Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Izrael zabil 5 členů Hamásu. Premiér mluví o teroristech, Palestinci truchlí pro „mučedníky“

Autor: ČTK - 
26. září 2021
19:52

Izraelské síly v neděli při přestřelkách na okupovaném Západním břehu Jordánu zabily pět příslušníků islamistického hnutí Hamás. Informovaly o tom světové agentury s odvoláním na izraelskou armádu. Premiér Naftali Bennett uvedl, že izraelské jednotky podnikly operaci proti „teroristům Hamásu, kteří se bezprostředně chystali provést teroristické útoky“. Mluvčí Hamásu podle agentury Reuters potvrdil, že zabití byli členy tohoto hnutí. Palestinské ministerstvo zdravotnictví dříve informovalo o čtyřech zabitých Palestincích.

Podle palestinského resortu zdravotnictví tři Palestinci zemřeli při zásahu izraelských sil ve vesnici Biddu, která se nachází severozápadně od Jeruzaléma.

Další byl zabit ve vsi nedaleko palestinského města Džanín. Izraelská armáda uvedla, že při bojích byli rovněž vážně zranění dva příslušníci bezpečnostních složek Izraele. Podle armádního mluvčího se vojáci účastnili operace společně s bezpečnostní službou Šin Bet a pohraniční policií. Několik členů Hamásu podle něj izraelské síly zatkly.

Izraelští vojáci zabili na Západním břehu čtyři členy Hamásu (26. 9. 2021) Izraelští vojáci zabili na Západním břehu čtyři členy Hamásu (26. 9. 2021) | Reuters

Hamás označil zabité za „hrdinné mučedníky“, píše AP, podle níž islamistické hnutí ze smrti čtyř Palestinců viní „pokračující koordinaci“ mezi izraelskou vládou a palestinskou samosprávou, která má na Izraelem okupovaném Západním břehu Jordánu omezenou autonomii. Palestinská samospráva zabití čtyř Palestinců odsoudila, za nedělní „krvavé ráno“ je podle ní zodpovědný Izrael.

Situace je v oblasti vyeskalovaná

Nedělní násilnosti jsou nejsmrtelnějšími střety mezi izraelskými silami a palestinskými ozbrojenci na okupovaném Západním břehu Jordánu za posledních několik týdnů, poznamenala AP. Odehrály se podle ní v době zvýšeného napětí v regionu po letošním jedenáctidenním konfliktu mezi Izraelem a Hamásem, který vládne v Pásmu Gazy. V posledních měsících zemřely na Západním břehu Jordánu při střetech s izraelskými vojáky a během protestů více než dvě desítky Palestinců, podotkla AP.

Izraelští představitelé podle Reuters už delší dobu vyjadřují obavy, že Hamás usiluje o posílení své pozice na Západním břehu a chce se tam postavit svému rivalovi - Západem podporované palestinské samosprávě, což zvyšuje bezpečnostní riziko pro Izrael, píše Reuters.

Izrael obsadil Západní břeh Jordánu za války v roce 1967 a v následujících desetiletích na tamním území vybudoval desítky izraelských osad, kde žije téměř půl milionu židovských osadníků. Palestinci toto území považují za klíčovou část svého budoucího státu a osady, které považují za nelegální, vnímají jako zásadní překážku k vyřešení konfliktu. Z dalšího palestinského území - Pásma Gazy - Izrael stáhl vojáky i osadníky v roce 2005.

Video  Izraelský velvyslanec Meron o křehkém příměří s Hamásem. A čím dojal ministra Kulhánka?  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi