Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Rodina napnula síly a s uneseným synem se shledala po 14 letech. Chlapce jim to ale nevrátilo

Autor: tsv - 
11. prosince 2021
22:35

Čínský pár se po čtrnácti letech usilovného hledání znovu shledal se svým synem. Toho v pouhých čtyřech letech unesl obchodník s dětmi. Sun Čuo (18) se ale rozhodl nadále zůstat se svou adoptivní rodinou, která byla propuštěna na kauci a čeká na soudní proces. Pátrání po dítěti se stalo předlohou pro úspěšný film.

Čuo byl unesen v roce 2007 v čínském městě Šen-čen nedaleko Hongkongu. Ačkoli s každým uplynulým měsícem a rokem výrazně klesají šance na nalezení ztraceného dítěte, manželský pár se odmítal vzdát a neztrácel naději. Otec Sun Chaj-jang a matka Pcheng S'-jing museli prodat téměř veškerý svůj majetek, aby získali dostatek peněz k financování dlouhého pátrání. Za informace o synovi nabízeli bezmála 700 000 korun.

Chaj-jang během posledních 14 let navštívil téměř všechny čínské regiony ve snaze ztraceného syna najít, napsalo čínské ministerstvo pro veřejnou bezpečnost. Policie Čua nakonec našla v provincii Šan-tung díky technologii na rozpoznávání obličejů. Právě tato technologie vyšetřovatelům pomohla identifikovat podezřelého, který nyní čelí obvinění z únosu.

Adoptivní rodiče byli propuštěni na kauci

Únosce jménem Wu má podle policie na svědomí celkem dva únosy. V obou případech šlo o obchod s dětmi. Na svůj soud čeká ve vazbě narozdíl od adoptivních rodičů Čua, kteří byli dočasně propuštěni na kauci.

Čuo se navzdory šokujícímu zjištění rozhodl zůstat v péči své adoptivní rodiny. Svou volbu odůvodnil tím, že se o něj obžalovaný pár staral přes deset let a o svém opravdovém původu se dozvěděl až teď. Informoval o tom server CNN.

Obchodníkům s dětmi v Číně hrozí v nejhorším případě až trest smrti. Rodinám, kterým se unesené dítě dostalo do péče, přitom nehrozí víc než pouhé tři roky ve vězení.

Desetitisíce únosů za rok

Případ Sun Čua se stal motivem pro film Qin Ai De z roku 2014, který vydělal více než jednu miliardu korun a upozornil západní společnost na smutnou realitu, které dodnes čelí mnoho čínských rodin. Obchodování s dětmi podle expertů mimo jiné zapříčinila politika jednoho dítěte.

Po několik desetiletí dostávaly rodiny se dvěma dětmi obrovské pokuty nebo byly ještě před porodem donuceny k potratu. Čína navíc často preferovala chlapce, čímž vznikl rozsáhlý černý trh právě s chlapci. Dívek se naopak rodiny mnohdy dobrovolně zbavovaly a dávaly je k adopci.

Přesný počet ročně unesených čínských dětí není jasný, podle odhadů se ale jedná o desetitisíce. Podle hodnocení amerického ministerstva vnitra navíc čínská vláda pro potlačení dětského černého trhu nedělá ani úplné minimum.

V letošním roce se ke svým biologickým rodičům vrátilo přes osm tisíc unesených čínských dětí. Velké množství případů se policii podařilo vyřešit díky obrovské databázi DNA a technologiím, jako je rozpoznávání obličejů.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi