Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Pryč s diktaturou.“ Barmská armáda vyslala do ulic obrněná vozidla, napětí roste

Autor: ČTK - 
15. února 2021
13:20

Barmská armáda, která před dvěma týdny provedla vojenský převrat, vyslala do ulic několika měst obrněná vozidla, čímž ještě zvýšila napětí v zemi. V noci na pondělí bylo rovněž v Barmě přerušeno připojení k internetu, který využívají demonstranti ke svolávání protestů. Ráno internet znovu fungoval. Navzdory obavám z ozbrojeného zásahu protesty odpůrců junty pokračovaly i v pondělí, podle tiskových agentur však byly méně početné než v předchozích dnech.

Obrněná vozidla se již v neděli objevila v největším barmském městě Rangúnu, které bývá tradičně centrem demonstrací. Na sociálních sítích byly rovněž zveřejněny záběry vojenských vozidel z druhého největšího města Mandalaj, metropole Arakanského státu Sistwei a z metropole Kačjinského státu Myisťina. Tam v neděli bezpečnostní složky při zásahu proti demonstrantům střílely. Není však jasné, zda použily gumové projektily, nebo ostré náboje. Ve městech je také patrná větší přítomnost vojáků.

Evropa a USA požadují ukončení násilí

Velvyslanci evropských zemí a USA vydali v neděli večer společné prohlášení, v němž vyzvali barmské bezpečnostní síly, aby se zdržely použití násilí proti demonstrantům. V Rangúnu se dnes shromáždily stovky lidí před budovou centrální banky a apelovaly na její zaměstnance, aby se připojili ke stávce.

Někteří mávali červenou vlajkou Národní ligy pro demokracii (NLD) a provolávali „Pryč s diktaturou“. Demonstrace se opět konala také před velvyslanectvím Číny, kterou protestující obviňují z podpory puče. V hlavním městě Neipyijtu policie zatkla asi dvacet demonstrujících studentů. Městem také prošel průvod lidí požadujících propuštění vůdkyně Do Aun Schan Su Ťij, která je ve vazbě.

Americký prezident pohrozil sankcemi

Armáda v Barmě 1. února svrhla demokraticky zvolenou vládu v čele s nositelkou Nobelovy ceny za mír Su Ťij. Puč zdůvodnila údajnými podvody při listopadových volbách. Generál Min Aun Hlain, který se postavil do čela státu, slíbil jejich vyšetření. Americký prezident Joe Biden oznámil, že Spojené státy uvalí sankce na organizátory převratu v Barmě a na subjekty, které na ně mají vazby. Radu bezpečnosti OSN vyzval k zavedení obdobných sankcí Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva.

Video  Blesk Podcast: Milenky, striptérky, dcery. Navalnyj odhalil Putinovo nitro.  - Jiří Marek
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi