Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Jill Bidenová o prvním roce v roli první dámy USA: Pocta, dřina i seznam nových úkolů

Autor: Darina Jíchová - 
21. prosince 2021
05:29

S koncem roku lidé většinou bilancují, také Jill Bidenová vystoupila s hodnocením roku 2021, zaměřila se hlavně na to, jaké to je být první dámou Spojených států. Prohlásila, že je to pro ni pocta, zároveň si však užívá i to, že pro svoje studenty zůstala „jen“ učitelkou angličtiny, uvedl magazín People.

O své roli Bidenová promluvila v rozhovoru pro kanál MSNBC, který se věnoval inspirativním ženám. Nezabývala se jen tématem první dámy USA, řekla také, že funguje jako jakýsi „posel Bílého domu“.  Dodala, že se rovněž plně soustřeďuje na své zaměstnání. Učila jak distančně, tak od počátku nového školního roku i prezenčně.

„Být první dámou je poctou mého života,“ přiznala Bidenová během interview. „Musím ale říct, že tento titul ráda zanechám přede dveřmi své třídy, před svými žáky jsem doktorka Bidenová, učitelka angličtiny,“ doplnila. Zavzpomínala rovněž na den, kdy poprvé učila jako první dáma.

Užívá si chvíle se studenty

„Studenti museli nejdřív projít přes ochranku. Náš děkan přišel do třídy a řekl: Dobře víte, že doktorka Bidenová tady učí od roku 2009, vyučuje v tomto kurzu anglický jazyk. Teď je vedle toho i první dámou, ale když je tady v kampusu, je vaší pedagožkou,“ citovala svého nadřízeného.

„Samozřejmě studenti se také ptali na Bílý dům, a jaké to je být první dámou. Upřímně ale miluju, že mě vidí prostě jako svou učitelku,“ objasnila.

„To, že se ke mně chovají úplně normálně, považuju za dar,“ doplnila. Bidenová má opravdu napilno, kromě toho, že učí, má nabitý program i během svých povinností coby první dáma. Svěřila se s tím, že učení miluje, nejvíc ji baví vidět pokrok studentů. Stejně jako studenty i Bidenovou těší, že semestr je u konce a jsou před nimi zimní a vánoční prázdniny.

Náročná role první dámy

Během rozhovoru se rovněž vrátila ke svému prohlášení, že „být první dámou je těžší, než si představovala“. Přiznala, že si myslela, že je víc připravená, 8 let sloužila jako druhá dáma USA, když byl její manžel Joe Biden viceprezidentem v administrativě bývalého prezidenta Baracka Obamy. „Ale musím říct, že je to skutečně pocta, ta největší v mém životě, sloužit jako vaše první dáma. Nicméně ještě je přede mnou spousta práce, kterou musím odvést,“ řekla Bidenová.

„Miluju každou vteřinu, navštěvuji Američany po celé naší zemi, poslouchám jejich příběhy, problémy, kterým čelí. Naslouchám tomu, co chtějí a potřebují, a to si pak s sebou vezu do Bílého domu,“ uvedla Bidenová. „Cítím se trochu jako posel, to je i důvod, proč je role náročnější, než jsem si myslela. Je to konstantní, nestěžuju si však,“ ujistila veřejnost.

Bidenová chce, aby se ženy víc angažovaly

Událost se týkala úspěšných žen nad 50 let, které vyhlásil časopis Forbes, a Bidenová se obrátila ke všem padesátnicím i starším ženám. „Musíme se víc zajímat o problémy mladších generací,“ vyzvala. „Vím, že se říká, že v tomhle věku už má člověk jen odpočívat a užívat si života, ale tohle já nedělám. Mám seznam věcí, které chci udělat, a také těch, které chci, abyste udělaly vy,“ obrátila se na Američanky.

„Vždy říkám, že nejsem politik, ale musím vám říct, že musíme naučit mladší ženy, jak důležité je se zapojit do státní správy a veřejné služby. Musíme vidět více žen zvolených do Kongresu a více žen také potřebujeme v Nejvyšším soudu. Je to něco, co jsem říkala už během kampaně. Nesmíme považovat za samozřejmost, že se věci změní. Samo od sebe ke změně nedojde. Musíme za to bojovat. Vím, že máte na starost miliony věcí, ale proboha tohle opravdu stojí za to,“ zakončila Bidenová.

Video  Bidenová zkontrolovala vánoční strom.  - Bílý dům
Video se připravuje ...

AHel ( 15. července 2022 16:11 )

No a doma má syna fetáka a prostituta.... no to je mi rodinka!!!!!! Rodiče kariéristi a je to tu!!!! Syn ubožák a tragéd.

Zobrazit celou diskusi