Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Biden odvolává, co Trump zakázal. Čínský TikTok a WeChat mohou používat i Američané

Autor: tsv - 
10. června 2021
17:55

Americký prezident Joe Biden odvolal zákaz čínských aplikací TikTok a WeChat ve Spojených státech, který nařídil jeho předchůdce Donald Trump. Místo toho chce nastolit kontroly aplikací vyvíjených těmi, kteří spadají pod „jurisdikci zahraniční opozice“. Trumpův zákaz čínských sociálních sítí doposud nevešel v platnost kvůli právním komplikacím. Informoval o tom server BBC.

Na prověřování aplikací má nově dohlížet místní resort obchodu, který tak bude dle Bidena na základě sběru důkazů a analýzy zjišťovat míru rizika pro americkou národní bezpečnost. Za největší hrozbu považuje prezident přístup Číny k velkému množství informací od uživatelů. „Tato sbírka dat hrozí poskytováním takových informací zahraničním opozicím,“ sdělil Biden.

Ashley Gorski, seniorní advokátka Amerického svazu pro občanské svobody (ACLU), tuto změnu vítá. „Prezident Biden udělal dobře, když odvolal nařízení Trumpovi exekutivy, které očividně porušovalo práva Prvního dodatku Ústavy americkým uživatelům TikToku a WeChatu,“ řekla Gorski. „Posudky Ministerstva obchodu nás nesmí poslat tou stejnou zavádějící cestou a sloužit jako kouřová clona pro budoucí zákazy nebo další protiprávní kroky,“ doplnila.

Příští týden se prezident Biden sejde s předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyenovou. Očekává se, že dvojice oznámí nové partnerství Evropské unie a Spojených států v technologii a obchodu, čímž má dojít ke zmírnění čínské nadvlády nad světovým technologickým průmyslem.

V době Trumpova úřadování byl nařízen zákaz stahovat aplikaci TikTok kvůli exprezidentovu přesvědčení, že služba ohrožuje národní bezpečnost. Vláda chtěla uživatelům aplikace později vyjít vstříc návrhem, který by ze společností Oracle a Walmart učinil majitele americké entity služby. Firmy by tak měly zodpovědnost za správu dat poskytnutých místními uživateli včetně regulování sdíleného obsahu. K uvedení zákazu v platnost ani k zapojení firem do správy služby nedošlo kvůli několika právním komplikacím a konci Trumpova volebního období.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi