Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Výstřední miliardář v Sojuzu dorazil na ISS. Do dvou let chce japonský turista i k Měsíci

Aktualizováno -
8. prosince 2021
14:50
Autor: ČTK - 
8. prosince 2021
08:55

Na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) přistál ve středu odpoledne ruský kosmonaut Alexandr Misurkin a dva japonští turisté: miliardář Jusaku Maezawa a jeho spolupracovník Jozo Hirano. Mise z kosmonoru Bajkonur v Kazachstánu odstartovala ve středu ráno, trojica využila rakety Sojuz-2.1a s lodí Sojuz MS-20. Na ISS mají strávit 12 dní.

Misurkin poletí do vesmíru potřetí, přičemž při dvou dosavadních pobytech na oběžné dráze v letech 2013 a 2017-2018 strávil na ISS 334 dnů. Během nich absolvoval čtyři pracovní směny vně orbitálního komplexu. Tentokrát poletí nejen jako velitel lodi, ale také ve funkci prvního zpravodaje ruské agentury TASS na Mezinárodní vesmírné stanici.

Pro Maezawu je dvanáctidenní cesta na ISS jakousi přípravou na ještě zajímavější misi. Výstřední miliardář si totiž už zarezervoval místo pro let kolem Měsíce v lodi Starship připravované americkou společností SpaceX pro lety do hlubokého vesmíru, včetně výprav lidí na Mars. Maezawův let kolem Měsíce by se podle dosavadních plánů měl uskutečnit v roce 2023.

Japonce na ISS čeká několik experimentů, při jejichž provedení jim bude pomáhat Misurkin. Na předletové tiskové konferenci vyšlo najevo, že pobyt na stanici hodlají sobě, ale i ostatním členům posádky zpestřit hraním badmintonu.

frantacizek ( 8. prosince 2021 20:11 )

ti Nipponi vypadají, že by to možná zvládli aj bez té rakety.

Zobrazit celou diskusi