Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Cena bitcoinu vystoupala na historické maximum. Investoři očekávají ještě další růst

Autor: ČTK - 
20. října 2021
22:08

Cena nejznámější kryptoměny bitcoin dnes vystoupila na rekordních 66 975 dolarů (1,47 milionu Kč), čímž výrazně překonala maximum z letošního dubna. Ukazují to záznamy na specializovaném serveru CoinDesk. Krátce před 17:00 SELČ se bitcoin prodával zhruba za 66 857 dolarů. Za posledních 24 hodin si tak připisoval přes 6,7 procenta.

„Překonání historického maxima se očekávalo v podstatě od dubna, kdy byl ustanovený dosavadní rekord. Trh jen po korekci a výběru zisků u spekulativních investorů čekal na dostatečné množství pozitivních impulsů a naopak útlum negativních zpráv,“ řekl zakladatel společnosti Bit.plus Martin Stránský. Poptávku podle něj podpořilo dlouho očekávané spuštění fondu společnosti ProShares v USA, který umožňuje konvenční způsob investování do bitcoinu. Ten zjednodušuje pravidelné investování do bitcoinu, což snižuje riziko ztráty z důvodu výkyvu kurzu.

V úterý se ve Spojených státech začalo obchodovat s prvním fondem ETF, jenž se zaměřuje na futures na bitcoiny. Investoři očekávají, že cena bitcoinu se bude nadále zvyšovat a že kryptoměna se dočká obecného přijetí. Agentura Bloomberg růst kryptoměny dále přičítá spekulativním sázkám a vysoké likviditě na světových trzích.

V dubnu bitcoin dosáhl ceny téměř 65 000 dolarů. V červnu se propadl pod 30 000 dolarů v souvislosti s kritikou jeho energetické náročnosti a čínským zásahem proti kryptoměnám. Posléze se ale začal zotavovat.

„Je to potvrzující moment,“ konstatoval Jesse Proudman, šéf a spoluzakladatel společnosti Makara, která poskytuje poradenství v oblasti kryptoměn. „Už to není otázka, zda tato třída aktiv bude nadále existovat. Myslím, že je to opravdu významný mezník v historii širší třídy digitálních aktiv,“ dodal.

Skalní zastánci bitcoinu podporují kontroverzní argumenty, že virtuální měna je úložištěm bohatství a pojistkou proti inflaci.

Video  NFT - nezaměnitelný token  - Videohub
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi