Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Šéfka eurokomise to schytala: Letěla tryskáčem i 50 kilometrů z Vídně do Bratislavy

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
4. listopadu 2021
12:20

Klimatická konference OSN COP26 ve skotském městě Glasgow dál pokračuje a světoví lídři laicky řečeno naslibovali „hory doly“ v boji s klimatickými změnami. Jenže přestože se zavázali ke snižováním emisí, využívají soukromá letadla k cestám, které by zvládli urazit i vlakem. Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová si tryskáčem například vyrazila z Vídně do Bratislavy, uvedl list Daily Express.

Evropské metropole jsou od sebe vzdálené necelých 50 kilometrů a funguje mezi nimi přímé vlakové spojení, von der Leyenová by ve vlaku strávila jen něco málo přes hodinu, i tak zvolila svoje letadlo. Aktivisté proti šéfce EK vystoupili a poukázali na to, že ona sama vyzvala lidi, aby se zamysleli nad svou uhlíkovou stopou. Podle nich by se ona měla zamyslet nad tou svou.

Propaguje zelenou politiku, ale neřídí se jí

Von der Leyenová se ujala funkce v prosinci 2019, od té doby podnikla 34 zahraničních cest, při 18 z nich využila letadlo. „Podílí se na klimatické katastrofě,“ ozvali se environmentalisté. Von der Leyenová se přitom na konferenci COP26 přiklonila k „zelené politice“. Dohody mají za cíl zastavit odlesňování planety, snížit emise metanu, usnadnit transfer čistých technologií či přispět k ekologické transformaci ocelářství. Britský premiér Boris Johnson je po úvodních dnech klimatického summitu v Glasgow mírně optimistický, pokud jde o pokrok při jednáních o boji proti globálnímu oteplování. Varoval však před falešnou nadějí. Podle českého premiéra Andreje Babiše (ANO) debata o klimatu nepřinesla nic nového.

Téměř stovka zemí se připojila k plánu snížit emise metanu, který představili americký prezident Joe Biden, von der Leyenová a kanadský premiér Justin Trudeau. Podle Bidena se k cílům snížit do roku 2030 úniky metanu do atmosféry o 30 procent oproti roku 2020 zavázaly země, jež dohromady představují přes polovinu veškerých emisí tohoto plynu. Nová regulace, která začne platit pravděpodobně od roku 2023, bude namířena na snížení emisí při těžbě ropy a zemního plynu. Mezi signatáři paktu chybí Čína, Indie či Rusko.

Biden i von der Leyenová, ale i celá řada dalších účastníků klimatické konference, byli kritizovaní za počet aut a letadel, kterými do Skotska přicestovali. Biden denně jezdil z Edinburghu do Glasgow v koloně 20 vozidel, jeho prezidentská limuzína přitom vyprodukuje desetkrát více výfukových plynů než běžný vůz. Aktivisté se také dopátrali toho, že von der Leyenová využívá letadlo i na cesty, na které by nemusela.

Čaputová do OSN došla z hotelu pěšky

Von der Leyenová podle všeho létá všude soukromým tryskáčem, zdroj z EK dodal, že lety nejsou proveditelné „klasickým komerčním letadlem“. Nicméně letecké spoje například mezi Lisabonem a Madridem existují, stejně jako mezi dalšími evropskými metropolemi a velkoměsty. V lednu 2020 zase šéfka EK letěla z Bruselu do Londýna jednat o brexitu, zpátky do Belgie se ale vrátila vysokorychlostním vlakem Eurostar.

Soukromé tryskáče neúměrně zatěžují životní prostředí, každou hodinu vypustí tuny oxidu uhličitého. Počínání von der Leyenové  dlouhodobě kritizují zástupci charitativní environmentální skupiny Zelená Alliance. „Soukromé tryskáče jsou katastrofou pro klima,“ uvedla Helena Bennettová ze skupiny. „Jeden soukromý let vyprodukuje dvě tuny emisí, to je čtvrtina toho, co běžný Evropan vyprodukuje za celý rok,“ objasnila Bennettová.

„Pro prezidenty a premiéry či byznysmeny létající po celém světě kvůli krátkým jednáním, která mohla být na Zoomu, máme jediný vzkaz: Je třeba cestovat udržitelně. Existuje spousta variant od komerčních letů po vlaky a dálkové autobusy. Jen tak snížíme počty emisí na osobu,“ dodala Bennettová. Von der Leyenová vzkázala, že do Glasgow letěla strojem, který užívá biopalivo.

Vlakem po Evropě často cestuje například slovenská prezidentka Zuzana Čaputová, která se rovněž proslavila tím, když na klimatický summit OSN v roce 2019 konající se v New Yorku přišla ze svého hotelu pěšky, místo aby jela autem jako řada ostatních světových lídrů.

Video  Stoprocentní nemocenská po vakcíně a lockdown pro neočkované? Sociolog načrtl, jak ven z pandemie  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

arbitr ( 5. listopadu 2021 07:01 )

Neděje se nic zvláštního - to jen hlupáci nechápou, že v tržní společnosti je velký rozdíl mezi "My" a "Oni".
Proto je na př. populismem zvyšovat nízké platy pracujícím a důchody a naopak by bylo populismem nezvyšovat vysoké platy politikům.
Proto je populisme nezdražovat či dokonce slevami podporovat ekologickou hromadnou dopravu - ale současně by bylo populistické chtít, aby si dopravu platili politici, nebo - nedej Bůh - nejezdili i pár metrů soukromě služebním autem se šoférem - každý zvlášť...Rozdílný je i přístup orgánů činných v trestním řízení a soudního aparátu u "obyčejných" voličů, volených a jejich sponzorů (tak ošklivě nazývaných "kmotři"). Proto také nevadí, když je absolvent plzeňských práv usvědčen z podvodu - nejen že neodstoupí z kandidátky, naopak může být předsedou ústavně-právního (!!!)výboru ve sněmovně.
Naše demokracie funguje na systému já pán x ty kmán. Vždyť přece každý může být miliardářem - záleží jen na něm, každý se nejlépe o sebe postará sám - zdravotní sestřička nebo kantor si vybrali sami!

hafblaf ( 4. listopadu 2021 20:24 )

V hubě laskonky, v hlavě ho-v-no.

krapotkin ( 4. listopadu 2021 16:41 )

Gréta nemá ze své hlavy nic, protože tam má nas***.

Tara-Tara ( 4. listopadu 2021 16:15 )

proč jí Gréta veřejně nevynadala ???????????

hahans ( 4. listopadu 2021 14:23 )

A proč ne, nějaká ekologie je hlavně propagandistické heslo pro blbý plebs, který nechápe, že jde hlavně o prachy ! Vyvolení s nějakou ochranou přírody nemají nic společného a netýká se jich.

Zobrazit celou diskusi