Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Raketové přestřelky: Izraelci podnikli nálety na pozice Hizballáhu v Libanonu

Autor: ČTK - 
5. srpna 2021
11:20

Izraelské letectvo se dnes přihlásilo k prvním náletům v Libanonu za posledních několik let. Cílem přitom byla odpaliště raket. Informuje o tom agentura AFP. Na severní Izrael byly z Libanonu ve středu odpáleny tři rakety. Útok si nevyžádal oběti.

„Armádní stíhačky cílily na odpaliště a infrastrukturu, z níž byly na Libanon odpáleny za účelem teroru rakety,“ uvedla izraelská armáda v krátkém prohlášení.

Izraelská armáda pravidelně bombarduje pozice palestinského islamistického hnutí Hamás v Pásmu Gazy a podniká nálety v sousední Sýrii, kde cílí na proíránské milice.

Poslední nálet, o němž se ví, dosud Izrael podnikl v Libanonu v roce 2014, potvrdila izraelská armáda agentuře AFP. Nynější izraelské nálety byly odpovědí na středeční raketové útoky.

Ve středu byly na Izrael z jižního Libanonu odpáleny tři rakety, dvě z nich dopadly na izraelské území a jedna nepřekonala hranici. Izrael krátce nato začal libanonské cíle ostřelovat a v noci na dnešek podnikl v Libanonu nálety.

Izraelský ministr obrany Benny Ganc vyzval k vyslání silného vzkazu Prozatímním silám OSN v Libanonu (UNFIL), které jsou rozmístěné na jihu země na hranici s Izraelem, uvedlo izraelské ministerstvo obrany.

UNFIL je v Libanonu od roku 1978 a od roku 2006 ve spolupráci s libanonskou armádou monitoruje hranici s Izraelem a dohlíží na dodržování rezoluce 1701 Rady bezpečnosti OSN, která byla schválena po válce mezi Izraelem a libanonským šíitským hnutím Hizballáh, jež má v jižním Libanonu silný vliv.

Hizballáhem vlastněná televize Al-Manár o náletech informovala kolem 02:00 s tím, že zasáhly otevřené prostranství ve vesnici Mahmúdíja v okresu Mardžajún.

Arabsky mluvící mluvčí izraelské armády uvedl, že libanonská armáda zodpovídá za to, co se stane na jejím území, a varoval, že Izrael odpoví při případných dalších útocích z Libanonu.

Šéf UNIFIL generálmajor Stefano Del Col vyzval „obě strany“ k „maximální zdrženlivosti, aby se zabránilo další eskalaci, zejména v den takto vážného výročí“. Libanon si ve středu připomněl rok od ničivé exploze dusičnanu amonného v bejrútském přístavu, která si vyžádala více než 200 obětí na životech, přes 6500 lidí zranila a zdevastovala několik čtvrtí libanonské metropole.

Video  Totální zkáza: Explozi v Bejrútu zachytily kamery nemocnice  - Reuters
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi