ho rozšířilo z nevládních organizací na nezávislá média i jednotlivce, kteří přijímají finance ze zahraničí a podle úřadů vyvíjejí politickou činnost.

Hospodářský růst dosáhne 4,5 procenta, predikuje Putin

Posluchače Putin ujistil také o tom, že se ruská ekonomika ukázala v době pandemie nemoci covid-19 „připravenější na takové šoky“ než ekonomiky jiných států a rychleji se obnovuje poté, co poklesla jen o tři procenta.

Ruský prezident připustil, že letos lze očekávat osmiprocentní míru inflace, což je dvojnásobek proti čtyřprocentnímu inflačnímu cíli ruské centrální banky. Šéf Kremlu ale podtrhl, že i jinde ve světě je problém s inflací a inflační cíle se nedaří naplňovat.

Například v USA je inflace šest procent, což je trojnásobek inflačního cíle. U nás je inflace osm procent, což je pouze dvojnásobek,“ upozornil prezident.

Ve svých odpovědích se pak soustředil především na úspěchy: letos čeká hospodářský růst na úrovni 4,5 procenta a zvýšení reálných příjmů občanů o 3,3 procenta, což je ovšem průměr a „přirozeně se to netýká všech kategorií občanů“. Rezervy země podle prezidenta činí 625,5 miliard dolarů.

Očkujte se, vyzval prezident Rusy

K otázce, zda Rusko kvůli překonání pandemie bude muset naočkovat celou populaci, čítající asi 146 milionů lidí, Putin poznamenal, že zapotřebí je kolektivní imunita na úrovni 80 procent očkovaných občanů, některé státy ale už hovoří o potřebě očkovat 90 procent populace. Aktuální úroveň proočkovanosti v Rusku činí 59,4 procenta, dodal Putin a opět apeloval na své spoluobčany, aby využili možnosti nechat se očkovat.

V Rusku za uplynulých 24 hodin přibylo 25 667 nových případů nákazy koronavirem a 1002 úmrtí pacientů s covidem-19, oznámil vládní krizový štáb. Od začátku pandemie se nakazilo více než deset milionů Rusů. Počet obětí pandemie v Rusku podle výpočtu agentury Reuters předkročil 600 000, což staví zemi na třetí příčku za Spojenými státy a Brazílií.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi