Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

O povinném očkování má rozhodnout nová Sněmovna, míní Vojtěch. Co zákaz vstupu do práce?

Aktualizováno -
26. října 2021
14:50
Autor: ČTK, sova - 
26. října 2021
14:38

O případném zavedení povinného očkování proti covidu-19 musí podle končícího ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) rozhodnout příští Sněmovna. Vyžadovalo by to široký společenský konsenzus, řekl v úterý novinářům. Nová vláda by podle něj měla posoudit další setrvání armády v projektu Chytrá karanténa. Zatím platí, že by její účast měla skončit na konci listopadu. Vyžadování bezinfekčnosti pro vstup na pracoviště, o kterém diskutoval v pondělí Ústřední krizový štáb, by podle Vojtěchova názoru vyžadovalo změnu zákoníku práce.

Otázka povinného očkování je určitě na budoucí Sněmovnu. Určitě nemá být ministerstvo zdravotnictví, kdo rozhodne. Musí to být celospolečenský konsenzus,“ uvedl ministr.

Na příští vládě také podle něj bude rozhodnutí, jestli se má na řízení protiepidemických opatření dál podílet armáda.My jsme s armádou uzavřeli meziresortní smlouvu, která se v zásadě v čase prodlužuje,“ doplnil. Vojáci se podíleli na začátku epidemie zejména na propojení dat z laboratoří, krajských hygienických stanic a ministerstva zdravotnictví, postupně přibyla také externí call centra podílející se na trasování. Nastavení systému reportování a předávání dat bylo hlavní součástí projektu Chytrá karanténa.

Ve vyjádřeních Hamáčka a Vojtěcha panuje nesoulad

Armáda odpracovala obrovské úkoly. Nejen v Chytré karanténě, ale i při trasování a podobně,“ dodal Vojtěch. Armáda se prostřednictvím Ústřední vojenské nemocnice podílela také na provozu největšího očkovacího centra v ČR, které bylo v pražské hale O2 Universum. „Uvidíme, jak se k tomu postaví nová vláda, budeme o tom jednat,“ dodal ministr k dalšímu zapojení armády.

Video  Vojtěch: Epidemie covidu se v Česku stala epidemií neočkovaných. Dušek přidal čísla  - Blesk - Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) v pondělí po jednání Ústředního krizového štábu hovořil o možnosti, že by lidé stejně jako v Itálii nesměli na pracoviště bez negativního testu, potvrzení o prodělané nákaze nebo o očkování. Na twitteru napsal, že s návrhem přišla na pondělní jednání hlavní hygienička Pavla Svrčinová. Vojtěch v úterý novinářům řekl, že návrh poprvé zazněl od Hamáčka, a to na jednání vlády minulou středu.

Podle ministra zdravotnictví je to zejména právní otázka, kterou musí kvůli potřebné změně zákoníku práce posoudit ministerstvo práce a sociálních věcí. „Myslím si, že je to komplikované řešit jenom na základě mimořádného opatření. Je otázka, jestli by nebyla nutná změna zákona,“ řekl Vojtěch. V pondělí po jednání vlády se proti návrhu vyslovil premiér Andrej Babiš (ANO), už teď je podle něj obtížné v některých oborech sehnat zaměstnance. Tématem se bude ve středu zabývat tripartita.

Bartoš: Hamáček se vyjádřil nepatřičně

Blesk Zprávy se na úterní tiskové konferenci ptaly na půdě Sněmovny koalic Spolu a PirStan, jak se covidové otázce věnují. Podle předsedkyně Markéty Pekarové Adamové (TOP09) jejich expertní týmy pravidelně - i na týdenní bázi - komunikují stran epidemie s návrhy řešení. „Tady není nová vláda ustanovená a rozhodnutá a plnou zodpovědnost nesou ti, co jsou stále ve vládě, ti kteří mají možnost rozhodovat. Ostatně připomeňme si výrok Andreje Babiše z března, že za epidemii plnou odpovědnost přejímá. A to bychom měli mít my i on stále na paměti,“ dodala dále Pekarová Adamová.

Fiala dodal, že koalice nejsou ve vládě, a nemají tak nyní aparáty jako premiér Andrej Babiš. „Jsme připraveni přicházet s odbornými názory, ale nemůžeme převzít vládní odpovědnost,“ komentoval. 

Ostřejší byl předseda Pirátů Ivan Bartoš. Ten se navezl do Hamáčka právě kvůli výroku o zodpovědnosti zaměstnanců za to, že případně nepůjdou do práce, pokud nepředloží test, potvrzení o prodělání nemoci nebo certifikát o očkování. „Zodpovědnost, jestli nemohou nebo mohou chodit do práce, to je, myslím, nepatřičné a je to něco, kde by si měl Hamáček dostudovat pracovní právo,“ uvedl Bartoš.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

hulmihosoudruhu ( 27. října 2021 08:49 )

Co je to za vládu, když nedokáže řešit ani očkování? Ve všem se musí řídit jen tím, co chce opozice? Jediné, co dokáže, jsou stamiliardové dluhy, které za ní musíme splácet.

janek490 ( 27. října 2021 00:28 )

Splachneme je do hajz..lu

janek490 ( 27. října 2021 00:26 )

Je cas na to jit znova, Americani uz uplne zvlceli . Volby zkoncili a zase nas vydiraji.
Zase budou zvonit klice na Vaclavaku

slafa ( 26. října 2021 23:50 )

Dalsi great footballer Scottish Walter Smith plne ockovany dnes umira.

ANO_travit_psy ( 26. října 2021 22:42 )

Válek není ve vládě a dlouho nebude. Takže může blafat se stejným významem jako já, vláda na něj stejně se..(kašle) a Witovská si může...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa