Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Súdán po puči zachvátil chaos: Fronty na chleba, zablokované silnice i všudypřítomní vojáci

Autor: ČTK, Mii - 
26. října 2021
21:45

Súdánská armáda nechala odejít domů premiéra Abdalláha Hamduka i jeho ženu. Vojáci je zadrželi spolu s dalšími vládními představiteli při pondělním převratu. Silnice v zemi byly dnes zablokované, obchody zavřené, nefungovaly telefony a lidé stáli ve frontách na pečivo, napsala agentura Reuters.

Vůdce převratu, generál Abdal Fattáh Burhán, na dnešní tiskové konferenci oznámil, že je premiér v jeho domě z bezpečnostních důvodů.

Večer agentura AFP s odvoláním na jiný armádní zdroj oznámila, že se mohl premiér i jeho žena vrátit domů. „Doprovodili jsme premiéra Abdalláha Hamduka k němu domů, kolem jeho bydliště byla zavedena bezpečnostní opatření,“ sdělil tento zdroj. Odmítl ale podle AFP říci, zda je premiér v domácím vězení.

Zemi zachvátil chaos

V hlavním městě jménem Chartúm a v Omdurmánu na protějším břehu Nilu se život zastavil. Mnoho silnic blokovali vojáci, zatímco na jiných postavili barikády prodemokratičtí demonstranti. V Chartúmu stoupal k nebi hustý dým z hořících pneumatik, které zapálili demonstranti. Bankomaty byly mimo provoz a mobilní aplikace, které lidé často používají k převodům peněz, nefungovaly. Některé pekárny v Omdurmánu měly otevřeno, lidé ale ve frontě stáli i několik hodin. Na sobotu demonstranti svolali velký pochod, při němž hodlají požadovat návrat k civilní vládě.

Vůdce převratu, generál Abdal Fattáh Burhán, dnes oznámil, že rozpouští komise, které v zemi spravují odborové organizace, informovaly televize Sky News Arabia a Al-Hadas.

Burhán uspořádal tiskovou konferenci, na které řekl, že kroky armády nelze považovat za puč, protože vojsko se pouze snaží „opravit“ směřování země k předání moci. Podle něj se v minulých dnech část vlády snažila vyvolat v armádě vzpouru a tito lidé budou postaveni před soud.

Hamdukův úřad krátce po Burhánově vystoupení vydal prohlášení, v němž vyjadřuje obavy o bezpečnost premiéra a dalších zadržených. Armádní velitelé se podle něj spojili s islamisty, kteří si přejí, aby Súdán vedla vojenská vláda.

Dnes lidé na sociálních sítích sdíleli snímky z protestů v mnoha městech včetně Atbary, Dunguly, Ubajjidu a Búr Súdánu. „Nevydávejte se zpět do rukou armády, armáda vás neochrání,“ volali lidé podle agentury Reuters. Ve městě Džunajná v provincii Západní Dárfúr řekl jeden občan, že tam panuje stav totální občanské neposlušnosti - školy, obchody i benzinové pumpy zůstaly zavřené.

Súdánští velvyslanci ve Francii, Belgii a Švýcarsku dnes vojenský převrat odsoudili a oznámili, že se připojují k opozici. Zároveň svá velvyslanectví prohlásili za „velvyslanectví súdánského lidu a jeho revoluce“. Generální tajemník OSN António Guterres vyzval k „okamžitému propuštění“ premiéra a ostatních „nelegálně“ zadržených.

Burhán v pondělí vyhlásil výjimečný stav a oznámil, že rozpouští přechodnou vládu, která měla zemi dovést k volbám po svržení někdejšího prezidenta Umara Bašíra před dvěma lety. S příštími volbami se počítalo v roce 2023. Přechodný kabinet tvořili vojáci a civilisté a za několik týdnů měla armáda jeho vedení předat civilistům. Burhán sdělil, že armáda nyní jmenuje novou, technokratickou vládu, ale dal podle agentury AP najevo, že hlavní moc zůstane v rukou armády. Generál zároveň přislíbil, že volby se v roce 2023 v zemi uskuteční a že armáda pak předá moc zvolené civilní vládě.

Proti puči v pondělí demonstrovaly tisíce lidí a vojáci do davu začali střílet. O život podle ministerstva zdravotnictví přišlo sedm osob.

Súdánské ministerstvo informací, které je stále loajální k Hamdukovi, na své facebookové stránce napsalo, že podle prozatímní ústavy může výjimečný stav vyhlásit jen premiér. Kroky armády přitom označilo za zločin. Hamduk, který je ekonom a pracoval pro OSN, v pondělí odmítl vydat prohlášení, v němž by převrat podpořil, uvedlo ministerstvo.

Za velmi znepokojivý označilo vývoj v Súdánu několik zemí včetně USA, Norska a Británie. Ve společném prohlášení, které zveřejnilo americké ministerstvo zahraničí, vyzvaly súdánskou armádu, aby propustila všechny, které nezákonně zadržela. České ministerstvo zahraničí na své webové stránce „důrazně nedoporučuje jakékoliv cesty do Súdánu“.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi