Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Čína omezuje mrakodrapy. Mohou dosáhnout jen 150 metrů ve městech se 3 miliony lidí

Autor: ČTK - 
27. října 2021
12:44

Peking omezil výstavbu velmi vysokých mrakodrapů. Vláda zasahuje proti marnivým developerským projektům místních vlád, napsala agentura Reuters. Bez zvláštního schválení nesmí města s méně než třemi miliony obyvatel stavět mrakodrapy vyšší než 150 metrů a města s větším počtem obyvatel nesmí stavět budovy vyšší než 250 metrů, uvedlo dnes čínské ministerstvo pro bydlení a rozvoj měst i venkova. Dosud byla zakázána stavba budov větších než 500 metrů.

Úředníci, kteří projekty schválí v rozporu s novým pravidlem, "se budou zodpovídat doživotně", uvedlo ministerstvo. To podle Reuters znamená, budou podléhat jakémukoli budoucímu trestu, o němž se v souvislosti s porušením pravidel rozhodne.

V Číně stojí některé z nejvyšších budov na světě, například 632 metrů vysoká šanghajská věž, tedy druhá nejvyšší stavba světa, anebo finanční centrum Pching An, jež se v Šen-čenu tyčí do výšky 599 metrů.

Peking uznává, že v případě mrakodrapů se efektivně využívá zastavěná plocha. Obává se však, že místní úřady slepě prosazují výstavbu, aniž by dbaly na praktičnost a bezpečnost.

Začátkem letošního roku se opakovaně otřásla 356 metrů vysoká budova o 71 patrech v centru Šen-čenu. Vyšetřování ukázalo, že příčinou byl více než 50 metrů vysoký stožár na vrcholu budovy, který se ve větru pohyboval.

Po tomto incidentu Čína v červenci zavedla celostátní zákaz výstavby budov přesahujících 500 metrů. Budova v Šen-čenu byla znovu otevřena v září poté, co byl stožár demontován.

Místní vlády musí napříště u staveb velmi vysokých mrakodrapů kontrolovat základy, strukturu, dodávky energie, vody a plynu, použité materiály, odolnost vůči zemětřesení a protipožární ochranu, uvedlo ministerstvo.

Video  Blesk Podcast: Rok s koronavirem. Čínská vláda se nikdy neomluví, řekla sinoložka Lomová  - Jiří Marek
Video se připravuje ...

Omasta ( 27. října 2021 13:57 )

Asi to má nějaký důvod. A ten důvod je, že teplý vzduch, který stoupá podél stěn mrakodrapu, extrémně ohřívá byty nahoře a zvyšuje náklady na klimatizaci. Je to tedy neekologické.

V zimě tento jev nepůsobí opačně, že by snižoval nutnost vytápění. Je to proto, že dům je zaizolovaný a plášť se slunkem zakřívá minimálně.

Není proti tomu obrana, I když uděláte povrchy bílé nebo zrcadlové a ve všech oknech budou bílé nebo zrcadlové žaluzie, i tak se budou nájemníci v horních patrech dusit horkem.

Ještě by mohli zkusit odsávání horkého vzduchu z fasády. Ten horký vzduch v létě nejde použít k výrobě elektřiny, snad jen tah lze využít k náhradě několika ventilátorů ve vzduchotechnice.

Zobrazit celou diskusi