Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Ženu hromadně znásilnili vojáci, terčem jsou i 8leté dívky: Sexuální násilí a krize v Etiopii

Autor: ČTK - 
16. dubna 2021
14:54

Sexuální násilí je v etiopském státu Tigraj využíváno jako válečná zbraň. Ve čtvrtek to Radě bezpečnosti OSN řekl šéf humanitárních operací světové organizace Mark Lowcock. Na mlčení diplomatů vzápětí podle agentury Reuters americká velvyslankyně při OSN Linda Thomasová-Greenfieldová reagovala otázkou, zda na afrických životech snad záleží méně než na životech lidí, kteří se potýkají s válkou jinde ve světě.

Humanitární krize v Tigraji se podle Lowcocka v uplynulém měsíci zhoršila. Je obtížné tam doručit humanitární pomoc a lidé podle něj umírají hlady. Dodal, že vojáci ze sousední Eritreje, kteří jsou podezírání z masakrů v Tigraji, se podle důkazů OSN z regionu nestáhli. „Aby bylo jasno: konflikt neskončil a situace se nelepší,“ řekl podle Reuters Lowocock na soukromém briefingu, který se uskutečnil na žádost Spojených států.

Konflikt v Etiopii a humanitární krize v Tigraji Konflikt v Etiopii a humanitární krize v Tigraji | Reuters

Americká velvyslankyně při OSN Thomasová-Greenfieldová podle nejmenovaných diplomatů uvedla, že čtvrteční briefing byl pátým od listopadu, kdy propukly boje mezi vojsky centrální etiopské vlády a bývalé tigrajské vládnoucí strany. Poznamenala přitom, že zatímco Rada bezpečnosti vydala společné prohlášení k Sýrii, Jemenu a Barmě, není schopna vydat společné prohlášení k Etiopii. „Žádáme Radu bezpečnosti, aby přehodnotila prohlášení o Etiopii. ... Oběti musí vědět, že Radě bezpečnosti na tomto konfliktu záleží,“ uvedla.

Západní země se v radě postavily proti Rusku a Číně, které podle diplomatů pochybují o tom, zda by měl být tento orgán pověřený udržováním mezinárodního míru a bezpečnosti do krize zapojen, píše Reuters.

Konflikt v hornatém regionu s pěti miliony obyvatel si vyžádal tisíce obětí na životech a statisíce lidí přinutil opustit své domovy. Etiopským vojákům pomáhá Eritrea, opakovaně však odmítla, že by do Tigraje vyslala vojáky. Etiopský premiér Abiy Ahmed ale přítomnost eritrejských sil v regionu přiznal a OSN a Spojené státy eritrejskou armádu vyzvaly, aby se z Tigraje okamžitě stáhla.

Konflikt v Etiopii: Sirotci. Mibrak Hailuové a jejím sourozencům eritrejští vojáci zabili rodiče Konflikt v Etiopii: Sirotci. Mibrak Hailuové a jejím sourozencům eritrejští vojáci zabili rodiče | Reuters

Lowcock uvedl, že podle jeho informací v Tigraji zemřelo 150 lidí hlady. Zároveň tam bylo podle místního zdravotnictví od začátku bojů zaznamenáno nejméně 829 případů sexuálního napadení, píše Reuters. „Není pochyb, že sexuální násilí je v tomto konfliktu využíváno jako nástroj války,“ uvedl Lowcock. Pachatelé podle něj byli převážně uniformování muži, přičemž obvinění ze sexuálního napadení čelí všechny strany konfliktu. „Ve skoro čtvrtině případů hlášených jednou agenturou šlo o skupinová znásilnění, kdy ženu napadlo několik mužů. V některých případech byly ženy znásilňovány opakovaně několik dní. Cílem byly i osmileté dívky,“ dodal.

Etiopský velvyslanec při OSN Taje Atskeselassie Amde Reuters sdělil, že vláda porušování práv vyšetřuje a obvinil přitom Lowcocka z útočného jednání. „Porušování lidských práv je příliš závažné na to, aby bylo možné o něm spekulovat. Je politováníhodné, že se šéf OCHA (Úřadu OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí) uchýlil před Radou bezpečnosti OSN k takovému činu,“ řekl.

Video  Lejla Abbásová: Důvody ženské obřízky? Z 99 procent babské pověry a strachy  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

marlen52 ( 16. dubna 2021 16:07 )

tak si tam mají ženy udělat pořádek a ne se nechat mlátit každému kdo napadne ženu pořádný flákanec

Zobrazit celou diskusi