Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Tiskovku o covidu přerušil obří pavouk. „Sundejte to někdo,“ prosila roztřesená ministryně

Autor: Darina Jíchová - 
17. prosince 2021
18:37

Austrálie není proslulá jen klokany a koaly, ale také pavouky. Jeden z těchto osminohých tvorů se nečekaně zúčastnil i tiskové konference šéfky zdravotnického resortu státu Queensland Yvette D'Athové. Šlo o zástupce čeledi maloočkovitých, větší druh pavouků, který pravidelně děsí Evropany, když se objeví ve zprávách. Nicméně Australané dobře vědí, že jde o hrůzu nahánějícího, zato užitečného pavouka, uvedl list Daily Mail.

Maloočkovití jsou známí také jako „hunstmani či Hunstmanovi pavouci“, případně jako obří krabí pavouci, rozpětí nohou mohou mít až 30 centimetrů. Jeden z těchto pavouků na čtvrteční tiskové konferenci lezl po ministryni D'Athové. Ta si tvora ani nevšimla a dál se snažila pokračovat ve výkladu o epidemiologické situaci v oblasti.

Ministryně: Prosím vás, někdo ho sundejte

Političku na pavouka upozornili novináři. „Oh,“ zareagovala D'Athová. Hlas se jí ale zatřásl, když žádala přítomné, aby „z ní někdo pavouka sundal“. Na pomoc přispěchal specialista na infekční choroby a prominentní člen resortu zdravotnictví John Gerrard. „Tak to tady všechno máme. Covid a huntsmany,“ komentovala ministryně.

Tisková konference se konala na zahradě queenslanského parlamentu, pavouk byl zřejmě na trávníku a následně začal lézt po noze D'Athové. Tvora se podařilo setřást a pavouk v klidu odlezl dál. „Žádnému pavoukovi během konference nebylo ublíženo,“ ujistila následně ministryně na svých sociálních sítích, kde sdílela video incidentu.

„Tohle ukáže, jakou mám sebekontrolu. Budu pokračovat a předstírat, že po mě neleze. Nechám někoho, aby ho odstranil. Jen mi prosím řekněte, kdyby se mi pavouk dostal někam blízko k obličeji,“ vyzvala D'Athová.

Huntsmanův pavouk patří k největším na světě. Huntsmanův pavouk patří k největším na světě. | Facebook

„To bylo něco, což?“ vtipkovala následně politička. Kromě Gerrarda jí pomohl také tlumočník do znakové řeči Mike Webb. Huntsmani jako většina pavouků mají vlastní jed, který používají k paralyzaci kořisti. Pro člověka je kousnutí velmi bolestivé. Pavouk přerušil tiskovku až v jejím závěru, D'Athová neměla pro obyvatele Queenslandu moc dobré zprávy, ve státě začalo s otevřením domácích hranic přibývat případů covidu-19.

Covid v Austrálii

„Není nikde, kdy bychom se před covidem mohli schovat,“ varovala D'Athová. „To je důvod, proč bychom měli nosit roušku,“ sama svou ústenku svírala v ruce, odložila ji pouze na tiskovou konferenci. Její kolega Gerrard upozornil na variantu omikron a vysvětlil, že nošení roušek je sice zatím doporučení, na vládě se však jedná o zavedení jejich povinném zavedení.

Video  Viděl jsem umírat seniory, které od očkování odradily jejich děti, říká primář Straka  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi