Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Tuny popela uvěznily lidi v domovech. Sopka na Kanárech vytvořila celé prašné duny

Autor: kso, ČTK - 
12. listopadu 2021
10:34

Černým popelem jsou zasypané celé domovy. Kvůli erupci sopky Cumbre Vieja na ostrově La Palma, trvající již několik týdnů, zrušily tamní úřady lety i vyučování ve školách. S erupcemi vulkánu se španělský ostrov u severozápadního pobřeží Afriky potýká od 19. září.

Fotografie zachytily domovy pokryté popelem, lidé žijící v blízkosti sopky musejí zůstat zavření doma. Vzduch v okolí je nedýchatelný, popel padá do očí a okamžitě začíná pálit. „Zatím je příliš brzy na to odhadnout konec erupce,“ řekl deníku El País seizmolog Itahiza Domínguez z Národního geografického institutu (IGN).

Deset dní po začátku erupce proud žhavé lávy dorazil do oceánu, a to u obce Todoque. Do ovzduší se po střetu s mořskou vodou uvolňovaly nebezpečné látky, takže oblast byla uzavřena. Ve středu, o celý měsíc později, se žhavá láva do oceánu doputovala znovu, tentokrát však tamní úřady oznámily, že uzávěra není potřeba, uvedl deník Sky News. Ve čtvrtek místní média zveřejnila záběry, na nichž je vidět, že mořské vlny v tom místě vytvořily první sopečnou pláž.

„Další uzavření není potřeba, protože jsou lidé daleko od místa, kde se láva s mořem včera setkala,“ vysvětlil mluvčí tamního záchranného systému agentuře Reuters. Experti se nejprve báli, jaký důsledek bude reakce žhavé lávy a mořské vody mít, obávali se explozí či úniku nebezpečných plynů. Zasaženou oblast tvoří převážně banánové plantáže, nežije v ní příliš lidí.

Video  Řádění sopky na Kanárech: Na La Palmě kvůli nekončící erupci evakuovali další lidi, zachránili řadu zvířat.  - Reuters
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi