Neděle 5. května 2024
Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav
Oblačno, déšť 21°C

Utáhli Rusové kohoutek? Plynovod Jamal znovu otočil tok na východ. Moskva odmítá tlak na Nord Stream 2

Autor: ČTK, sova - 
6. listopadu 2021
15:07

Plynovod Jamal opět přestal dodávat plyn do Německa, směr toku plynu se obrátil ze západu na východ. Vyplývá to podle agentury Reuters ze sobotních údajů německého provozovatele plynovodní sítě, společnosti Gascade. Plynovodem Jamal proudí ruský plyn přes Polsko do Německa. Minulou sobotu se však tok v plynovodu obrátil a dodávky do Německa se obnovily až ve čtvrtek. Ceny plynu v Evropě se v důsledku toho během týdne zvýšily oproti minulému pátku až o 23 procent, píše Reuters.

Moskva v poslední době čelí obviněním, že se omezováním dodávek plynu snaží přimět Německo a Evropskou unii ke schválení provozu nového plynovodu Nord Stream 2. Ten má přivádět ruský plyn do Německa po dně Baltského moře. Rusko obvinění odmítá a slíbilo dodatečné dodávky plynu do Evropy, jakmile naplní domácí zásobníky. Předpokládá, že se tak stane do pondělí.

Polská plynárenská společnost PGNiG podle agentury Reuters uvedla, že Polsko dostává plyn ze západního i východního směru.Z našeho pohledu je vše v pořádku. (Ruský plynárenský podnik) Gazprom naplňuje kontrakt,“ dodala. Gazprom už dříve upozornil, že i navzdory obrácení toku v plynovodu závazky vůči svým zákazníkům v Evropě plní.

Loni vypršela platnost smlouvy mezi Ruskem a Polskem

Některé východoevropské země kvůli neshodám s Moskvou nenakupují plyn přímo z Ruska, ale prostřednictvím kontraktů s jinými státy. Podle dřívějších informací ruské agentury Interfax stojí za obráceným tokem plynovodu Jamal právě tyto takzvané reverzní kontrakty. Jejich označení je odvozeno od toho, že plyn od Ruska nakoupí západoevropské podniky a ty jej následně posílají zpátky na východ do zemí, které z politických důvodů nechtějí nakupovat přímo od Ruska.

Plynovod Jamal přivádí ruský plyn přes běloruské a polské území do Německa. Jeho kapacita je až 33 miliard metrů krychlových ročně. Loni vypršela platnost smlouvy mezi Ruskem a Polskem týkající se tranzitu suroviny, ale Gazprom si může objednávat přepravní kapacitu v aukcích.

Video  Proč rostou ceny energií?  - Videohub
Video se připravuje ...

ANOrozkradanidotaci ( 6. listopadu 2021 21:46 )

Plynovodů je už dost, takže když někdo zavře nějaký kohout, tak může počkodit jen sám sebe.

pindokukin ( 6. listopadu 2021 18:37 )

Co dělá Jourová za plat půl miliónu měsíčně + prebendy? Orbán poslal Brusel do pr.... a dohodl plyn přímo s Ruskem. A obyčejní Maďaři ho milují, protože jejich cena je násobně nižší a bez vydírání Ukrajinou s USA.

Rychlá odpověď

pindokukin ( 6. listopadu 2021 18:36 )

Bidenova administrativa je zároveň rozhodnuta uplatnit sankce, které už byly schváleny v posledních dvou letech.

Přesto Rusové, když USA vyhnaly stavební lodě jiných zemí, Nord Stream II dokončili, abychom měli dostatek levného plynu.

A čeká se na schválení! Proč, sakra?

Máme Rusko a Putina nenávidět, že nám chtěl poslat levný RUSKÝ plyn ve velkém množství?
Jsme snad retardovaní?

A zatímco USA s Bruselem blokovaly plyn do Evropy, USA tajně jednaly s údajným nepřítelem Čínou o obrovských dodávkách vývozu kapalného plynu do Číny. Prostě USA podepsaly kontrakty s Čínou, s Ruskem si rozdělily teritorium vývozu, takže Rusko do Číny vyváží obrovské množství zemního plynu, zatímco USA tam lifrují obrovské množství stlačeného a smějí se Evropě, že ta banda dementů z Bruselu se sežere navzájem a USA toho využijí!

Šílení zelení náckové - dokonáno jest

Německo, místo aby poděkovalo Rusku, ústy jejich zelených nácků začalo řvát, že máme držet huby a platit drahou energii, nebo žít na stromech! A schválení Nord Stream II blokují. I to je vina Ruska a Putina?

A komedie či špína největší

Emisní povolenky místo regulace prý na čistý vzduch vykoupily americké fondy a tím šíleně nejprůmyslovějšímu státu Evropy České republice zdražily průmysl. A my máme poníženě USA poděkovat. Rádi prý budeme platit drahý plyn a elektřinu!

Takže když chce podepsat Gazprom dlouhodobé, kvalitní smlouvy na dodávku plynu, skuteční šmejdi to blokují a oddalují schválení nového plynovodu se slovy, že Rusko nám musí dávat plyn zadarmo, nebo ho vybombardují. (Například poradci Zelenského z Ukrajiny za pochvalného souhlasu USA.)

Retardace ve finále
Zatímco USA s Čínou vesele obchodují, dle Vystrčila a extremistických Kolářů máme pořvávat, že Čína je zlo a mít nulový obchod, i kdybychom zavřeli všechny fabriky včetně Škodovky! Přidejme k tomu Green Deal, šílené zadlužení, nový klimaticko-energetický legislativní balíček„Fit for 55 atd..

Co dělá Jourová za plat půl miliónu

pindokukin ( 6. listopadu 2021 18:35 )

Cena energií je šílená. Cena plynu se zvedla 3 - 4x, s tím cena elektřiny a ten zlý, zlý Putin. A zvratky z probruselských médií tečou proudem. Rodina Kolářů, Řeporyjec Novotný včetně TOP 09, Fischerové, Drahošové, Vystrčilové... Hlasitě blijou! Zločincem má být Rusko. Ale pravda se neutají!

Co zvedlo cenu energií, především plynu? Jeho nedostatek. A čí vinou je nedostatek? Zde máte důkazy a můžete si u ministerstev ověřit!

Stručně shrnuto
Rusové chtěli rychle dokončit plynovod Nord Stream II, aby se cena plynu nezvyšovala vydíráním Polska a především Ukrajiny a i Česká republika by pak měla dokonce levnější plyn, než dřív. I Slovensko, které funguje obousměrně, zatímco Maďarsko už má obchvat kolem Ukrajiny a i zde Brusel Maďary napadl, že neplatí výpalné Ukrajině. Soudní dvůr bruselský zablokoval Opal a USA Nord Stream II. A zločincem mělo být Rusko a Putin?

Skuteční zločinci - děj první! Proč je nedostatek plynu?
16.7.2021 Soudní dvůr Evropské unie potvrdil zákaz zvýšení kapacity plynovodu OPAL. Gazprom bude mít k dispozici jen polovinu kapacity plynovodu, což znamená podstatné omezení přepravních možností tohoto plynovodu!

A proč byl soudní spor? Kdo to pochopí? Spor začal v roce 2016, když Evropská komise (EK) povolila Rusku zvýšit až na dvojnásobek objem plynu, který protéká přes OPAL Německem. Polsko rozhodnutí napadlo s tím, že PRÝ porušuje unijní zásadu energetické solidarity. V dlouhodobém sporu Soudní dvůr probruselský nakonec zamítl odvolání Německa, které chce tímto potrubím z Ruska přepravovat více plynu. Ve sporu o kapacitu plynovodu vedoucího i do České republiky se evropský soud postavil na stranu Polska! A zablokoval plyn do Německa a České republiky!!!

Ovládá snad šmejdy v Bruselu a jejich odnože Putin a Rusko?

„Kdokoli se podílí na výstavbě plynovodu Nord Stream 2, riskuje sankce a měl by okamžitě od práce na plynovodu odstoupit,“ stojí ve vyjádření amerického ministra zahraničí Tonyho Blinkena. Bidenova administrativa je

pindokukin ( 6. listopadu 2021 18:31 )

VAŠE LHANÍ JE NESKUTEČNÉ!!

Extremisté kolem Jourové zablokováním ztrojnásobili cenu plynu, abychom nenáviděli Rusko! Za zločinem je Brusel a USA!
Ta drzost podvodníků z Bruselu je neuvěřitelná! Vážně občané nevidíte, co s námi za prasárnu hrají? A jak nás kolaboranti zaprodali za mrzký peníz?

Zobrazit celou diskusi