Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Jen na vodítku, nebo vůbec. Austrálie zakáže kočkám ve městech „volný pohyb“

Autor: Darina Jíchová - 
27. listopadu 2021
21:10

V australském městečku Freemantle se připravuje nové nařízení, kočky se budou moct na veřejnosti vyskytovat pouze na vodítku. Kočky na volno budou mít zakázaný vstup na veškerý pozemek ve vlastnictví obce včetně cest, trávníků a křovin, uvedla stanice Sky News.

„V sedmdesátých letech se psi toulali po našich ulicích, udělali jsme tomu přítrž, přepokládám tedy, že i toulavé kočky se po tomto stanou věcí minulosti,“ komentoval radní Adin Lang, který s návrhem přišel. Zbytek zastupitelstva už návrh přijal a brzy přijde jeho implementace. Lang dodal, že nová pravidla jsou i ve prospěch koček, mnoho jich totiž skončí pod koly aut. Zároveň chce město chránit i přírodní křovinaté oblasti a zvířat v nich žijící.

„Mnoho původní travinatých zahrad a křovin je útočištěm pro divoká zvířata, která rovněž potřebují ochranu před toulavými kočkami,“ uvedl Lang. „Jde tedy o ochranu divokých zvířat, ochranu přírodního prostředí, ale rovněž i ochranu koček a lidí. Toulavé kočky, které, abychom to uvedli na pravou míru, mají své vlastníky, způsobily ve městě nespočet dopravních nehod,“ vysvětlil Lang.

Zákaz bude dobrý i pro kočky

Nové nařízení podporuje i Tom Hatton z organizace na ochranu koček WA Feral Cat Working Group. Během své prezentace městské radě vysvětlil, proč by si lidé měli držet kočky doma. „Jsou tu hned dva dobré důvody, proč by kočky měly být doma. Zaprvé ochrana divokých zvířat a zadruhé vědecké průzkumy ukázaly, že toulavé kočky domácí mají mnohem kratší život než ty, které se netoulají,“ shrnul Hatton, jeho prezentace posloužila jako základ Langova návrhu.

„Toulavé kočky zabíjí 30krát více divokých zvířat,“ prohlásil Hatton. Zastupitelstvo města Freemantle vyzvalo okolní obce, aby přijaly podobná opatření jako oni. Nicméně ve městě ještě nové pravidlo pro kočky neplatí, nyní zastupitelé zvažují, že se o návrhu poradí s občany.

Video  Toulavé, zubožené, nemocné kočky našly záchranu a dočasný domov v tachovském útulku. Čtyři z nich jsou už k adopci. Chcete je?  - Kateřina Lang
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi