Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Městečko vyhlásilo lockdown pro kočky. Kdo mazlíčka pustí ven, hrozí mu pokuta

Autor: Darina Jíchová - 
2. července 2021
08:41

V australském městečku City of Knox byl schválen lockdown pro kočky, ty nebudou smět vycházet ven z domů svých páníčků ve dne ani v noci. Zastupitelstvo obce se tímto krokem rozhodlo chránit místní faunu, zvláště pak ptáky, ještěrky a vačice. Majitelům koček, kteří své mazlíčky neuhlídají, hrozí pokuta, uvedl list Daily Mail.

Proti poněkud bizarnímu usnesení vystoupila také starostka města Lisa Cooperová, nicméně zbytek zastupitelstva ji přehlasoval, a tak v City of Knox od 1. října tohoto roku začne platit zákaz vycházení koček. Zastupitelé nejprve vyhlásili přechodnou dobu, kdy se fungování vyzkouší, až toto období uplyne, za porušení nařízení začnou udělovat pokuty.

„Tohle není fér, je to jako když divoké zvíře zavřete v zoo do klece,“ stěžují si majitelé koček. Podle nařízení musí kočky zůstat na pozemku svého majitele, nejlépe v uzavřených prostorách jako dům, garáž, kůlna a další. „Kočky ven můžou, ale musí zůstat na pozemku,“ snaží se zastupitelstvo vysvětlit na webu obce. Navrhují místním obyvatelům, aby pro své kočičí mazlíčky postavili nějaké oplocení, ze kterého se nedostanou. Což lidé chápou jako výzvu zavřít zvíře do klece, s čímž majitelé koček bytostně nesouhlasí.

Starostka byla proti

„To bychom museli oplotit celý pozemek a za plotem postavit ještě jeden vysoký plot, abychom kočku uhlídali, a to by bylo pěkně drahé,“ postěžovala si tisku Charlotte Jensenová. „Prostě to není fér, brát jim svobodu a volnost,“ dodala. Ve městě začala zkušební doba, která potrvá do 1. října, kdy zákaz a jeho postihy začnou platit naplno.

Místo pokuty budou lidé nyní dostávat upozornění, od října pak budou muset za každý kočičí „prohřešek“ zaplatit 1950 korun. Pokud by lidem kočky utíkaly opakovaně, může se pokuta vyšplhat až na 10 tisíc korun. „Ráda bych, abyste věděli, že jsem byla proti a zákaz vycházení koček jsem nepodpořila,“ uvedla starostka City of Knox na svém facebooku.

Cooperová místo toho navrhovala kompromis v podobě kočičí večerky od 19:00 do 7:00, to ale přes zastupitelstvo neprošlo. „Jsem zklamaná,“ komentovala obyvatelka obce. „Pokud tomu dobře rozumím, sovy jsou daleko větší predátoři než kočky. Kočky jsou mimo jiné také noční živočichové a držet je přes noc násilně uvnitř nedává smysl,“ přidali se další lidé z města. Našli se ale i tací, kteří zákaz vycházení pro kočky uvítali.

Video  Kočka sama vzala svá koťata k veterináři. Dostala kapky do očí  - Reuters
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi