Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Expert na řeč těla rozebral výstup nevěsty ISIS Begúmové: Lítost a smutek hrála, tvrdí odborník

Autor: Darina Jíchová - 
16. prosince 2021
05:00

Hojně diskutovaným tématem jsou tzv. nevěsty ISIS, dívky a ženy, které odešly do Sýrie, kde se provdaly za džihádisty a přidaly k teroristické organizaci Islámský stát (ISIS). Jedním z nejsledovanějších případů je snaha Šamimy Begúmové (22) o návrat do Británie. Mladé ženě se dostává velké pozornosti tisku, novináři za ní jezdí do kurdského tábora al-Rodž v severní Sýrii. Begúmová ukázala lítost a poslala domů omluvy a prosby o slitování. Podle experta na řeč těla to však jen hraje, uvedl list Daily Mail.

Begúmová jako patnáctiletá školačka v roce 2015 utekla s dvěma kamarádkami do Sýrie, v roce 2019 ji vypátrali novináři v jednom ze syrských uprchlických táborů, tehdy těhotná dívka tak měla možnost skrze tisk požádat o návrat do Británie. Britská vláda ale byla proti a odebrala jí občanství, následně jednala o tom, zda by se do země mohl vrátit alespoň její novorozený syn, než se politici dohodli, dítě zemřelo na plicní infekci. Begúmová porodila tři děti, všechny zemřely v raném věku. Děti měla s nizozemským džihádistou Yagem Riedijkem (29).

Z trojice školaček, které se přidaly v roce 2015 k ISIS, je pouze o Begúmové známé, že přežila. O jedné z dívek se předpokládá, že zemřela, osud třetí je neznámý. Případ Begúmové rozdělil Británii, její rodina a část Britů jsou toho názoru, že si zaslouží druhou šanci, většina je však proti jejímu návratu. Důvodem jsou hlavně její výroky z interview z roku 2019, kdy tvrdila, že „popravy západních zajatců se daly tolerovat“. Za mnohé své výroky se od té doby omluvila.

Co prozradilo neupřímnost Begúmové?

Britský expert na řeč těla a forenzní specialista na emoční inteligenci Cliff Lansley pro kanál Discovery+ rozebral neverbální projevy Begúmové, které při nespočtu interview zachytily kamery. Zaměřil se hlavně na její první rozhovory z roku 2019, které vedly ke ztrátě britského občanství. „Mikroobličejové výrazy naznačují, že její výroky nejsou upřímné,“ řekl expert.

Podle Lansleye ji prozradilo zakřivení úst, zavřené oči, tiky nosu a pohyby ramen. „Její domnělý smutek bylo spíš takové cvičení v rámci image managementu,“ komentoval. Není první, kdo upozornil na její neupřímnost. Prvotní výstupy nevzbudily důvěru ani v laické veřejnosti, řadě Britů se zdálo, že nad hrůznými činy ISIS, jako byl například sebevražedný útok v Manchasteru v roce 2017, neprojevila dostatečnou lítost.

„Její gesta a mimika kryjí její skutečné postoje k teroru, který má ISIS na svědomí, i k organizaci samotné,“ řekl Lansley. Vyzvedl jednu konkrétní scénu, kdy na kameře Begúmová čte dopis od ministerstva vnitra a dozvídá se, že jí bylo odebráno občanství. „Neverbální projev tehdy jasně ukázal, že je stále loajální ISIS, a to přesto, že verbálně vyjadřovala lítost a zřekla se teroristické organizace,“ tvrdí Lansley.

Expert: Označila se za neškodnou, její gesta tomu protiřečí

„Šlo o mikro výrazy obličeje a nenápadnou posturiku, které ji zradily a vypověděly, že zřejmě lže,“ řekl Lansley. Interview analyzoval záběr od záběru, aby dostal plný obrázek. „Tehdy říkala: Jsem jen devatenáctiletá dívka s novorozeným synem, nemám žádné zbraně, nikomu nechci ublížit, pro Británii nejsem hrozba. Podle neverbálního projevu jde jen o tvorbu image, chce, aby ji lidé v Británii vnímali jako bezbrannou a neškodnou,“ vyjevil Lansley.

Lansley vysvětlil, že kontradikci verbálního a neverbálního projevu naznačují hlavně její ramena. „Krčí rameny, když mluví. Dalším signálem je kroucení palci a věšení koutků úst, místy nadzvedává i obočí,“ komentoval Lansley. „Kombinace těchto signálů většinou naznačuje, že člověk nevěří svému verbálnímu sdělení,“ objasnil expert.

„Další věc je blokování očního kontaktu, Begúmová neustále zavírá oči. To je gesto, které naznačuje neupřímnost,“ dodal. „Když někomu říkáte, že mu nechcete ublížit, udržujete oční kontakt, při interview se díváte přímo do kamery, nezavíráte oči a neodvracíte tvář,“ uvedl Lansley. Begúmová zůstává v kurdském táboře, kromě ní je tam asi 50 žen a dětí z Británie, celkově je v táboře na 800 rodin.

Begúmová se bojí o život

Minulý měsíc Begúmová prohlásila, že se bojí o život, obává se toho, že svůj pobyt v táboře nepřežije, ostatní nevěsty ISIS, které dál vyznávají ideologii chalífátu, na ni útočí a zapálily jí stan. Důvodem je to, že dívka odložila nikáb, začala se malovat a nosit „západní“ oblečení jako džíny.

Video  „Zeman si nastupující vládu vychutnává. Z Pirátů jde husí kůže,“ shodli se odborníci v Blesku  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

buban ( 16. prosince 2021 21:13 )

I když si o "expertech na řeč těla" myslím své-co jste jako čekali?Že bude chtít zůstat bez občanství,čmouda a dětí v nějakém uprchlickém táboře?Ale no tak,tak bl.bá určitě není-spíš je dobře vy.chytra.lá

krtek. ( 16. prosince 2021 15:29 )

uz její otec kdysi někde v rohzovoru prohlásil, at jí nikdo nevěří. A vůbec, proč to stále něko řeší ?

krapotkin ( 16. prosince 2021 14:59 )

To je překvapení, ona lhala. Vždyť to je jedno z práv islamimistů vůči nevěřícím psům.

diskutujici ( 16. prosince 2021 13:41 )

Dívím se, že vůbec něco takového řeší. Na..s.r.a..t

dynaty ( 16. prosince 2021 09:01 )

Zobrazit celou diskusi