Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Útok teroristů v jeruzalémském Starém Městě: Jeden mrtvý a tři zranění

Autor: ČTK - 
21. listopadu 2021
10:00

Při útoku v jeruzalémském Starém Městě útočníci ráno zabili jednoho člověka a další tři zranili. Podle izraelského listu The Jerusalem Post stáli za útokem dva teroristé, jeden ozbrojený samopalem, druhý nožem. Jeden z útočníků, Palestinec, byl zabit, druhého z pachatelů, jenž útočil nožem, zatím policie nedopadla.

Incident se podle izraelské policie odehrál nedaleko brány vedoucí na Chrámovou horu, která je posvátným místem pro islám i pro židovství. Podle agentury Reuters jde již o druhý podobný útok v Jeruzalémě za poslední čtyři dny.

Policejní mluvčí střelce nijak blíže neidentifikoval. Uvedl pouze, že dva z postřelených byli civilisté a dva policisté. Jeruzalémská nemocnice následně upřesnila, že jeden ze zraněných civilistů na následky zranění zemřel.

V uplynulých letech došlo k řadě palestinských útoků proti izraelským vojákům, policistům a civilistům na okupovaném Západním břehu Jordánu a v Jeruzalémě. Palestinci a izraelské lidskoprávní organizace tvrdí, že izraelské bezpečnostní složky často používají nepřiměřenou sílu.

Video  Izraelský velvyslanec Meron o křehkém příměří s Hamásem. A čím dojal ministra Kulhánka?  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Izrael obsadil východní Jeruzalém a Západní břeh Jordánu za války v roce 1967. Jeruzalém, kde se nacházejí posvátná místa židů, křesťanů a muslimů, je nejožehavějším bodem izraelsko-palestinského konfliktu. Východní část města Izrael anektoval a označuje celý Jeruzalém za své nedělitelné hlavní město. Tuto anexi mezinárodní společenství neuznává s tím, že konečný status města by se měl vyřešit jednáním. Palestinci chtějí, aby se východní Jeruzalém stal hlavním městem budoucího palestinského státu.

Zobrazit celou diskusi