Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Rakouský kancléř Schallenberg skončí, Kurz zmizí z politiky: „Nejsem ani svatý, ani zločinec“

Aktualizováno -
2. prosince 2021
17:55
Autor: ČTK - 
2. prosince 2021
14:42

Bývalý rakouský kancléř Sebastian Kurz se úplně stahuje z politiky. Chce se věnovat rodině. Pětatřicetiletý politik to dnes oznámil na brífinku ve Vídni. V čele vládních lidovců (ÖVP) má politika vyšetřovaného policií kvůli podezření z úplatkářství nahradit ministr vnitra Karl Nehammer. Ten by podle rakouských médií mohl stanout také v čele celé vlády, kde by po krátké době nahradil Alexandera Schallenberga (52), který se stal kancléřem teprve v říjnu. Schallenberg už oznámil, že dá funkci k dispozici, jakmile si ÖVP vybere nového šéfa po Kurzovi.

„Bylo mi velkou ctí sloužit deset let republice,“ uvedl v asi 20minutovém vyjádření Kurz, který doufá, že přispěl k tomu, aby se Rakousko „posunulo alespoň o kousek kupředu správným směrem“. Za všechny zkušenosti z vysokých politických funkcí, které sbíral už od 25 let, je podle svých slov nesmírně vděčný.

Dodal, že k odchodu z politiky ho přiměly zejména dva faktory. Jednak narození syna, které podle něj překonalo vše, co do té doby zažil. A jednak úbytek nadšení pro politiku, který pociťoval zejména v posledních týdnech a měsících. Dal ho do souvislosti s policejním vyšetřováním, kterému nyní čelí. Má kvůli němu i tlaku opozice a médií pocit, že je „loven“.

Právě kvůli vyšetřování vídeňský rodák 9. října oznámil odchod z čela vlády. Státní zastupitelství ho i několik nejbližších kolegů vyšetřuje pro podezření, že v roce 2016 nechali za více než milion eur (přes 25 milionů korun) z peněz daňových poplatníků vypracovat průzkumy veřejného míněni zfalšované v Kurzův prospěch. To mělo zajistit postup mladého politika do čela strany i vlády.

Kurz dnes obvinění znovu odmítl. „Těším se na den, i když to může trvat roky, kdy budu moci u soudu prokázat, že obvinění jsou bezdůvodná,“ poznamenal. „Nejsem ani svatý, ani zločinec,“ uvedl. Připustil, že se v politice samozřejmě dopustil chyb, ale vždy se prý snažil dělat to nejlepší.

Rozhodnutí Kurze dnes s „velkým respektem“ přijal vicekancléř za koaliční Zelené Werner Kogler. „Na začátku roku jsem řekl, že Kurz musí pryč, teď je pryč,“ poznamenal naopak šéf opozičních Svobodných Herbert Kickl, podle něhož exkancléř neustál zvyšující se tlak. Podobně to vidí i předsedkyně taktéž opozičních sociálních demokratů (SPÖ) Pamela-Rendiová-Wagnerová, podle níž se takový krok dal čekat.

V čele rakouské vlády Kurze 11. října nahradil dosavadní ministr zahraničí Schallenberg. Ten ale oznámil, že dá funkci k dispozici ve chvíli, kdy si ÖVP vybere nástupce na Kurzovo místo. Kurz stál v čele rakouské vlády dvakrát. Nejprve od prosince 2017 do května 2019, kdy jeho lidovci byli v koalici s protiimigrační Svobodnou stranou Rakouska (FPÖ). Vláda se ale rozpadla kvůli skandálu tehdejšího šéfa Svobodných Heinze-Christiana Stracheho. Podruhé se Kurz, který byl v obou případech nejmladším premiérem světa, do čela kabinetu dostal v lednu 2020. Tehdy koalici sestavil se Zelenými, kteří nakonec kvůli vyšetřování začali tlačit na jeho odchod.

Za budoucí hvězdu rakouské politiky byl Kurz považován už od roku 2013, kdy se jako teprve sedmadvacetiletý stal ministrem zahraničí. Několik skandálů ale jeho politickou kariéru - alespoň prozatím - předčasně ukončilo. O své profesní budoucnosti chce Kurz rozhodnout během příštího roku.

Video  Blesk Podcast: Karel Schwarzenberg si nemohl vzít ani psy, říká odborník. Jak jsme si zničili šlechtu?  - Jiří Marek, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Bublinaa ( 2. prosince 2021 22:19 )

Žiji v Rakousku a kauzu pana Kurze celkem dost sleduji. Bohužel nemate pravdu.... četl jste zprávy o kterých si myslel, že je smazal?? Stovky zpráv..např. on a jeho velký kamarád Thomas Schmid (ex šéf OBAG) a to je jen zlomek na který se doposud přìšlo!!

MajkaB ( 2. prosince 2021 21:25 )

Kdo ví, komu a v čem překážel?

denisz ( 2. prosince 2021 21:24 )

Je ho škoda, byl výjimečný politický talent a opravdu sloužil především Rakousku. Měsíce cítí úbytek nadšení pro politiku, vzhledem k zvyšování tlaku opozice, z důvodů vyšetřování zpronevěry peněz na svojí kampaň. Neměl to zapotřebí, popularitu měl nevídanou. Náš premiér by mohl vyprávět. Ne všichni to ustanou jako on a nenechá se vzteklou opozici odradit, jen otrávit. Obhájení neviny potrvá roky, jak je tradicí a opozice oslavuje vítězství. Jako mladý politik asi je příkladem i českým Pirátům, že i mladí zhládnou vysokou politiku, např. i Lipavský možný neskromný ministr zahraničí, co ale kvalit brilantního noblesního Kurze nedosahuje. Takový talent se rodí jednou za generaci. Navíc srdcař pro svoji vlast proti všem. . . .

Zobrazit celou diskusi