Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Lukašenko hrozí odvetou: Pokud Brusel přitvrdí sankce, zavře kohoutky plynu

Autor: ČTK - 
11. listopadu 2021
12:05

Běloruský vůdce Alexandr Lukašenko dnes pohrozil tvrdou odplatou za jakékoliv nové sankce Evropské unie proti Minsku. Ve hře je podle něj i přerušení tranzitu ruského zemního plynu a přepravy dalšího zboží přes Bělorusko. EU se chystá postihnout Lukašenkův režim za vyostřování migrační krize na hranicích s Polskem a pobaltskými státy.

„Při obraně naší svrchovanosti a nezávislosti se nezastavíme před ničím,“ prohlásil Lukašenko během porady s vládními představiteli. „Zahříváme Evropu, ale ještě nám vyhrožují, že uzavřou hranice. A co když my jim přerušíme zemní plyn? Proto bych vedení Polska, Litvy a dalším bezhlavým (politikům) doporučil, aby přemýšleli, než začnou mluvit,“ řekl podle státní agentury BelTA.

Běloruská diplomacie by podle Lukašenka měla varovat všechny v Evropě, že jakmile zavedou dodatečné sankce, které shledá Minsk nepřijatelnými, odpoví na ně.

EU ve spolupráci s USA chystá nové sankce

Evropská unie se chystá rozšířit sankce proti Bělorusku. Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová po středečním setkání s americkým prezidentem Joem Bidenem v Bílém domě oznámila, že nové postihy budou mířit na osoby i podniky. Počínání Minsku, který podle EU cíleně vyhrocuje migrační krizi na běloruských hranicích s Polskem a pobaltskými zeměmi, označila šéfka unijní exekutivy za hybridní útok autoritářského režimu.

Video  V Bělorusku začal pokus o největší vstup migrantů do Polska  - Twitter polského ministerstva obrany, Twitter polského ministerstva pověřeného koordinováním polských tajných služeb
Video se připravuje ...

žanyn ( 11. listopadu 2021 15:47 )

APP.
Máme přece Ingolstadt a možná plyn z USA, jak se kdysi tvrdilo. A že bude x krát dražší - to tehdy přece nikdo neříkal.

žanyn ( 11. listopadu 2021 15:43 )

Inu - a kdo by se tomu v dnešní situaci divil? Když netekla ropa z Ukrajiny byl klídek. Žádné sankce. Když pouštělo migranty Turecko - klídek a sankce jakbysmet. Tak proč se divíte Lukašenkovi? Prostě může. Hrozit mu může jen Rusko.Ale proč by to dělalo, když dobře zaplacenej odbyt má z Číny a Indie a z Asie vůbec. Ona totiž ta nová EURASIA je dnes jen pohřbem té naší západní civilizace, kam patříme, či se tam tlačíme. Inu - někomu z toho ještě stále přikapává...

Zobrazit celou diskusi