Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

„Problém bude trvat měsíce“. Poláci na běloruské hranici zaznamenali další útoky migrantů

Aktualizováno -
20. listopadu 2021
18:19
Autor: ČTK, sova - 
20. listopadu 2021
12:25

Migranti se i v noci na sobotu pokoušeli dostat se ilegálně přes hranici z Běloruska na polské území, změnili ale taktiku a snaží se o to v menších skupinách. Rozhlasové stanici RMF to řekl polský ministr obrany Mariusz Blaszczak. Běloruská pohraniční stráž podle státní agentury BelTA obvinila polské a litevské síly, že pokračují v násilném vytlačování migrantů do Běloruska, přičemž za uplynulý den se to týkalo 490 lidí.

Informace o dění na hranici je obtížné ověřit z nezávislých zdrojů, protože kvůli výjimečnému stavu v polském pohraničním pásmu nemají do oblasti přístup novináři či humanitární organizace. Ochránci lidských práv viní Varšavu z toho, že migranty, kterým se podaří proniknout do Polska, bezpečnostní složky zatlačují zpět přes hranici a neumožní jim požádat o azyl, na což mají podle mezinárodního práva nárok.

Komisařka Rady Evropy pro lidská práva Dunja Mijatovičová vyzvala, aby Polsko neprodleně umožnilo přístup k hranicím zástupcům médií a humanitárním pracovníkům. Podle ní je důležité, aby média mohla o situaci informovat přímo z místa a aby migranti v nouzi dostali potřebnou pomoc. „Je třeba nalézt přístup, kdy prioritou budou lidské bytosti a zajištění jejich důstojnosti a lidských práv,“ uvedla RE ve svém prohlášení.

Bylo zadrženo devět lidí podezřelých z převaděčství

Noc na sobotu se podle Blaszczaka nelišila od předchozích dnů a nocí. „Na polských hranicích došlo k útokům. Nyní ale migranti přijali trochu jinou taktiku – menší skupiny se pokoušejí překročit hranici na mnoha různých místech,“ řekl. Zároveň obvinil běloruské služby, že migranty řídí.

Musíme se připravit na to, že tento problém potrvá měsíce,“ upozornil Blaszczak. Ujistil ale, že polské bezpečnostní síly jsou připraveny „útoky odrazit“.

Polská pohraniční stráž na twitteru sdělila, že v pátek došlo k několika pokusům násilně proniknout na polské území v úseku hranice u města Dubicze Cerkiewne. Největší skupinu tvořilo 200 cizinců, ostatních pokusů se účastnilo vždy několik desítek lidí. „Cizinci byli agresivní – házeli kamení, petardy, používali slzný plyn,“ napsala pohraniční stráž.

Také polská policie informovala o odražení několika útoků migrantů, kteří na policisty házeli kamení. Nikdo nebyl zraněn, k úhoně přišly jen dva policejní vozy.

Podle pohraniční stráže bylo v pátek zaznamenáno celkem 195 pokusů o ilegální přechod hranice, přičemž pět cizinců bylo zadrženo. Z Polska bylo vykázáno 82 cizích státních příslušníků.

Policie rovněž informovala, že v příhraniční oblasti bylo zadrženo devět lidí podezřelých z převaděčství. Jsou mezi nimi čtyři polští občané, dva Ukrajinci, Němec, Ázerbájdžánec a Gruzín.

Protestů na podporu migrantů se účastnily stovky Poláků

Běloruská pohraniční stráž podle agentury BelTA v poledne oznámila, že litevské bezpečnostní síly se v pátek pokusily vytlačit do Běloruska devět skupin migrantů s celkovým počtem více než 140 lidí. Na polské straně šlo o 350 uprchlíků ve dvanácti skupinách.

Předtím BelTA informovala pouze o poklidné noci a ránu v logistickém centru nedaleko hranic, kam byli podle běloruských úřadů ve čtvrtek přesunuti všichni migranti z přechodu Kuźnica-Bruzhi. Tam v úterý polské bezpečnostní síly s použitím vodního děla a slzného plynu odrazily hromadný pokus o překonání hranice. Migranti při tom na vojáky a policisty házeli kamení a další předměty, včetně zábleskových granátů, jak bylo patrné z některých videozáběrů pořízených z polské strany.

Stovky Poláků se v sobotu zúčastnily dvou protestů na podporu migrantů, konaly se ve Varšavě a ve východopolském městě Hajnówka. „Jsme tady, abychom důrazně protestovali, protože nechceme, aby v naší zemi někdo umíral v lesích, aby v nich někdo hladověl,“ řekla agentuře Reuters Adrianna Klimaszewská, která se účastnila manifestace v Hajnówce. Tato manifestace měla upozornit veřejnost hlavně na svízelnou situaci matek a dětí mezi migranty.

Lukašenko popřel, že by migranty pozval

Několik tisíc migrantů, převážně z Blízkého východu, se minulý týden utábořilo v mrazivých teplotách na běloruské straně hranice s Polskem v naději, že se dostanou do Evropské unie. Západ obviňuje režim autoritářského běloruského prezidenta Alexandra Lukašenka, že láká migranty z krizových oblastí do své země a pak je posílá k hranicím s EU. Minsk se tak podle západních zemí mstí za sankce, které EU na Lukašenkův režim uvalila kvůli porušování lidských práv. Běloruská strana podobná obvinění odmítá.

Lukašenko v rozhovoru se stanicí BBC připustil, že běloruské síly v předchozích dnech možná pomáhaly migrantům dostat se přes hranice do Polska. Popřel ale, že by Minsk migranty zval do Běloruska.

bizon_pepa ( 20. listopadu 2021 17:03 )

Nemusí to trvat měsíce. Za 14 dní napadne sníh a oni zjistí, že v syrii to vlastně zas tak špatný není.

pindokukin ( 20. listopadu 2021 14:28 )

Největší vrahy lidstva Gatese,Fauciho a Merkelovou je potřeba postavit před válečný soud.Mají na triku miliony mrtvých.

krapotkin ( 20. listopadu 2021 14:07 )

Na těch fotkách jsou stále stejné děti (půběžně i v minulých výtiscích), asi si je vzali proto, aby měli koho strkat před objektivy pisálků.

e.lesanova ( 20. listopadu 2021 13:59 )

A proč Frau Merkel tamty vítá a tyhle ne?? Vše padá na hlavu EU, která roky nejeví zájem o ochranu hranic, odporný byznys s lidmi

Omasta ( 20. listopadu 2021 13:16 )

To vám trvalo, než jste na to přišli. Bez zaplacení budou přicházet další třeba roky.

Zobrazit celou diskusi