Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Zemřel poslední bělošský prezident JAR de Klerk (†85). Osvobodil Mandelu, Klaus ho ocenil

Autor: ČTK - 
11. listopadu 2021
13:11

Poslední bělošský prezident Jihoafrické republiky a nositel Nobelovy ceny za mír Frederik Willem de Klerk ve čtvrtek zemřel ve věku 85 let. S odvoláním na nadaci FW de Klerka o tom informovala agentura Reuters.

Nadace v prohlášení uvedla, že bývalý prezident bojoval s rakovinou a dnes (ve čtvrtek) ráno zemřel pokojně ve svém domě v Kapském Městě.

De Klerk vedl jihoafrickou menšinovou vládu až do roku 1994, kdy se k moci dostala strana Afrického národního kongresu Nelsona Mandely. S Mandelou sdílel Nobelovu cenu za mír, ale jeho role v přechodu k demokracii zůstává i více než 20 let po konci rasistického režimu apartheidu velmi sporná, píše Reuters.

V březnu byl u de Klerka zjištěn mezoteliom, což je agresivní forma rakoviny napadající především tkáň kolem plic.

Klaus: Prezident de Klerk změnil svět

Prezidenta de Klerka považuji za jednu z nejvýznamnějších osobností devadesátých let. Za více než tři desetiletí mé politické kariéry jsem se potkal s desítkami osobností světové politiky, ale ne všechny byly osobnostmi a ne všechny změnily svět. Jihoafrický prezident de Klerk svět změnil. To, co vykonal v Jihoafrické republice tím, že propustil z vězení Nelsona Mandelu a spolu s ním zrušil apartheid, je jednou z událostí světové historie,“ uvedl pro Blesk k politikově smrti bývalý český prezident Václav Klaus.

„Setkali jsme se opakovaně, společně jsme vystupovali na různých konferencích (naposledy před několika lety ve Vídni) a často uvádím jednu jeho větu: ‚abych se mohl s Nelsonem Mandelou domluvit, abych ho mohl pochopit, musel jsem se nasoukat do jeho bot‘ (volně citováno). Doporučuji to každému politikovi jako obrovské poučení,“ dodal Klaus.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi